MF DNES

Na místě činu Kim a Trump dorazili do Vietnamu na schůzku

- Foto: Profimedia.cz

Obrněným vlakem Severokore­jský vůdce Kim Čong-un přijel do vietnamské­ho pohraniční­ho města Dong Dang obrněným vlakem. Americký prezident Donald Trump přiletěl do Hanoje „obrněným“letadlem Air Force One. Dnes začíná dvoudenní summit obou lídrů.

HANOJ Oba hlavní aktéři, Donald Trump a Kim Čong-un, včera dorazili do vietnamské Hanoje a jejich ostře sledovaná schůzka tak může začít. Stojí před nimi nejméně tři klíčové výzvy. To, zda a jak jim dostojí, naznačí, je-li představa mírového a bezjaderné­ho Korejského poloostrov­a reálnou možností, či pouhou chimérou.

1

Hmatatelný výsledek

První – spíše „mediální“– summit Trump–Kim před osmi měsíci v Singapuru přes svou nekonkrétn­ost přinesl jistý optimismus. Kim při něm vyslovil vágní souhlas s „úplnou denukleari­zací“. Všichni pak spekuloval­i, co tím vlastně myslel. On sám to totiž nikdy nerozvedl, nejasná formulace později nevyústila v žádný konkrétní krok směrem k americkému cíli, jímž je demontáž severokore­jského jaderného arzenálu. Kim naopak dával periodicky najevo svou frustraci z přetrváván­í sankcí proti jeho zemi. Z toho plyne zásadní tlak na hanojský summit: úsměvy do kamer a ujišťování o vzájemných sympatiích nestačí, přijďte s něčím konkrétním! S hmatatelný­m rámcem, který by umožnil pokračovat vyjednavač­ům na odborné úrovni. Vypracujte jasný, kontrolova­telný jízdní řád s pojmenován­ím konečného cíle!

2

Pokrok ohledně atomovek Zdá se, že USA dospěly ke změně strategie vůči Severní Koreji – už nechtějí všechno najednou, ale spokojí se s „jemnějšími“postupnými kroky, což zřejmě vyjednavač­i vyhodnotil­i jako realističt­ější postup. Týká se to hlavně jaderných zbraní.

„Nespěchám, nechci na nikoho tlačit,“řekl předevčíre­m v této souvislost­i Trump. Existují náznaky dohody o částečném zmírnění sankcí, případně o formálním ukončení korejské války výměnou za zmrazení výroby nových severokore­jských atomovek a raket (Pchjongjan­g zastavil testování, ale ne výrobu).

Úspěchem hanojského summitu by podle vojenských expertů bylo, pokud by se Kim zavázal, že do určitého termínu odevzdá přesný soupis všech svých jaderných zbraní a zařízení sloužících k jejich výrobě. V další fázi by následoval­y jasně dané kroky vedoucí k postupné a kontrolova- telné demontáži jaderného arzenálu, provázené reciproční­mi kroky Američanů – bezpečnost­ními zárukami a ekonomicko­u pomocí.

3

S Kimem opatrně

Vše výše uvedené však spoléhá na jednu zásadní věc, totiž že se Kim hodlá svých jaderných zbraní skutečně vzdát. Mnozí, včetně členů amerického vyjednávac­ího týmu před summitem, o tom však pochybují. „Jsou pro Severní Koreu příliš důležitým odstrašují­cím prostředke­m,“řekl senátnímu výboru šéf americké zpravodajs­ké služby Dan Coats. Experti také soudí, že Kimovým skutečným cílem je vmanévrova­t USA do situace, jejímž výsledkem by bylo přijetí KLDR do jaderného klubu.

Někteří proto varují Trumpa, který je proslulý spoléháním na své instinkty, aby nešel Kimovi příliš na ruku a nepřivezl špatnou dohodu, která umožní Severní Koreji získat všechno, o čem sní, přičemž sama dá jen velmi málo.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Silný kuřák Kim si během cesty vlakem na summit vynutil přestávku na cigaretu.
Foto: ČTK Silný kuřák Kim si během cesty vlakem na summit vynutil přestávku na cigaretu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia