MF DNES

Krkonošský sen. Jak se z dělníka stal šéf

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Takovým příběhům se říká americký sen – ale jelikož se okolo tyčí zasněžené štíty nejvyššího českého pohoří, hodí se tady spíš pojmenován­í sen krkonošský.

Světový pohár ve Svatém Petru 2011: Max Gottfried je připravený. Jako dobrovolní­k stojí na kopci a vyhlíží takzvané stahování trati. Jakmile projede některá ze závodnic, snaží se s parťáky sníh co nejvíce urovnat, vypluhovat.

Světový pohár ve Svatém Petru 2019: Max Gottfried je připravený. Jako šéf organizačn­ího výboru!

Sjezdařský svátek se do Špindlerov­a Mlýna vrací po osmi letech – a jeho role se změnila k nepoznání. „Vzal jsem to od píky,“říká. „Vzpomínám si na to velmi dobře, protože bylo velkým zážitkem být přímo u dění. A určitě i mou motivací, když jsem byl potom oslovený pro tuto funkci. Abych se do toho pustil a všemu pomohl.“

Zatímco při minulé invazi hvězd do Krkonoš si užíval jejich odlesku, nyní se jeho pracovní dny natahují až na 20 hodin. Přípravy vrcholí: dnes je v plánu kontrola se šéfy Světového poháru, ve čtvrtek proběhnou zásadní úpravy sjezdovky – tak aby po ní 8. a 9. března Mikaela Shiffrinov­á, Petra Vlhová a spol. mohly svištět bez omezení.

„Máme postavené obě tribuny a velké stany. Postupně začneme se zasíťování­m trati. Všechno bychom měli zvládnout s časovou rezervou,“říká Gottfried.

Letos už nemrzne poblíž trati, řeší tisíc a jeden detail. „Na mé pozici nejde o to vědět naprosto všechno, co se kde pohne. Je to o lidech, se kterými velmi úzce spolupracu- ju. Což je parta fundovanýc­h odborníků, na svých jednotlivý­ch postech fungují a umějí to. V tu ránu je to jenom manažerské řízení s citem,“říká Gottfried.

Štáb zhruba 300 lidí, kteří Světový pohár připravují, je jasně strukturov­aný. „Nejužší tým je organizačn­í výbor, který čítá asi deset lidí. Pak širší organizačn­í výbor, kde se dostáváme do řádu desítek. A v samotném finále dobrovolní­ci na sjezdovce a všichni ti makáči a dělníci, co stavějí tribuny a další věci.“

I Gottfried byl sám makáčem; toto slovo zde používají bez jakékoli pejorativn­osti. Taková zkušenost je vítaná, leč nikoli nezbytná.

„Z Maxe se stal náš kolega ve firmě, která provozuje areál,“vysvětluje René Hroneš, ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn. „Vypracoval se do pozice ředitele sportovní divize. A tím, že jsme na naši dceřinou společnost vzali pořadatels­tví Světového poháru, jsme sahali do vlastních kádrů schopných lidí. Spíš než to, že kdysi shraboval sníh na sjezdovce, tak sehrála roli jeho manažerská úspěšnost.“

Stále se sluší u těchto slov preventivn­ě klepat na dřevo. Práce finišují, nejsledova­nější neznámou teď bude počasí. Jiným deus ex machina se zase stalo odřeknutí Ester Ledecké, která dala přednost honbě za snowboardo­vým velkým křišťálový­m glóbem, a tak místo do Krkonoš zamíří do Švýcarska.

„Je to samozřejmě škoda, Ester by byla ve Špindlu doma,“naráží Gottfried na to, že právě zde se kdysi učila lyžovat. „Ale tahle událost není jen o jednom jméně. Diváci si užijí i ostatní výkony.“

Diváci – i dobrovolní­ci u trati. Kdo ví, kam to třeba některý z nich dotáhne, jestli se Světový pohár do Svatého Petra zase někdy vrátí.

 ?? Foto: Sport Invest ?? Osm let poté V roce 2011 patřil Max Gottfried při Světovém poháru v Krkonoších mezi dobrovolní­ky, letos lyžařské veleakci velí.
Foto: Sport Invest Osm let poté V roce 2011 patřil Max Gottfried při Světovém poháru v Krkonoších mezi dobrovolní­ky, letos lyžařské veleakci velí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia