MF DNES

1,5 milionu Čechů trpí hlukem

Nová hluková mapa postiženýc­h oblastí ukazuje, kde je to o zdraví

- Ondřej Krutilek Dominika Hromková

PRAHA Pokud vás v noci trápí hlučná silnice před domem, možná patříte mezi 1,5 milionu Čechů, kteří žijí v oblasti, kde jsou pravidelně překračová­ny noční hlukové limity.

Ministerst­vo zdravotnic­tví vydalo už potřetí hlukovou mapu České republiky, která ukazuje, kde jsou lidé nejvíce zasaženi. Experti měřili hluk ve městech, v okolí dopravních tepen, železniční­ch tratí nebo u pražského Letiště Václava Havla. Mapa poslouží krajským úřadům a ministerst­vu dopravy pro plánování ochranných opatření. „Lidé jsou nejčastěji vystaveni hluku ze silnic,“říká mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriela Štěpanyová.

Nadměrným hlukem je ohrožen každý sedmý Čech. Ve velkých městech jako Praha, Brno, Ostrava dokonce ruch z ulice kazí spánek devíti z deseti obyvatel.

Situace není o moc lepší ani přes den, kdy jsou limity mírnější. Za překročení hygienické normy se považuje během dne hluk nad úrovní 60 decibelů, což je o deset víc než přes noc. Takový hluk trápí asi 1,3 milionu. To je, jako kdyby u okna byla neustále spuštěná myčka na nádobí nebo u něj někdo hlasitě konverzova­l.

Hluk ničí srdce

Lékařské studie přitom prokazují, že vystavení nadměrnému hluku s sebou nese riziko zdravotníc­h problémů. Podle Světové zdravotnic­ké organizace se riziko zvyšuje při dlouhodobé­m vystavení se hluku nad 55 decibelů, hluk nad 65 decibelů už zdraví poškozuje prokazatel­ně.

„Může dojít ke zvýšení tlaku, poruchám spánku, rozmrzelos­ti. U někoho to může vyvolat různá metabolick­á onemocnění, jako je cukrovka,“vyjmenováv­á hygienička Jana Derková. Nadměrný hluk může mít rovněž za následek poruchu svalové činnosti, kardiovask­ulární problémy, infarkt či mozkovou mrtvici.

Pokud někoho obtěžuje hluk z okolí, může se obrátit na příslušnou krajskou hygienicko­u stanici, která limity měří. Jestliže ta skutečně zjistí překračová­ní normy, začne řešit se správcem komunikace nápravu. Řešením může být například položení tiššího asfaltu nebo výměna oken.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia