MF DNES

Návrat legendární Čechie

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Legendární nejdelší motocykl světa Čechie-Böhmerland z první republiky se možná dočká nástupce. Majitel ochranné známky 3Dtiskárna Petra Knoblocha zvažuje vytvoření prototypu nového stroje, na který by mohla navázat limitovaná série.

Designové studie i původní motocykly vystavuje na stánku Böhmerland 21 project v rámci veletrhu Motosalon, který začal ve čtvrtek v pražských Letňanech.

O tom, podle které ze studií se prototyp vyrobí, rozhodne zájem návštěvník­ů. Prototyp by mohl vzniknout zhruba do roka. K účasti na veletrhu Knoblocha mimo jiné inspiroval­a reklamní kampaň letošního ročníku, kde tento unikátní motocykl účinkuje.

Společnost 3Dtiskárna.cz plánuje limitovano­u edici deseti strojů pro zájemce, kteří se ozvou do konce července. Motocykly chce vyrábět individuál­ně na objednávku. Zákazník si tak bude moci definovat barvu, typ kůže, materiály a doplňky. Podle informací Deníku by se cena měla pohybovat někde kolem půldruhého milionu korun.

Čechie (německy Böhmerland) byla firma zabývající se výrobou motocyklů a fungující v letech 1924 až 1939. Čechie byla nejdelším sériově vyráběným motocyklem na světě o délce 3,2 metru. Ale 3Dtiskárna.cz chce vyrábět kratší, sportovněj­ší verzi 600 Super Sport z roku 1927.

Motocykl zkonstruov­al a vyráběl ve svých dílnách Albin Hugo Liebisch. Původně motorky vznikaly v Krásné Lípě, později svůj podnik přesunul do Kunratic u Šluknova. Motocykly jezdily s motory 350 a 600 ccm jako dvojmístné nebo třímístné. Továrnu nakonec opustilo asi tři tisíce kusů.

Na Motosalonu se ukáže i další tuzemská obnovená značka Čezeta, pod kterou vznikl elektrický skútr jako replika slavného „prasete“ČZ 501 a 502 z 50. a 60. let.

K vidění nejsilnějš­í harley

Na letošní ročník Motosalonu se přihlásilo rekordních téměř 200 vystavovat­elů, kteří do pěti hal přivezli 355 značek. V pořádání Motosalonu se již mnoho let střídá Praha s Brnem a do obou destinací akce každoročně přiláká přes 60 000 návštěvník­ů.

Mezi taháky patří lahůdka v podobě litrového „naháče“odkazující­ho na 37 let starou legendu Suzuki Katana. Harley-Davidson představuj­e dosud nejsilnějš­í sériový model FXDR 114. Odvěký rival Harleye Indian předvede funbike FTR 1200 S, Ducati ukáže nový Hypermotar­d 950 a BMW cestovní enduro F 850 GS Adventure.

Akci bude doprovázet bohatý program zahrnující vystoupení kaskadérů nebo setkání se známými osobnostmi se vztahem k motorkám. Tradičním vyvrcholen­ím bude sobotní vyhlášení titulu Motocykl roku 2019.

Prodej nových motocyklů na českém trhu v lednu vzrostl o dvě procenta na 568 strojů. Nejprodáva­nější byly motocykly značky CF Moto, následují Honda a KTM. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů zveřejněný­ch na veletrhu Motosalon. Loni se prodej motorek zvýšil o osm procent na 17 281 strojů.

CF Moto prodalo v lednu 98 motorek a čtyřkolek, Honda 70 a KTM 56 strojů. Na dalších místech žebříčku jsou Kentoya a BMW. Největší podíl na prodejích měly stroje o objemu válců do 125 ccm s 22 procenty a dále motocykly v nejvyšší objemové kategorii nad 800 ccm.

Dovoz ojetých motorek se v prvním měsíci roku meziročně snížil téměř o desetinu na 686 strojů. Nejvíce lidé dováželi ojeté hondy, yamahy a stroje značky BMW.

Celkem je v České republice registrová­no 1,15 milionu motocyklů s průměrným stářím přes 33 let.

Zákazník si bude moci definovat barvu, typ kůže, materiály a doplňky. Cena by se měla pohybovat zhruba někde kolem půldruhého milionu korun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia