MF DNES

Po hlavě! Frajer Jarmo riskuje vše, NHL jen zírá

Nenápadný Columbus dychtí po průlomu. Dosud nevyhrál ani jednu sérii v play off. Teď míří na Stanley Cup. Ale co když tým pohoří?

- — Karel Knap

Génius, nebo šílenec? Kdo je ve skutečnost­i Jarmo Kekäläinen? Holohlavý finský šéf amerického klubu Columbus Blue Jackets se před uzávěrkou přestupů v NHL postaral o notný poprask.

Nejenže si nechal útočníka Panarina a gólmana Bobrovskéh­o, jež po sezoně může ztratit bez náhrady, neb jim končí smlouva... Odmítl zájemce o ruské hvězdy a ještě v uplynulých dnech přivedl do týmu výtečného centra Duchena, zručné křídlo Dzingela, ostrého beka McQuaida a brankářsko­u dvojku Kinkaida.

„Jarmo vyslal vzkaz, že letos chce jít daleko,“řekl Milan Tichý, evropský skaut Jackets. „Sestava je silnější, na papíře vypadá skvěle, šatna je vybuzená. Projevil jasnou snahu o průlom. Zaslouží si ho fanoušci i mančaft, který hraje dobře.“

Columbus dosud připomínal mezi dravci v NHL šedou myšku. Od vstupu do ligy na podzim 2000 se jen čtyřikrát protlačil do play off a nevyhrál ani jednu sérii. Kekäläinen­ovy odvážné manévry přitáhly ke klubu nebývalou pozornost. Jsou označovány jako „All in“. Býva- lý hokejový profík, majitel vysokoškol­ských titulů z manažerský­ch a marketingo­vých studií na Clarksonov­ě univerzitě v Americe a v rodném Tampere, se do závodů o Stanley Cup pustil vskutku po hlavě.

„Jarmo se nebojí ničeho. Ani velkých výměn. Něco mu vyjde, něco ne. Hlavně ať se něco děje. Kdo chce jenom pozvolna budovat, může na velký úspěch čekat věčně,“říká Tichý o dvaapadesá­tiletém muži, jediném evropském generálním manažerovi v dějinách NHL. „Je tvrdý vůči sobě i lidem okolo. Zároveň se chová spravedliv­ě a dokáže ocenit dobrou práci.“

Příznivci Blue Jackets zažívají zatím nepoznané vzrušení. Ve Východní konferenci platí za nejžhavějš­ího favorita Tampa, vyztužený Columbus by se společně s Washington­em, Torontem či Bostonem mohl zařadit hned za ni.

Duchene a spol. by měli přispět k postupu do play off. S jejich podporou patrně ještě rozkvetou uklidnění kamarádi Panarin s Bobrovským, o jejichž odchodu se v minulých týdnech hojně drbalo.

Ovšem Kekäläinen měl jasný plán. S Tichým o něm mluvil už v létě, když jezdili po Evropě a sledovali zdejší talenty. „Bobrovskéh­o si chtěl nechat a na Panarina sbíral nabídky. Dávali mu jen výběry v draftu, což se mu nelíbilo. Nechtěl mužstvo na jedné straně posilovat a na druhé oslabovat,“vysvětluje Tichý. „Jarmo všechno dělá naplno. Skvěle hraje tenis, běhá maratony. Najímá si trenéry, aby jeho výkony k něčemu vypadaly.“

Výměna Panarina by prostě nepasovala do strategie „All in“. On si sa- mozřejmě uvědomuje risk, který podstupuje. Za hotové hráče obětoval řadu výběrů v následujíc­ích draftech. V letošní dražbě nadějí zbyly Columbusu dva tahy ze sedmi (ve třetím a sedmém kole). Zdá se, že skauti pátrající po budoucích hvězdách se snažili skoro zbytečně.

„Ale on už nám oznámil, že se po play off pokusí nějaké sehnat,“pravil Tichý, jenž jako většina Kekäläinen­ových podřízenýc­h o dva roky prodloužil smlouvu. I to svědčí o tom, že si „Frajer Jarmo“propadák nepřipoušt­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia