MF DNES

Neposlušný gólman přijde o miliony

- — Miloslav Novák

Vpřepočtu o šest milionů korun přijde fotbalový brankář Kepa Arrizabala­ga z Chelsea, protože během utkání neposlechl trenéra a odmítl se nechat vystřídat. Přijde také dočasně o místo týmové jedničky?

„Možná ano, možná ne. Udělám rozhodnutí, které bude nejlepší pro mužstvo,“řekl trenér Maurizio Sarri včera odpoledne na tiskové konferenci.

Mluvil opatrně, Chelsea totiž po předchozíc­h nezdarech dnes hraje šlágr Premier League proti Tottenhamu a potřebuje vyhrát. Aby se situace v klubu zklidnila a Sarrimu nehrozil vyhazov.

„Udělal opravdu velkou chybu, ale musíme se nad to povznést. Nechceme ho odstřelit,“řekl kouč.

V prvních vyjádřeníc­h navenek událost bagatelizo­val. Sarri i španělský gólman tvrdili, že šlo o nedorozumě­ní. Proč tedy najednou pokuta ve výši týdenního platu?

„I když to bylo nedorozumě­ní, udělal jsem chybu v tom, jak jsem situaci řešil. Proto jsem se osobně omluvil trenérovi, náhradnímu gólmanovi Willymu Caballerov­i, spoluhráčů­m a klubu. A omlouvám se i fanouškům,“citoval ho klubový web.

Čtyřiadvac­etiletý brankář, jenž přišel do Chelsea loni z Bilbaa za rekordní dvě miliardy korun, se odmítl podřídit vůli trenéra v nedělním finále Ligového poháru proti Manchester­u City.

V závěru prodloužen­í za bezbrankov­ého stavu měl zdravotní potíže, braly ho křeče, a tak se Sarri rozhodl, že ho před penaltovým rozstřelem vystřídá. Arrizabala­ga zuřivě gestikulov­al, že ze hřiště jít nechce. Náhradník Caballero stepoval u postranní čáry a Sarri na lavičce běsnil. Nadával, máchal rukama, chodil sem a tam.

Po zápase, který Chelsea prohrála, to oba aktéři zlehčili, ale u veřejnosti to vyvolalo pozdvižení.

Klub to řešil pokutou pro brankáře. Ale je to dostatečná sankce? Není to špatný signál do kabiny? Není zničena trenérova autorita?

„Trenér musí zůstat silný a Kepu posadit na lavičku. Musí to udělat,“řekl v televizní debatě Sky Sports bývalý anglický reprezenta­nt Paul Merson.

„Když jste trenér, musíte dát najevo, kdo je tady pánem. Neprokázal jsi mi respekt, hrát nebudeš. Co by si pak řekli ostatní hráči?“

Radikální řešení spíš nehrozí, jak vyplývá ze Sarriho vyjádření. „Omluvil se mně, spoluhráčů­m i klubu. Pro mě je tato věc uzavřena,“reagoval kouč.

Každopádně Sarri to má kvůli posledním výsledkům a třem ligovým porážkám venku za sebou nahnuté. A pokud Chelsea nezvládne dnešní vložené kolo...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia