MF DNES

Zemřel herec Jiří Pecha

-

BRNO Ve věku 74 let zemřel herec Jiří Pecha, který stál u zrodu brněnského Divadla Husa na provázku a proslavil se po boku svého kolegy a celoživotn­ího přítele v televizní Manéži Bolka Polívky. Svérázný komik hrál ve filmech Lotrando a Zubejda, Nuda v Brně, Zapomenuté světlo, Pupendo, Musíme si pomáhat či v sériích Anděl Páně a Babovřesky.

Třebíčský rodák se spolu s rodiči věnoval ochotnické­mu divadlu, pak vystudoval JAMU, kde se seznámil s Polívkou, s nímž absolvoval jak nekonečné recese, tak profesní působení. Na scéně Provázku Pecha zazářil třeba v inscenaci Babička – fetišistic­ká revue, za niž dostal speciální Cenu Alfréda Radoka za „mužský výkon v ženské roli“.

Před kameru pronikal postupně a opět s divadelním­i kolegy, ať šlo o přepis představen­í Balada pro banditu, nebo o projekty s Polívkou v hlavní roli jako Šašek a královna či oba díly komedie Dědictví.

Posléze si Pechu diváci zamilovali jako Zilvara z chudobince v seriálu Bylo nás pět či šéfa loupežnick­é tlupy v pohádce Lotrando a Zubejda. Točil i seriály Černí baroni, Dobrá čtvrť nebo Špačkovi v síti času.

V Manéži Bolka Polívky se objevoval jako věrný parťák od roku 1987, kdy cyklus vznikl. Také propůjčil hlas animovaném­u večerníčku Krysáci, s Polívkou napsal hru Poslední leč, účinkoval v dokumentec­h.

V jednom z nich nechal nahlédnout do svého soukromí. Přiznal, jak bojoval se závislostí na alkoholu a posléze s rakovinou prostaty. Tehdy mu podle Pechových vlastních slov vedle manželky nejvíc pomohla podpora kamaráda Polívky. (spa)

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Jiří Pecha v legendární­m představen­í Babička.
Foto: MAFRA Jiří Pecha v legendární­m představen­í Babička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia