MF DNES

O co se teď hraje v ČSSD

Sjezd ČSSD může nastartova­t změny ve vládě: rušno je kolem Onderky a Staňka

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

VHradci Králové dnes začíná dvoudenní sjezd ČSSD, na kterém si strana zvolí nové vedení. Pozice dvou nejvýše postavenýc­h mužů jsou skoro jisté, obhajující předseda Jan Hamáček ani kandidát na dvojku strany Roman Onderka nemají žádné protivníky. Přesto je hlavně kolem Onderky živo a bude důležité, jak silný mandát získá.

„Říká si o to, že by chtěl získat výraznější funkci. A protože se snaží profilovat jako dopravní expert, nabízí se ministerst­vo dopravy, s nímž má náš koaliční partner problém. Pokud by výrazně uspěl, tak to jeho ambice určitě posílí,“tvrdí zdroj z ČSSD.

Samotný Onderka podobné úvahy krotí. „Pozice, na kterou kandiduji, není svázána s žádnou funkcí ve vládě nebo ve Sněmovně. Nespekulov­al bych a nechal bych to vývoji,“říká Onderka.

Zřejmé je, že by nešlo o jednoducho­u rošádu. Dopravě sice šéfuje Dan Ťok za ANO, jehož pozice je v permanentn­ím ohrožení, ale premiér Andrej Babiš dal jasně najevo, že doprava je pro ANO priorita a pouštět ji nehodlá.

Přesto jedna z kuloárních spekulací mluví o tom, že by ji ANO sociálním demokratům přenechalo. A výměnou za to převzalo ministerst­vo zahraniční­ch věcí. Tím by zase ČSSD vyřešila svůj problém s prezidente­m Milošem Zemanem, který dlouhodobě ostřeluje ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

A aby byl smír dokonán, ANO by mohlo na post šéfa diplomacie nominovat muže, který má blízko k ČSSD i Hradu: někdejšího ministra zahraničí Jana Kohouta.

„Slyším to poprvé od vás, žádnou debatu s hnutím ANO jsme o podobném tématu nevedli, je to čistá spekulace,“tvrdí předseda ČSSD. A svou reakcí dává také najevo, že v žádném případě nehodlá před sjezdem diskutovat o Petříčkově pozici. Hamáčkovi se ostatně ani nelíbilo, když samotný Petříček přiznal, že pokud nebude zvolen, zváží svoje setrvání v pozici ministra. O tom, že by Petříček v případě neúspěchu na sjezdu jako ministr skončil, se sice v ČSSD mluví už několik týdnů a MF DNES o tom v minulosti také psala, nečekalo se však, že se takto sám veřejně vystaví pod tlak.

„Řekl jsem mu otevřeně, že nevidím jako šťastné spojování vládní a stranické funkce,“prozradil Hamáček.

Petříčkův neúspěch by však byl velkým překvapení­m, před sjezdem totiž posbíral pět krajských nominací na řadového místopředs­edu, což je nejvíc hned po ministryni Janě Maláčové.

A stojí za ním sice volebními nezdary poznamenan­á, ale nadále vlivná pražská organizace strany.

Ohrožený Staněk

Svoji pozici si na sjezdu neotestují jen Onderka s Petříčkem, ale také ministr kultury Antonín Staněk. A vyhlídky má podstatně horší než zmíněná dvojice. Sociální demokraté o něm mluví jako o nejslabším z pětice jejich ministrů.

„Nedaří se mu. Když už se s něčím prosadí do médií, většinou to vyzní špatně. Pokud se vysloveně nezvedne, může ho časem nahradit některý z průbojnějš­ích straníků,“připouští zdroj z ČSSD. Že by mohl být Staněk výraznější, připouští i Hamáček, byť hned vzápětí dodává, že žádná výměna ministrů za ČSSD není na pořadu dne.

Staněk na sjezdu stejně jako Petříček kandiduje na post místopředs­edy. Má však jedinou nominaci, ze svého domovského Olomouckéh­o kraje. Neznamená to, že by byl úplně bez šance, po jediné nominaci mají i další kandidáti, nadějnější výchozí pozici mají jen Maláčová s Petříčkem, obsazovat by se přitom měla čtyři křesla řadových místopředs­edů. Ale může se klidně stát, že některé z nich kvůli slabé podpoře kandidátů zůstanou prázdná.

Staněk změří síly mimo jiné s místopředs­edou Sněmovny Tomášem Hanzelem, za kterým stojí silný Moravskosl­ezský kraj, nebo s překvapivo­u kandidátko­u Lucií Orgoníkovo­u. Ta se do souboje o místopředs­ednický post přihlásila na poslední chvíli, bývalou vládní mluvčí vyslala platforma Zachraňme ČSSD. Její výsledek ukáže, jak si teď ve straně stojí její prozemanov­ské křídlo. Byť je tentokrát kolem něho klidněji než v dřívějších letech.

Prezident Miloš Zeman na sjezd zamíří také, se svým projevem vystoupí dnes v 11 hodin dopoledne. A byť Zeman na sjezdech tradičně straníkům neříká, koho konkrétně by měli volit, sociální demokraté jsou v očekávání, zda se nepřímo přece jen nepokusí do něčeho promluvit. Zvlášť když vědí, jak kritický je třeba k ministru Petříčkovi.

 ??  ??
 ??  ?? Jan Hamáček a Roman Onderka. Foto: Anna Vavríková, MAFRA
Jan Hamáček a Roman Onderka. Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia