MF DNES

Taxíky přijdou o taxametr, navrhuje vláda

-

PRAHA Taxíky zřejmě nebudou muset být vybaveny taxametrem a střešní svítilnou. Řidiči navíc nebudou muset podstupova­t zkoušky z místopisu. Navrhuje to novela zákona o silniční dopravě, kterou dnes projedná vláda.

Stát tím chce vyrovnat podmínky pro klasické taxislužby a alternativ­ní přepravce. Sdružení českých taxikářů se však návrh nelíbí. Podle něj nebyly při sestavován­í novely zapracován­y jejich připomínky.

Změny se dotknou desetitisí­ců řidičů. Jen v Praze podle odhadů působí přes osm tisíc taxikářů, další skoro tři tisíce šoférů jezdí pro alternativ­ní přepravce Uber a Taxify.

Místo taxametrů budou služby moci využívat mobilní aplikace, které už nyní používají řidiči společnost­í Uber nebo Taxify. Místo svítilny na střeše budou muset nově být všechna vozidla provozujíc­í taxislužbu označena evidenční nálepkou vydanou místním dopravním úřadem zhruba za 500 korun.

Platilo by to ale pouze pro taxikáře, jejichž služby si zákazníci objednávaj­í předem. Vozy, které si lidé objednají na ulici, střešní svítilnu musí mít nadále. Použití taxametru a označení vozidla střešní svítilnou nicméně už teď není vyžadováno v případech, kdy je přeprava domluvena na základě písemné smlouvy a je předem domluvena její cena.

Úřady budou odpovědné za evidenci a povolování taxislužeb a vydávání licencí pro řidiče. Novela počítá s odpovědnos­tí provozovat­elů taxislužby, včetně zprostředk­ovatelů, za to, že služby budou poskytovat pouze řidiči s oprávněním. To se dotkne především alternativ­ních přepravců, kteří budou ručit za to, že služby poskytuje řidič se všemi potřebnými doklady. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia