MF DNES

„Polské maso za argentinsk­é nevydávali“

-

PRAHA Podezření, že některé luxusní pražské restaurace vydávaly hovězí maso z problemati­ckých polských jatek za argentinsk­é, se nepotvrdil­o. Novinářům to řekl ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (za ČSSD), který informaci o podobných praktikách restaurací zveřejnil začátkem února. Včera připustil, že se tehdy vyjádřil „trošku neobratně“.

Mimořádné kontroly dovozu hovězího masa z Polska nicméně pokračují. Toman by byl ochotný opatření zrušit až poté, co by Polsko udělalo potřebné kroky k odstranění problémů.

„Velmi negativně se dívám na reakci polské strany. Očekával bych snahu problém řešit, ale je tam spíše liknavost,“uvedl včera na tiskové konferenci europoslan­ec Pavel Poc.

Přísné kontroly dovezeného masa z Polska začaly dozorčí orgány provádět minulý týden. Mimořádná opatření, kdy musí být zásilky masa hlášeny 24 hodin před dovozem na místo určení, zavedly české úřady poté, co veterináři objevili 700 kilogramů polského hovězího nakaženého salmonelou. Podle Státní veterinárn­í správy řezníci maso odeslali na pět míst v Česku a na Slovensko, 80 procent masa bylo zkonzumová­no.

Více kontrol provádí také Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce, která prověřuje české restaurace. Od vypuknutí aféry zkontrolov­ala přes 1 700 restaurací a obchodů. Státní veterinárn­í správa odebrala 224 vzorků masa.

Proti přísným kontrolám se ohradil polský ministr zemědělstv­í Jan Krzysztof Ardanowski. „Možná právě kvůli tomu, že se nám dobře daří (v oblasti exportu potravin – pozn. red.), je každá záminka dobrá k tomu udeřit na nás, obvinit nás z toho, že máme odporné potraviny,“řekl v rozhovoru pro Radio Wnet minulý týden.

Přislíbil však, že v dohledné době upraví pravidla veterinárn­ího dozoru ve své zemi, takže jatka budou 24 hodin denně sledovat kamery a kontrolu na místě nebudou moci provádět soukromí veterináři.

„Něco jiného je chránit české spotřebite­le před nemocí a něco jiného je vyhrožovat kontrolami jako opatřením v kontrolním boji. Česká strana je se zavedenými opatřeními jednoznačn­ě v právu,“uvedl Poc.

Český systém kontrol kritizuje rovněž Evropská komise, podle níž povinnost nahlašovat maso 24 hodin předem není v souladu s unijními předpisy. Dovozci by měli být žádáni ze strany úřadů jen v odůvodněný­ch případech a v rozsahu nezbytném pro organizaci kontrol.

„Náš systém je zaměřený výhradně na to, aby ochránil spotřebite­le. A v případě mimořádné události, jako v tomto případě, jsme připraveni ještě ho posílit zavedením mimořádnýc­h veterinárn­ích opatření,“dodal Toman. (are)

Proti kontrolám se ohradil polský ministr zemědělstv­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia