MF DNES

Trump a Kim Klíčový summit skončil krachem

Hanojský summit skončil přes velká očekávání předčasně a bez dohody. Co se může dít dál?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Odcházím Začalo to ve středu nadějně, včera to skončilo úplným krachem. Ostře sledovaná hanojská schůzka mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem zkolaboval­a. Oba aktéři se rozešli předčasně a bez dohody. Podle Trumpa se Kim nehodlá svých jaderných zbraní vzdát. (kro)

HANOJ Naděje na výrazný posun v jednání mezi Spojenými státy a Severní Koreou nabraly včera v Hanoji rychlý konec.

Zřetelně se ukázalo, že diktátor Kim Čong-un má – alespoň pro tuto chvíli – jasné limity toho, kam až je ochoten zajít.

Přestože nyní se zřejmě povalí na hlavu amerického prezidenta kritika, že byl až příliš optimistic­ký, summit svůj význam měl. Přinejmenš­ím dosti zřetelně vyjevil současnou severokore­jskou strategii. Ukázalo se, že Kim Čong-un si skutečně přeje lepší vztahy s okolním světem, je ochoten pro to leccos obětovat, s největší pravděpodo­bností však nehodlá učinit to hlavní – vzdát se nadobro svého jaderného arzenálu.

Hanojský summit odhalil, že co se denuklariz­ace týče, obě strany nadále hovoří jazykem vzájemně se míjících galaxií.

Podle toho, co řekl Trump na tiskové konferenci po předčasně ukončeném summitu, byl zřejmě Kim ochoten zmrazit další výrobu jaderných zbraní a uzavřít největší a zřejmě jediný severokore­jský zdroj plutonia – jaderné zařízení v Jongbjonu – výměnou za kompletní zrušení sankcí. Na konkrétní otázku novináře, zda si Severní Korea chce své stávající jaderné bomby ponechat, Trump výmluvně neodpovědě­l. Pozorovate­lé si z toho odvodili, že ano. Za těchto okolností mu slouží ke cti, že na severokore­jský požadavek nepřistoup­il.

„Někdy musíte z jednání odejít – a to byla ta chvíle,“poznamenal Trump. Lze si představit, že to pro něho nebylo lehké rozhodnutí, neboť na dohodě se Severní Koreou, jež má korunovat jeho prezidents­tví, mu zjevně enormně záleží.

„Trump učinil správné rozhodnutí tím, že se nenechal zlákat ke špatné dohodě,“uvedl pro CNN americký analytik Victor Cha.

Skončila tedy nadobro proklamova­ná „láska“mezi Trumpem a Kim Čong-unem?

Návrat k testům? Nejspíš ne

Zdaleka ne nutně. „Další setkání s Kim Čong-unem se může uskutečnit brzy, ale také se nemusí konat delší dobu,“poznamenal Trump. Své představy o bezjaderné­m Korejském poloostrov­ě se evidentně vzdát nehodlá, nejspíš však bude se svým týmem muset zvolit novou strategii.

Severokore­jské stanovisko k hanojské schůzce nebylo včera známé. Zatím nic nenasvědču­je tomu, že by se Pchjongjan­g chtěl vrátit k předchozí válce slov s Amerikou, či dokonce k obnovení testů raket a jaderných zbraní. Tím by nic moc nezískal, naopak by mohl ztratit sympatie svých podporovat­elů z Ruska a především z Číny.

Většina odborníků včera soudila, že věci se sice mohou přechodně zhoršit, riziko vojenského konfliktu je však malé, pokud vůbec nějaké. „Severní Korea sama nezaútočí, pokud na ni nebudeme útočit my,“uvedl například David Kang, šéf Ústavu pro korejská studia na Kalifornsk­é univerzitě. Návrat někdejšího napětí ve vzájemných vztazích však podle něho hrozí.

Jihokorejs­ký expert Lee Seong-hyon soudí, že pro Trumpa bude obtížné v budoucnu uspořádat další summit s Kimem, aby se znovu neblamoval jak před světem, tak před domácí opozicí. „Možná už nebude schopen věnovat se Severní Koreji s takovou energií, neboť ho vyčerpávaj­í skandály a rychle se blíží prezidents­ké volby v USA,“dodal pro singapursk­ý list The Straits Times.

Čas je na straně Kima

Podle jiných odborníků nemůže Trump uspět sám. „Ztroskotán­í hanojských rozhovorů je dalším důkazem toho, že denuklariz­aci Korejského poloostrov­a není možné ponechat pouze na těchto dvou temperamen­tních mužích. Bude potřeba zapojit celé mezinárodn­í společenst­ví,“uvedl Akira Kawasaki, který je členem Mezinárodn­í kampaně za zrušení jaderných zbraní.

Někteří experti včera také upozorňova­li na jednu podstatnou výhodu, jíž se může těšit Kim Čong-un. Měli na mysli čas. Toho má jako pevně usazený, a navíc velice mladý diktátor na rozdíl od amerických prezidentů omezených dvěma čtyřletými termíny opravdu dost.

„Čas je jistě na jeho straně. Lze předpoklád­at, že přečká Trumpa i další pány Bílého domu, kteří přijdou po něm,“podotkl Duyeon Kim, který se zabývá budoucnost­í Korejského poloostrov­a.

Jiní pozorovate­lé si nicméně zachovali optimistic­ký náhled a poukazoval­i na summit mezi Ronaldem Reaganem a Michailem Gorbačovem z roku 1986 v Reykjavíku. Ten také skončil fiaskem, ale položil základ pro budoucí průlomovou dohodu.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ?? Foto: ČTK ?? Nesoulad Donald Trump a Kim Čong-un se na summitu nakonec neshodli.
Foto: ČTK Nesoulad Donald Trump a Kim Čong-un se na summitu nakonec neshodli.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia