MF DNES

„Podsvětí bylo jako nebeský Nil“

-

Dosavadní výzkum odpověděl na mnoho otázek, ale ještě více jich přibylo, říká Douglas Inglis, americký expert na starověké lodě. S českými egyptology se podílel na odkrývání a následném výzkumu lodi z doby prvních faraonů.

Jak byste objev abúsírské lodi z třetí dynastie charakteri­zoval?

Je to jedinečný nález. Zatímco z první a druhé dynastie (zhruba 2950–2730 před Kr.) a čtvrté a páté dynastie (2543–2306 před Kr.) bylo nalezeno mnoho pohřebních lodí, z období dvou staletí mezi nimi jsme žádné informace neměli. Loď z Abúsíru jako první a jediná objevená to však mění. Fenoménu pohřbívání lodí úplně nerozumíme, ovšem zdá se, že lodě byly pohřbeny vedle hrobek, aby sloužily zemřelým v jejich posmrtném životě na cestách po podsvětí. To si představov­ali jako velkou vodní plochu, něco jako nebeský Nil.

V jakém stavu byl 4 500 let starý člun v okamžiku nálezu?

Když byla loď objevena, byla ve velmi křehkém stavu a na mnoha místech téměř úplně zredukován­a na prach. K odstranění písku z pozůstatků lodi jsme museli použít vzduchové prachovky, protože i jemné kartáčován­í by způsobilo jejich rozpad. Díky trpělivé práci našeho týmu z Českého egyptologi­ckého ústavu a Ústavu námořní archeologi­e (při univerzitě v Texasu – pozn. red.) jsme dokázali zachytit neuvěřitel­né detaily, které se nikde jinde nezachoval­y.

Byla loď kdysi funkční, nebo sloužila jen k pohřebním účelům?

Zdá se, že byla funkčním plavidlem, prav- děpodobně však nesloužila k přepravě nákladu nebo pro živobytí. Byla typem pohřební lodi určené k přepravě těla zesnulého, a to jak v tomto světě, tak na cestách jeho posmrtným životem.

Jaké otázky zůstaly nezodpověz­eny?

Stejně jako u všech mimořádnýc­h archeologi­ckých nálezů odpovídá výzkum na mnoho otázek, ale ještě více jich vytváří. Například proč jsme nenalezli více lodí ze třetí dynastie? Jak to souvisí s dřívějšími tradicemi pohřebních lodí první dynastie nebo s pozdějšími pohřebními loděmi nalezenými vedle pyramid králů čtvrté a páté dynastie? Kdo vlastnil hrobku AS 54 a loď nalezenou v Abúsíru? Proč se změnila konstrukčn­í technologi­e v době krále Chufua? Máme mnoho otázek a doufáme, že pokračujíc­í výzkum přinese další odpovědi.

 ?? Foto: 5x Český egyptologi­cký ústav ?? Celkový pohled Loď přiléhala ke kultovním prostorám hrobky označované AS 54.
Foto: 5x Český egyptologi­cký ústav Celkový pohled Loď přiléhala ke kultovním prostorám hrobky označované AS 54.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia