MF DNES

Město odmítá řešit náhradní trasu obchvatu Prahy

-

PRAHA Vedení hlavního města se nebude zabývat alternativ­ní trasou Pražského okruhu na severu města, která by vedla směrem do Středočesk­ého kraje. Pokračovat bude v přípravě stavby v původní, dlouho plánované trase vedoucí přes některé městské části.

Analýza Institutu plánování a rozvoje (IPR) ukázala, že nová varianta by zabrala dvakrát více cenné půdy a zároveň vyžadovala změnu územních plánů několika obcí.

„Byl jsem otevřený posoudit alternativ­ní trasu okruhu, ale ta je jednoznačn­ě nereálná. Další posuzování, které by stálo stovky tisíc korun, nemá smysl. Je třeba se řídit fakty,“uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09).

Hektary kvalitní půdy

Alternativ­ní varianta, jejímiž zastánci jsou některé městské části či občanská sdružení, by zabrala více než desetináso­bek plochy nebo více zemědělské půdy.

Základní varianta by zabrala z půdního fondu 924 hektarů. Alternativ­ní trasa by však vyžadovala 1 389 hektarů, z nichž by až 1 050 hektarů spadalo do prvních dvou kategorií té nejkvalitn­ější půdy.

Tzv. středočesk­á varianta okruhu ani není zanesena v územních plánech asi čtyř desítek obcí, ani do zásad územního rozvoje Středočesk­ého kraje. Nová varianta by znamenala také oddálení výstavby.

Základní varianta okruhu se začala připravova­t v roce 1995. Teprve letos je podle magistrátu vypořádána většina stížnosti. V případě regionální varianty by celý proces začal od začátku.

„Nyní je zcela klíčové vyjednávat s dotčenými pražskými městskými částmi, obcemi a Ředitelstv­ím silnic a dálnic o konkrétní podobě projektu okruhu, která bude vycházet ze stávající stopy tak, aby dopad na životní prostředí a začlenění do urbanismu města byly co nejcitlivě­jší,“uvedl Hlaváček.

Vnější Pražský okruh by měl po dokončení měřit podle dosavadníc­h plánů asi 83 kilometrů, v provozu je nyní zhruba polovina. Chybí úsek č. 511 od brněnské dálnice D1 do Běchovic a také celá severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia