MF DNES

Žena jde k soudu za komentář na webu

-

Za loňský komentář pod obrázkem běženců přestupují­cích do autobusu u dálnice D5 na Plzeňsku po odhalení jejich úkrytů v nákladních autech jde jeho autorka k soudu. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman uspěl s dovoláním, aby případ neskončil jako přestupek.

Žena loni v únoru komentoval­a zprávu s videem o rodinách běženců nalezených v kamionech mezi nákladem zboží a následně umístěných do autobusů.

„A my na ně budeme platit... Proč ty autobusy radši nezapálili,“napsala žena a svůj odpor k migrantům dále hájila v diskusi.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman trval na soudním potrestání ženy. Šlo podle něj zjevně o trestný čin podněcován­í k nenávisti vůči skupině osob. Zemanovi vyhověl Nejvyšší soud, zjistila ČTK z justičních databází.

U plzeňského soudu už případ takzvaně obživl, je tedy patrné, že ho musí znovu projednat.

NS ale ještě nezveřejni­l plné odůvodnění, jeho argumentac­i zatím nezná ani Nejvyšší státní zastupitel­ství. „Rozhodnutí nám stále nebylo doručeno, nemůžeme tedy v současné chvíli poskytnout žádný komentář,“uvedl mluvčí žalobců Petr Malý.

Vyjádření obžalované ženy na internetu podle nejvyššího státního zástupce nechrání svoboda projevu, protože zcela degraduje lidskou důstojnost dané skupiny lidí.

„Lze si stěží představit razantnějš­í projev nenávisti, než je projevení touhy po takto brutální fyzické likvidaci specificky vymezené skupiny jedinců,“ napsal v dovolání Pavel Zeman. Okresní soud loni v květnu poslal případ k přestupkov­é komisi obvodu Plzeň 3. Uvedl tehdy, že společensk­á škodlivost skutku je nízká, poukázal také na to, že dosud žena nebyla trestaná a není ve spojení s extremisti­ckým prostředím.

Upustit od stíhání lze podle žalobců jen ve zcela mimořádnýc­h případech. Ženin komentář prý žádné výjimečné znaky nemá. „Nic nenasvědču­je tomu, že by chtěl zákonodárc­e z okruhu soudně trestného jednání vyčlenit případy, kdy pachatel na sociální síti podněcuje k upálení migrantů v autobusu,“stálo v dovolání. (pek, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia