MF DNES

KOLIK JINDE STOJÍ INTERNET

Porovnání cen v Česku a v okolních zemích

-

ství Roberta Plagu (ANO) stát platí 160 korun měsíčně. Ministr spravedlno­sti Jan Kněžínek má k dispozici kromě neomezenéh­o volání dokonce 30 GB da za 309 korun. A autorka kontroverz­ních výroků ministryně průmyslu Marta Nováková může stejně jako její podřízení dle smlouvy dostupné v registru smluv využívat až 20 GB dat měsíčně za 370 korun.

Čekání na čtvrtého operátora

Jestli nyní připravova­ná legislativ­a situaci zlepší, není však dle expertů zdaleka jisté.

Zákazníci po jejím schválení sice budou moci snadněji odcházet od operátorů ke konkurenci, ale potíž je, že oficiální nabídky všech tří českých operátorů jsou takřka stejné.

Hrozbou odchodu si sice klienti mohou teoreticky vynutit lepší retenční nabídku u svého současného operátora, nicméně experti poukazují, že změnit poměry na trhu má šanci až příchod čtvrté firmy nabízející mobilní tarify.

Opozice vládu kritizuje za to, že pro to nic nedělá. Podle místopředs­edy Pirátů Jakuba Michálka by bylo potřeba, aby kabinet možné uchazeče o místo na českém trhu oslovil.

„Pan Babiš řeší na svých zahraniční­ch cestách Apple Store, ale s kolika zahraniční­mi telekomuni­kačními firmami jednal o vstupu na český trh?“tepal premiéra o víkendu na ČT Michálek a hned si odpověděl, že s žádnou.

Babiš kontroval tím, že v pátek přizval k jednání o problemati­ce vysokých cen i příchodu čtvrtého hráče na trh Asociaci mobilních operátorů, která sdružuje současnou trojici firem. Ty mají zájem na tom, aby jim konkurence nepřibyla.

Český telekomuni­kační úřad na letošní rok plánuje aukci kmitočtů pro 5G sítě. Zda přiláká nového hráče mobilního trhu, bude jasné až začátkem roku 2020, kdy by měla aukce skončit.

Změnit poměry na trhu má šanci až příchod čtvrté firmy nabízející mobilní tarify.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia