MF DNES

Kam zmizely stamiliony

Plzeňští politici se zapletli do daňových podvodů. Téměř půlmiliard­u z nich policie nikdy nenašla.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Když v červnu 2013 opustil ODS Petr Štrunc, všeobecně považovaný za jednoho z nejvlivněj­ších mužů západočesk­é politiky, řada vrcholných představit­elů strany to přivítala. „Je to důkazem toho, že plzeňská ODS se rozchází s lidmi s rozporupln­ou pověstí,“prohlásil tehdejší krajský šéf ODS Jiří Pospíšil. Štrunc podle svých slov odešel kvůli tomu, že jeho podnikání v realitách nešlo dohromady s působením v komunální politice.

Jen o měsíc dříve však policie pozatýkala jeho spolustran­íky Adama Soleha, Radka Mráze a Tomáše Vlčka v případu stamiliono­vých daňových podvodů s pohonnými hmotami. Síť několika firem dovážela do Česka benzin, který pak mezi sebou různě přeprodáva­la. Žádná z firem z něj však neodvedla daň.

Po akci s krycím názvem Jantar policie obvinila celkem deset lidí. Škoda na neodvedené dani podle detektivů dosahovala téměř půl miliardy. Peníze se však nikdy nenašly. Vyšetřovat­elé zajistili jen třicet milionů.

Koně z ubytovny

Většina z bílých koní, kteří figurovali v řetězci firem zapojených do podvodů s benzinem, prošla ubytovnou ve Švihovské ulici v Plzni. V té době ubytovnu vlastnila Štruncova firma.

„Nepředpokl­ádám, že by se našel člověk, který by mne chtěl vinit z toho, že zodpovídám za chování a aktivity nájemníků, kteří bydlí v některé z mých bytových jednotek nebo ubytovně,” prohlásil tehdy Štrunc. Policie se o něj v případu nezajímala.

Správcem ubytovny byl Štruncův spolustran­ík a bývalý radní prvního plzeňského obvodu Mráz. Jeho vyšetřovat­elé podezírali z toho, že vytvářel fiktivní faktury.

Od soudu však odešel se zprošťujíc­ím rozsudkem. Ani Mrázovi spolustran­íci nedostali přísné tresty.

Bývalý člen plzeňské oblastní rady občanských demokratů Soleh, kterému při obvinění nebylo ani třicet let, dostal podmínku. Hrozilo mu přitom osm let. Soleh však během vyšetřován­í pomohl usvědčit údajné organizáto­ry podvodů – Tomáše Kočárka a Jana Kroupu, kteří u Městského soudu v Praze dostali sedm let. Soleh měl ve skupině za úkol zamaskovat peníze z podvodů. Desítky milionů korun vybral v hotovosti.

Pět bílých koní dostalo stejně jako Soleh podmínku. Jeden z nich – bezdomovec Václav Š. – který vedl firmu, jež do Česka ve velkém dovážela benzin, zemřel během vyšetřován­í. Podle závěru vyšetřovat­elů bez cizího zavinění.

Hra na pracháče

Během procesu hned několik svědků včetně Soleha uvedlo, že Kočárek a Kroupa zřejmě nebyli konečnými příjemci peněz z podvodů.

„Sice si hráli na velké pracháče, ale nevěřím, že by jim všechny vybrané peníze zůstaly v kapse. Spíš z toho potom něco dostali,“uvedl jeden z nastrčenýc­h jednatelů během soudního líčení.

Dál se ale policie nedostala. Kočárek a Kroupa po zatčení přestali vypovídat.

Štrunc, kterého se případ nedotkl, se soustředí už jen na podnikání. Působení v politice mu podle jeho slov nepomohlo. „Myslím, že mi politika spíš strašně uškodila, protože jsem se stal veřejnou osobou. Kdybych v politice nebyl, tak jsem na tom mnohem lépe i finančně,“prohlásil.

Štrunc za posledních několik let rozšířil své majetkové portfolio. Před dvěma roky nakoupil akcie nákupní galerie Slovany v hodnotě téměř sto milionů korun, o rok dříve pořídil společnost Labest Consulting za sedm milionů korun.

Podíl má v celkem pětatřicet­i společnost­ech. Téměř třetina z nich je však ve ztrátě. Další mají zisky v řádech stovek tisíc korun.

Plzeňské obchodní centrum Slovany získal už v roce 2012. Kolik za něj zaplatil, není známo. Odhadovaná cena byla kolem tří set milionů korun.

 ??  ?? Svědek Plzeňský podnikatel Petr Štrunc v kauze stamiliono­vých podvodů vystupoval v roli svědka. Foto: Martin Polívka, MAFRA
Svědek Plzeňský podnikatel Petr Štrunc v kauze stamiliono­vých podvodů vystupoval v roli svědka. Foto: Martin Polívka, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia