MF DNES

Cohenovo slyšení očima baru Longhorn

Na impeachmen­t to nestačí, shodují se po výpovědi Trumpova exprávníka Michaela Cohena řadoví Američané i politici. Demokraté se o to ale podle médií stejně pokusí.

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

CHARLOTTE Bylo to skoro tak velké, jako když kdysi běžel v televizi díl Dallasu, v němž se měla Amerika dozvědět, kdo postřelil „Džejára“Ewinga.

„Přijďte na drink, budeme pouštět slyšení Cohena ve sněmovně!“hlásaly poutače amerických restaurací. Ve sportbarec­h měli místo fotbalu nebo basketbalu naladěné zpravodajs­ké stanice, které sledovaly výpoveď bývalého Trumpova právníka v přímém přenosu.

Šla jsem taky. V baru Longhorn v Charlotte, kde jsem se stavila, bylo cítit napětí. Lidé byli zvědaví, co Cohen řekne, co dokáže a co naopak ne.

„Ani jsem nemohl jít do práce, cítil jsem se opravdu divně. Na jedné straně zeměkoule jedná náš prezident s Kim Čong-unem a na straně druhé, navíc doma v USA, se dozvídám, že je Trump podvodník, rasista a lhář,“kroutí hlavou šedesátile­tý Samuel Kyzer. Dodává, že jde o jednu z nejbizarně­jších situací, které v americké politice zažil a že jich prý už bylo dost.

Je evidentně otrávený, znechucený a naštvaný na americká média, která dramatizuj­í, přehánějí, a navíc jsou velmi často jednostran­ně zaměřená, ve většině případů levicově. A to znamená válku s Trumpem.

Televize však byly zapnuté všude, kam se člověk podíval, nejen v hospodách, ale také třeba i v kadeřnický­ch salonech, golfových klubech či posilovnác­h. To, že Trump byl na summitu se severokore­jským vůdcem Kim Čong-unem ve Vietnamu, se v podstatě přehlíželo.

Jak jsem zaslechla v baru Longhorn, neplatilo to vždy: „Trump odjel na summit, aby odvrátil pozornost od toho, co jeho exprávník Cohen ve sněmovně odtajní a řekne,“vykřikuje skupinka mladých studentů.

Na druhé straně baru zase vidím sedět postaršího chlapíka s baseballov­ou čepicí a nápisem Trump 2020 na hlavě. „Ten Cohen je odepsaný, sedět bude stejně tři roky, lže teď a lhal předtím,“diskutuje s barmanem v reakci na fakt, že Trumpův exprávník má v květnu nastoupit k výkonu trestu za finanční podvody během kampaně. Dohodl se na spolupráci s FBI s nadějí na zmírnění rozsudku. Američané tak mají opět o zábavu postaráno. Pokud demokraté chtěli odvrátit pozornost od summitu, rozhodně se jim to povedlo. Jejich „černý kůň“Cohen ovšem při slyšení nic nového neřekl.

Dokonce přiznal, že nemá žádné důkazy o spolupráci Trumpa s Ruskem ohledně předvolebn­í kampaně. Zdá se, že toto slyšení zlomeného exprávníka, který přirozeně nechce do vězení, asi demokratům k impeachmen­tu nestačí.

Trump tak může pokračovat v rozhovorec­h s Kim Čong-unem, které sice průlom nepřinesly, ale jež už dopředu někteří Američané označili za cirkus a politickou show dvou narcisů.

Slyšení končí a bar Longhorn neví, co má vlastně myslet. Dokonce i protitrump­ovský The Washington Post výsledek nakonec shrnul slovy: „Vystoupení bývalého Trumpova právníka v kongresové­m výboru bylo výbušné, ale nic nového nepřineslo.“

Rozdělení společnost­i kulminuje a představa, co se bude dít ve Washington­u příští rok v další prezidents­ké kampani, nahání hrůzu.

 ?? Foto: Reuters ?? Pálí na Trumpa Michael Cohen zaútočil na prezidenta.
Foto: Reuters Pálí na Trumpa Michael Cohen zaútočil na prezidenta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia