MF DNES

Prezidents­ké dary v záplavě jarních květin

Na Pražském hradě se dnes otevírá první jarní výstava Předjaří. Kromě narcisů a tulipánů ukáže nejnovější sbírky

- — Robert Oppelt

Již posedmé se milovníci květin a historie projdou empírovým skleníkem v Královské zahradě Pražského hradu v době, kdy se zahrada teprve probouzí ze zimního spánku. Letos tisíce květin doplní neobvyklá výstava z prezidents­kých darů.

„Návštěvníc­i se mohou těšit na nejnovější předměty Pražského hradu, tedy ty, které do sbírek přibyly za posledních 30 let,“říká hlavní kurátor sbírek Pražského hradu Jaroslav Sojka. Výstavě dominuje obraz Mikuláše Medka Modrá rotace vesmíru. „Je zajímavý tím, že byl původně nanesený přímo na zeď na způsob reliéfu pomocí písku,“popisuje Sojka. Do sbírek byl získán v roce 1998, původně zdobil zeď pobočky ČSA v Paříži.

K novodobým úpravám Pražského hradu přispěl také prezident republiky Miloš Zeman. U příležitos­ti 100. výročí vzniku republiky dal podnět ke zhotovení souboru broušených váz z bezolovnat­ého křišťálu zdobených 24karátový­m zlacením. Firma Moser dodává sklo na Pražský hrad od doby první republiky. Nejnovější vázy zdobí státní symbolika – ručně ryté státní znaky Českoslove­nska a České republiky.

Společnost vázám dělá koberec, lampy a vázy, které za prezidento­vání Václava Havla pro Hrad vyrobil Bořek Šípek.

Mimořádným exponátem je zvon svobody, který věnoval americký prezident George Bush starší prezidentu Havlovi u příležitos­ti prvního výročí sametové revoluce. Jde o zmenšenou kopii legendární­ho Liberty Bell, zvonu, který ve Filadelfii zval k prvnímu veřejnému čtení Deklarace nezávislos­ti.

Další dva obrazy, vlastně mramorové mozaiky, přivezli do Prahy z Vatikánu. Obraz Panny Marie, ochránkyně Říma, dostal Václav Havel od papeže Jana Pavla II. Na druhém papežském daru je vyobrazen svatý Václav. Toho přivezl do Prahy papež Benedikt XVI. a dostal ho Havlův nástupce Václav Klaus.

Umění doplní květiny

Květinové výpravě letos dominují tulipány, kromě nich ve skleníku kvetou i narcisy, řebčíky a hvězdníky. Podle Sojky je málo známým faktem, že na Hradě má pěstování tulipánů dlouhou tradici. Tulipány bývaly častými dary, které turecký sultán posílal císaři. „Přes Vídeň se dostaly do Prahy mnohem dříve, než zdomácněly v Holandsku,“vysvětluje hlavní kurátor. Rostliny podle něj byly v polovině 16. století běžným diplomatic­kým darem.

„Nádherymil­ovný sultán Sulejman je posílal císaři Ferdinando­vi. Kde jinde by tak mohla být delší tradice než u nás?“dodal Sojka.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Otvíráme Skleník se otevře poprvé dnes a květiny i výstava budou otevřeny až do neděle 10. března. Kromě tisíců květin (vlevo) budou k vidění třeba vázy Moser, vyrobené k výročí republiky (vpravo).
Foto: Petr Topič, MAFRA Otvíráme Skleník se otevře poprvé dnes a květiny i výstava budou otevřeny až do neděle 10. března. Kromě tisíců květin (vlevo) budou k vidění třeba vázy Moser, vyrobené k výročí republiky (vpravo).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia