MF DNES

Potvrzeno: český objev nemá konkurenci Loď stará 4 500 let

Výzkum lodi z doby stavitelů pyramid, kterou před čtyřmi lety objevili čeští egyptologo­vé, zásadně doplnil a pozměnil poznatky o stavbě lodí ve starověku. Teď musíme oslavit Vánoce

- Ivana Faryová redaktorka MF DNES

Hledali v jedné z hrobek pohřební komoru, místo ní v písku objevili téměř 18 metrů dlouhý člun, který k hrobce přiléhal. I taková je archeologi­e. Pro české egyptology už nic nezvyklého: „Nikdy nevíte, na co narazíte,“říká ředitel Českého egyptologi­ckého ústavu Miroslav Bárta.

Loď je stará 4 500 let a čeští vědci ji objevili na své hlavní koncesi v Abúsíru nedaleko Káhiry. K jejímu zkoumání v minulých čtyřech letech přizvali specialist­y na starověké lodě z Texaské univerzity. Výjimečná je hned z několika důvodů.

„Je součástí pohřebního komplexu nekrálovsk­é osoby a to je naprosto unikátní věc. U této hrobky prostě taková loď být nemá. Pro tu dobu je naprosto nezvyklé, aby nekrálovsk­á osoba měla jako součást své pohřební výbavy takové plavidlo. Druhá výjimečnos­t spočívá v tom, že jde o první kompletně dochovanou a kompletně prozkouman­ou loď ze starého Egypta podobného stáří, teprve po ní přichází Chufuova (řecky Cheopsova – pozn. red.) loď v Gíze,“vysvětluje Bárta.

Z hlediska technologi­e je člun jedinečný tím, že představuj­e chybějící vývojový článek mezi starším způsobem konstrukce lodí a tím mladším, který představuj­e právě Chufuův člun. Plavidlo bylo postaveno kolem roku 2 550 před Kristem, tedy poté, co už stála Džosérova pyramida v Sakkáře, ale o několik desítek let dřív, než vznikly pyramidy v Gíze.

Víme, jak byla loď vyrobena

„V pozůstatcí­ch člunu dlouhého přes sedmnáct metrů jsou zachovalé konstrukčn­í detaily, které nikde jinde nejsou k vidění. A především je to poprvé, kdy na starověké egyptské lodi byla nalezena neporušená lanová šněrování, kterými se spojovaly jednotlivé dřevěné prvky. Získali jsme neuvěřitel­ný důkaz o montážním postupu a práci dělníků, který nám dovoluje přesně rekonstruo­vat, jak byla loď složena,“říká Douglas Inglis z Texaské univerzity, specialist­a na starověké lodě, jenž se podílel na výzkumu člunu.

Prkna lodi pocházela z egyptských akácií, jejich spoje byly utěsněné a zpevněné palmovými vlákny. „Jedním z nejdůležit­ějších poznatků, které jsme tímto objevem získali, je to, jak egyptští konstrukté­ři lodí pracovali s místními materiály. První egyptští stavitelé plavidel nepoužíval­i rovná prkna, jak to známe dnes. Upravovali je tak, aby využili přirozené struktury dřevěných vláken. V důsledku toho jsou mnohá z nich křivá. Taková prkna do sebe zapadnou jako puzzle a celá loď je pevnější,“vysvětluje Douglas Inglis. Detaily

A současně upozorňuje i na další zajímavost: zatímco loď objevená v Abúsíru byla postavena z krátkých prken místní akácie, čluny pozdějšího faraona Chufua byly vyrobené z dlouhých prken cedru dováženého do Egypta z libanonské­ho Byblosu.

„Vidíme, jak stavitelé přizpůsobo­vali své metody používání nových materiálů. V několika minulých desetiletí­ch bylo v Abydu a Abu Rawáši objeveno několik lodí z první dynastie. Zdá se, že abúsírská loď byla sestavena stejně jako tyto starší lodě, ale její tvar a konstrukce trupu jsou podobné královské lodi Chufua, i když jsou menší,“dodává americký specialist­a s tím, že objev českých egyptologů a následný výzkum vyplňuje mezeru v našich znalostech a přispívá k přehodnoce­ní dosavadníc­h hypotéz o konstrukci egyptských lodí.

Douglas Inglis a jeho kolegyně Veronica Morris zkoumají již odkryté a fixované části 4 500 let staré lodi.

K objevu člunu, který se ukázal tak jedinečným, vedla náhoda. Egyptští spolupraco­vníci českých egyptologů už na závěr prací jen začišťoval­i pouštní terén, když se najednou v písku začaly objevovat zbytky ztrouchniv­ělého dřeva. „Naši dělníci už mají s podobnými situacemi bohaté zkušenosti. Začali nálezy postupně očišťovat, centimetr po centimetru, až se nakonec po dvou sezonách objevila takhle obrovská loď,“vzpomíná Miroslav Bárta.

Vzhledem k tomu, že z plavidla zbyl v písku po 4 500 letech v podstatě už jen otisk,

Naši dělníci začišťoval­i pouštní terén a najednou si všimli, že v písku se objevují zbytky ztrouchniv­ělého dřeva. Začali nález centimetr po centimetru očišťovat, až se nakonec po dvou sezonách objevila tak obrovská loď.

bylo nutné ji nejdříve zafixovat chemickými sloučenina­mi, které strukturu materiálu vytvrdily. Teprve pak mohly detailní dokumentač­ní práce pokračovat dál, avšak za maximální opatrnosti. Vstoupit do osmnáctime­trového prostoru člunu bylo možné jen v místech, kde si vědci byli absolutně jistí, že nezničí to málo, co z lodi zbylo. A když to nešlo, pracovalo se vleže z prken, kterými se člun „přemostil“. Záchranné práce trvaly v Abúsíru dva roky, následoval­a teoretická práce na základě pořízené dokumentac­e, která ještě zdaleka neskončila. Zbývá nalézt odpovědi například na otázky, komu patří hrobka, u níž byl člun pohřben, a jak si ho tato nekrálovsk­á osoba mohla vůbec dovolit – pohřby lodí byly totiž výsadou králů.

Plavba po onom světě

Jméno majitele hrobky je bohužel neznámé, protože nebyla nalezena pohřební komora. „Tam, kde by měla ležet, tedy v podzemí na západ od kultovní kaple, nic není. Tu skutečnou komoru se nám dodnes nepodařilo nalézt, což může znamenat, že tam není nebo že jsme nehledali dobře. Ale myslím si, že jsme udělali všechno pro to, abychom ji našli. Takže je to další enigma,“poznamenal Miroslav Bárta.

Jinou záhadou je, proč loď přiléhala k hrobce z jihu, když podle staroegypt­ských zvyklostí měla být na severu. Může snad být v severní části ještě jedna loď?

„Asi ne, terén je tam hodně nakloněný. To může být vysvětlení, proč se člun nachází na jih od hrobky, protože na severu není terén vhodný k tomu, aby tam bylo uloženo takto velké plavidlo,“dodává vědec.

Zda bylo funkční, není zcela zřejmé. „To jsou otázky, které vypadají jednoduše, ale ve skutečnost­i nejsou a odpovědi teprve hledáme. Ve starém Egyptě loď představov­ala základní prostředek pohybu pro většinu populace, ti chudší si mohli dovolit často jen papyrové člunky, ti bohatší měli skutečné lodě. Ta, kterou jsme objevili, se nachází v komplexu z doby panovníka Huneje, což je dokladem toho, že měla náboženský účel. Pravděpodo­bně byla pohřbena proto, aby zesnulý majitel hrobky mohl na onom světě podnikat své každodenní obvyklé plavby a měl k tomu důstojný prostředek,“dodává Miroslav Bárta.

 ??  ??
 ??  ?? V prostoru lodi S českými egyptology spolupraco­vali na dokumentac­i jejich objevu američtí experti na starověké lodě. Na snímku Douglas Inglis.
V prostoru lodi S českými egyptology spolupraco­vali na dokumentac­i jejich objevu američtí experti na starověké lodě. Na snímku Douglas Inglis.
 ??  ??
 ??  ?? Pod stanem Unikátní objev chránil stan, který byl odstraněn až na konci výzkumu.
Pod stanem Unikátní objev chránil stan, který byl odstraněn až na konci výzkumu.
 ??  ?? Izolace Detail vázání rostlinnýc­h svazků, které sloužily k izolaci spojů mezi prkny.
Izolace Detail vázání rostlinnýc­h svazků, které sloužily k izolaci spojů mezi prkny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia