MF DNES

Skoro Dan Brown. Tentokrát o slavné vraždě

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Zná veřejnost celou pravdu o 4. dubnu 1968, dni, kdy byl zavražděn Martin Luther King? Na to se ve svém románu Okamžik pravdy ptá americký spisovatel a bývalý právník Steve Berry.

Kufřík ze dna Karibiku

Okamžik pravdy je třináctým přírůstkem do ságy s protagonis­tou Cottonem Malonem, bývalým agentem ministerst­va spravedlno­sti a antikvářem v jedné osobě. Poté, co rozluštil šifru prezidenta Jeffersona, vyrovnal se s Lincolnový­m mýtem, templářský­mi tajemstvím­i a odrazil nebezpečí řítící se na Spojené státy americké, musí rozhodnout, zdali před veřejností ukryje zásadní pravdu o jedné z nejtragičt­ějších událostí 20. století.

Mohl opravdu šéf FBI John Edgar Hoover za vraždu vůdce afroameric­kého hnutí za lidská práva? Vyvrátit, či potvrdit to má tajemný kufřík, který Malone na začátku své kariéry agenta vyzdvihl s potápěči ze dna Karibiku.

Znovu námět jako ušitý pro milovníky konspiračn­ích teorií nebo děl Dana Browna. Steve Berry je velkým milovníkem historie, sám do studia dějin investoval čas i peníze a společně s manželkou založil podpůrnou nadaci. Přesto je Okamžik pravdy stejně jako předešlý Ztracený řád nebo Třetí tajemství fikcí. Alespoň v tuto chvíli, kdy se žádný oficiální orgán popsanými případy nezabývá.

V Americe už počtrnácté

Pokud na tento fakt čtenář přistoupí, podobný koncept se mu neprotiví a nebude se k dílu stavět jako k neomylné učebnici dějepisu, může se solidně bavit.

Navzdory tomu, že Berry chrlí jednu knihu za druhou, stále umí udržet tok vyprávění pevně v zajetých kolejích, shodují se ve svých recenzích zahraniční kritici i čtenáři.

Také proto, že z Maloneho neudělal pouze beztvárnéh­o prostřední­ka mezi ním a čtenářem, ale spíše hrdinu s pohnutou minulostí a problemati­ckými rodinnými vazbami.

Porušování lidských práv

Zatímco v Česku vychází Okamžik pravdy, američtí čtenáři už mohou zakusit další, čtrnácté dobrodružs­tví Cottona Maloneho – tentokrát inspirovan­é volbou papeže ve Vatikánu, řádem maltézskýc­h rytířů i dobou Konstantin­a Velikého.

Berry se historický­mi příběhy snaží kromě dějinné osvěty také upozornit na problémy, které se už dnes možná zdají přežité. Přesto mnohé občany a obzvlášť v USA nutí vyjít do ulic.

V případě Okamžiku pravdy je takovým impulzem porušování lidských práv. Knihy Steva Berryho v Česku vydává ostravské nakladatel­ství Domino. Okamžik pravdy přeložila Hana Pernicová, která autorovy texty převáděla do češtiny už mnohokrát v minulosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia