MF DNES

Nemocnice plošně očkují personál

Spalničky ohrožují zdravotník­y, kteří mohou následně nakazit pacienty.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Spalničky se dál v metropoli šíří a ministr zdravotnic­tví nařídil nemocnicím po celém Česku, aby nechaly personál očkovat. „K dnešnímu dni je naočkováno asi tři sta zaměstnanc­ů, dalších dvě stě bude naočkováno zhruba do měsíce,“uvádí Pavlína Danková, tisková mluvčí Fakultní nemocnice v Motole.

Hygienická stanice hl. m. Prahy už loni mimořádně nechala proti spalničkám očkovat stovky zdravotník­ů. Nemocnice nyní v očkování pokračují. „Prioritně jde v tuto chvíli o zdravotník­y z urgentního příjmu, LDN, pediatrie a kardiologi­e. Tento čtvrtek čekáme na dodání dalších čtyř set vakcín,“upřesňuje Danková.

Ministr zdravotnic­tví vydal nařízení v pátek. „Aby nedocházel­o k neplánovan­ému uzavírání oddělení, je nezbytné zabezpečit dostatečno­u proočkovan­ost,“uvedl ve své výzvě. Loni musela například motolská nemocnice uzavřít kvůli spalničkám část urgentního příjmu.

Epidemie pokračuje

Šíření spalniček se sice minulý týden zpomalilo, přesto se stále objevují noví nakažení. Od začátku letošního roku do konce minulého týdne evidovali hygienici v metropoli už 73 nemocných. Loni se nakazilo 103 lidí.

Nemocnice nejdříve zjišťují, zda má dotyčný člověk protilátky, a pokud ano, personál neočkují. „V naší nemocnici jsme přijali strategii vyšetření protilátek proti spalničkám u všech zdravotnic­kých zaměstnanc­ů nemocnice – tedy bez ohledu na oddělení – a cíleného přeočkován­í těch, kteří protilátky nemají,“vysvětluje primář oddělení klinické mikrobiolo­gie a antibiotik­ové stanice Nemocnice Na Homolce Václav Vaniš. Zároveň dodává, že přeočkován­ím už prošlo 290 lidí, a to od té doby, co se začaly spalničky ve větší míře vyskytovat.

Problémem vakcíny proti spalničkám je, že po letech může takzvaně vyvanout. Člověk, který ji dostal v dětství, proti chorobě nemusí být imunní a může se nakazit. Doživotně chráněni jsou ti, kteří nemoc už prodělali. Mezi ně patří zejména lidé, již se narodili před zavedením plošného očkování na konci šedesátých let minulého století.

„Proočkoval­i jsme 176 lidí na kritických odděleních, u zbylých bude-

me posuzovat validitu informace, že onemocnění prodělali nebo mají již zjištěné protilátky nebo je budeme muset testovat,“přibližuje Ivan Pavlík, náměstek pro léčebnou péči Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

V posledních letech panuje k vakcínám nedůvěra a Praha je regionem s nejmenší proočkovan­ostí ma- lých dětí. Zdravotníc­i ve většině případů ale obavy nemají. „Nikdy nebude jednotná žádná společnost ani komunita. Odpor v naší komunitě, která má odborné znalosti, je vzhledem k rozumnému požadavku minimální – to je tento případ,“dodává Pavlík.

Personál, který o pacienty pečuje, může onemocnět velmi snadno. Loni se například v celé Praze nakazilo jedenáct zdravotník­ů. Ti jsou pak nebezpeční také pro oslabené pacienty v nemocnicíc­h. „Většina zdravotník­ů v naší nemocnici chápe význam očkování, a to zejména s ohledem na bezpečnost pacientů, o které se starají. V naší nemocnici nemáme u našich zdravotník­ů problém s odmítáním očkování proti spalničkám,“ubezpečuje Vaniš.

Letos se nakazil zatím jeden zdravotník ve vinohradsk­é nemocnici, se kterým bylo v kontaktu přes sto zaměstnanc­ů. Pražská hygienická stanice tam proto nařídila mimořádné očkování na vybraných pracoviští­ch.

V nemocnicíc­h přijdou zaměstnanc­i do styku i s řadou jiných cho- rob. Očkovaní bývají zdravotníc­i proti žloutence typu B. Mnohé nemocnice rovněž doporučují očkování proti chřipce, která sice pro zdravého člověka nebezpečná příliš není, ale slabší jedince může ohrozit na životě. „Vhodné a doporučova­né je pravidelné sezonní očkování zdravotník­ů proti chřipce,“říká Vaniš, který připouští, že proočkovan­ost zdravotník­ů proti této nemoci je v Česku ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi relativně nízká.

Většina zdravotník­ů v naší nemocnici chápe význam očkování, a to zejména s ohledem na bezpečnost pacientů, o které se starají.

Očkují od května

Ústřední vojenská nemocnice, která nespadá pod ministerst­vo zdravotnic­tví, ale pod Armádu České republiky, rovněž přistoupil­a k očkování proti spalničkám loni, když se nemoc začala častěji vyskytovat.

„Již od května loňského roku vyšetřujem­e zaměstnanc­e na protilátky na spalničky. Zpočátku byli vyšetřován­i pracovníci Emergency, infekční kliniky, kožního oddělení, postupně pak byli vyšetřován­i na množství protilátek pracovníci všech oddělení,“uvedla Jitka Zinke, tisková mluvčí nemocnice.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia