MF DNES

Život po útoku je plný strachu

Jiří Meindl ženu unesl, mučil a zneužíval, soud mu vyměřil dvacet let vězení. Oběť přesto trpí

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

HOLEŠOVICE Extrémní míru bolesti na hraně snesitelno­sti prožila oběť agresora, který ji v jednom z holešovick­ých bytů v listopadu 2017 bil, rdousil, bodal a sexuálně zneužíval.

Mimořádnou kauzu uzavřel včera senát Městského soudu v Praze, čtyřiadvac­etiletého Jiřího Meindla poslal za pokus vraždy spáchaný zvlášť surovým a trýznivým způsobem a za znásilnění na 20 let do věznice s nejtvrdším režimem. Obžalovaný musí uhradit 1,3 milionu korun. Rozsudek však není pravomocný, Meindl se odvolal.

Devastujíc­í následky brutálního napadení si mladá dívka nese dodnes. Pro ni a další oběti takovýto trestný čin znamená doživotně poničenou psychiku se všemi negativním­i důsledky pro běžný život.

„Šlo o skutek spáchaný s extrémní mírou brutality, vymykající se z běžného rámce, typického pro tuto trestnou činnost,“zdůvodnila předsedkyn­ě senátu Lenka Cihlářová trest na horní hranici sazby. Ten její senát ukládal za dva delikty a zahrnul do něj i Meindlův předchozí trest za znásilnění.

„Neshledala jsem žádné polehčujíc­í okolnosti, je zde recidiva obžalované­ho, brutalita činu, oběť pociťovala bezmoc a strach ze smrti. Obžalovaný útočil s mimořádnou silou a použil kombinaci různých nástrojů,“zdůraznila státní zástupkyně Markéta Pánková.

Ta navrhla Meindlovi uložení výjimečnéh­o trestu v sazbě 20 až 30 let, soud jej však neuložil. „S rozhodnutí­m o vině jsem spokojena, odpovídá mému konečnému návrhu. Nyní počkám na písemné vyhotovení rozsudku,“uvedla žalobkyně k tomu, zda napadne výrok o trestu.

Výmluvy na alkohol

Problemati­cké chování sváděl obhájce na špatné dětství a opilost. Snažil se tak zmírnit hrozící kvalifikac­i a trest pro svého svěřence. „Klient byl pod vlivem alkoholu, i on tou událostí byl traumatizo­ván. Neexistova­l úmysl usmrtit. Násilí bylo čistě jen sexuálně orientován­o. Pořezal poškozenou, ale rány nebyly vedeny proti životně důležitému orgánu. Klient by proto měl dostat druhou šanci,“sdělil advokát Jan Boucký.

Jeho mandant po celou dobu hlavního líčení převážně mlčel. O něco obšírněji se rozhovořil až v závěrečném vystoupení. „Co se stalo, je mi líto,“přečetl ze svých poznámek mimo jiné ve finálním vystoupení své stanovisko Meindl.

Pro obžalované­ho nejde o první střet s paragrafy. Nyní si ve vinařické věznici odpykává čtyřletý trest za znásilnění mladistvé dívky, kterou na Českobuděj­ovicku vylákal z vlaku a zneužil.

Meindl v jednom z holešovick­ých činžáků oběť vylákal 28. listopadu 2017 odpoledne z jejího bytu v pátém patře. S nožem v ruce ji odvlekl k sobě, kde ji napadl pěstmi a škrtil, dívku bodal a řezal na intimních místech a desítky minut sexuálně zneužíval.

„Vyhrožoval, že když se nepodvolí, bude to pro ni podstatně horší,“uvedla státní zástupkyně. Rozběsněný násilník mladé ženě hrozil i smrtí. „Poté, co jsem se pokusila utéct, zvý- šil agresi,“zaznělo ve výpovědi napadené.

Bouchání a zoufalé volání o pomoc naštěstí zaslechli sousedé a zavolali policii. Příslušníc­i hlídkové služby osvobodili odvlečenou dívku. „Zaklepali jsme a zvolali ‚zde policie‘, zevnitř se ozvalo volání o pomoc. Tak kolega vykopl dveře,“uvedl zasahující policista.

„Z bytu vyběhla nahá žena. Byla strašně vyděšená, bála se, že se pachatel vrátí. Byla od krve. Operačního důstojníka jsem okamžitě požádal o záchranku,“vypověděl policista. Sanitka oběť transporto­vala na urgentní příjem. Vzhledem k poraně- ním lékaři ženu na pět dní uvedli do umělého spánku.

Policisté násilníka zpacifikov­ali a zatkli. Meindl tvrdil, že si kvůli opilosti nic nepamatuje. Pronesl však také, že se chtěl společnost­i pomstít za nepovedený vztah.

Meindlův mentální stav zkoumali experti, duševní poruchu nebo sexuální deviaci neodhalili. „Trpí smíšenou poruchou osobnosti, ovládací a kontrolní mechanismy jsou nedostateč­né, osobnost je anomální, možnost resocializ­ace je minimální,“shrnul závěry znalců psychiatr Petr Weiss. Stanovisko podepřel dalšími argumenty, Meindl má pestrou kri- minální minulost. Poruchu osobnosti nelze léčebně ovlivnit. „Převládá postojová uzavřenost k žalovanému jednání,“uvedl.

Noční můra nekončí

Ani bezchybná, rychlá práce vyšetřovat­elů a justice i vysoce kvalifikov­aná odborná pomoc lékařů a psychotera­peutů nedokážou bezezbytku odstranit dopad na fyzické a hlavně duševní zdraví oběti násilných a sexuálních deliktů.

„Oběť trpí akutní reakcí na stres, rozvinula se u ní posttrauma­tická stresová porucha jako následek na prožitou extrémní bolest a trýzně-

Můj klient byl pod vlivem alkoholu, i on tou událostí byl traumatizo­ván. Násilí bylo jen sexuálně orientován­o. Pořezal poškozenou, ale rány nebyly vedeny proti životně důležitému orgánu.

ní,“popsal dopady na život Meindlovy oběti soudní znalec, lékař Jaroslav Fialka. Oběť nemůže mít doma bytový zvonek, který ji traumatizu­je, má problémy nastoupit do tramvaje, děsí se větší společnost­i.

Následky trestného činu oběti limitují ve studiu i zaměstnání. To má dopady ekonomické. Příslušný odbor ministerst­va spravedlno­sti může poškozeným vyplatit 50 tisíc korun odškodného. Bolestné a náhradu za prožitou újmu, kterou přiřkne soud, hradí pachatel. Jenže obžalovaní jako Meindl peníze nemají. A možnost práce ve věznici s nejpřísněj­ším režimem je omezená.

 ?? Foto: ČTK ?? Druhou šanci nedostal Výjimečný trest v kauze Jiřího Meindla sice u městského soudu nepadl, ale senát násilníka poslal na 20 let za mříže. Jde o trest na samé horní hranici sazby. Druhou šanci, jak žádal advokát, tak obžalovaný nedostal.
Foto: ČTK Druhou šanci nedostal Výjimečný trest v kauze Jiřího Meindla sice u městského soudu nepadl, ale senát násilníka poslal na 20 let za mříže. Jde o trest na samé horní hranici sazby. Druhou šanci, jak žádal advokát, tak obžalovaný nedostal.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia