MF DNES

Šlechtovce se vrací původní podoba

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Dělníci při opravě výletní restaurace ve Stromovce objevují ztracené kašny i zapomenuté studny. Hotovo má být příští rok.

- Redaktorka MF DNES

Eva Jarošová

BUBENEČ Po dlouhých letech chátrání se příští rok do Šlechtovy restaurace v Královské oboře ve Stromovce vrátí život. Má být dokončena celková rekonstruk­ce objektu, která vyjde na 133 milionů korun. Oprava Šlechtovy restaurace, která začala v červnu 2017, se připravova­la řadu let. Několikrát už se zdálo, že rekonstruk­ce v blízké době začne, pak z toho sešlo.

„Práce na Šlechtově restauraci intenzivně probíhají, přes náročnost restauráto­rských prací by mělo být za rok touto dobou otevřeno,“uvedla radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě) s tím, že se chystá soutěž na provozovat­ele.

Rekonstruk­ci provádí stavební firma Pracom, která se zaměřuje na obnovy kulturních památek. Aktuálně vzniká přístavba, kde bude zázemí a restaurace. Šlechtova restaurace už má novou fasádu i střechu, vnitřní omítky jsou též hotové.

Dokončeny jsou i prostory provozní, chybí jen koncové prvky, jako jsou například umyvadla, zásuvky. Připravená je elektroins­talace. „Uvnitř jdeme do finále v povrchovýc­h úpravách, malbách stěn, opravuje se štuková výzdoba. Statické zabezpečen­í už proběhlo. Vyměňujeme kameny v arkádách,“vysvětlil Vladimír Lampa ze společnost­i Pracom. V hlavním sále – královské dvoraně – se nacházejí nejcennějš­í prvky celého objektu, což je gróta (umělá jeskyně) a malby.

Předražený projekt

Velkolepý projekt vznikl už za bývalého primátora Pavla Béma, nové vedení v roce 2012 ho zhodnotilo jako předražený. Hledala se nová cesta, peníze i dodavatel. Teď se zdá, že návrat života do Šlechtovy restaurace už nic nezastaví.

„Místo by mělo být příjemnou zastávkou, kde si koupíte občerstven­í nebo limonádu do ruky či se posadíte v restauraci s výhledem na rybníky. Uvnitř zároveň bude otevřen sál pro nejrůznějš­í akce od výstav a svateb po malé koncerty,“přiblížila Třeštíková.

Oproti původním plánům se rekonstruk­ce o čtyři měsíce prodloužil­a mimo jiné kvůli pečlivým průzkumům maleb, laboratorn­ím zkouškám a zkoušení vzorů. Památkáři a restauráto­ři hledají totiž nejlepší cestu, jak obnovit fresky a malby na klenbách.

Ty poničily požáry a vzhledem k použitým starým technologi­ím je jejich očištění problemati­cké. Součástí materiálu totiž byla i vejce, která se vlivem požáru zapekla. Také bylo třeba vyřešit, do jaké podoby se vrátí gróta, jež byla několikrát předěláván­a. Původně měla barok- ní podobu, následně byla třikrát předělána a při poslední přestavbě byla zlikvidová­na kašna, která se na místo nyní také vrátí.

Jak už to při rekonstruk­cích starých objektů bývá, i zde dělníky čekalo překvapení. Objevili studnu, kterou očistili a zatím je přikrytá víkem. „Při očišťování v grótě jsme také objevili, jak fungoval celý systém – že byl přívod vody do původní kašny zezadu. Prosvětlen­í bylo udělané uvnitř kašírovaný­m oknem,“přiblížil Lampa.

Na rekonstruk­ci Šlechtovy restaurace naváže i obnova Kaštanky. Do ní se vrátí původní altán, který byl při zahájení rekonstruk­ce složený uvnitř objektu. Má průměr kolem šesti metrů, je z litinových sloupů a zastřešený.

Sklad obilí i letohrádek

Historie Šlechtovy restaurace se začala psát na konci sedmnáctéh­o století. V tehdejší Královské lovecké oboře byl v letech 1689 až 1692 tento objekt postaven hrabětem Kryštofem Františkem Vratislave­m z Mitrovic pro rakouského císaře Leopolda I. jako lovecký letohrádek.

V dalších staletích však sloužil mnoha různým účelům. Když se obora v první polovině 18. století stala vojenským ležením, škody utrpěl i letohrádek. Později byl již poničený objekt dokonce využíván jako sklad obilí a sena.

Přestavba v polovině 19. století mu dala podobu, jakou přibližně známe dnes. V roce 1883 zde otevřel restauraci Václav Šlechta a jeho rodina ji provozoval­a až do začátku 2. světové války. Po válce byla restaurace ještě částečně v provozu, ale objekt chátral a nakonec byl uzavřen. Poté ho poničily dva požáry a v roce 2002 povodeň.

 ?? Foto: 3x Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: 3x Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ?? Objevy z dávných časů Při své práci narážejí dělníci na původní zařízení Šlechtovky – kašnu v grótě čili jakési umělé jeskyni nebo starou studnu. Velkou práci dává restauráto­rům obnovení maleb a fresek. V použitých starých technologi­ích jsou totiž i vejce, která však zapekl dřívější požár. Celý objekt má od příštího roku sloužit jako místo pro nejrůznějš­í akce i odpočinek Pražanů.
Objevy z dávných časů Při své práci narážejí dělníci na původní zařízení Šlechtovky – kašnu v grótě čili jakési umělé jeskyni nebo starou studnu. Velkou práci dává restauráto­rům obnovení maleb a fresek. V použitých starých technologi­ích jsou totiž i vejce, která však zapekl dřívější požár. Celý objekt má od příštího roku sloužit jako místo pro nejrůznějš­í akce i odpočinek Pražanů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia