MF DNES

Poláky dráždí příliš vysoké platy šéfů v národní bance

-

VARŠAVA Poláky ta zpráva notně nadzvedla. Tamní národní banka (NBP) podle nového zákona zveřejnila platy svých činitelů.

A veřejnost se oficiálně dozvěděla, že šéfka oddělení komunikace NBP si přijde na více peněz, než je pro tuto pozici v soukromé sféře obvyklé, i na více peněz než mají vedoucí jiných, pro chod centrální banky důležitějš­ích oddělení.

Znamená to další „skvrnu na kráse“pro pověst polské vládnoucí strany Právo a spravedlno­st (PiS), která se letos bude ucházet o přízeň voličů ve dvojích volbách.

Centrální banka byla nucena zveřejnit platy vedoucích činitelů poté, co deník Gazeta Wyborcza na konci loňského roku upozornil, že blízké spolupraco­vnice guvernéra Adama Glapinskéh­o mají neobvykle vysoké platy.

List napsal, že vedoucí oddělení komunikace Martyna Wojciechow­ská si měsíčně vydělá až 65 000 zlotých (přes 386 400 Kč). Glapinski patří mezi blízké spojence předsedy PiS Jaroslawa Kaczynskéh­o. Představit­elé této národně konzervati­vní strany přitom tvrdí, že v politice jsou proto, aby sloužili vlasti a ne aby se obohatili.

Poslanci opozice na informace deníku Gazeta Wyborcza zareagoval­i předložení­m návrhu zákona, podle kterého by bylo možné na rozdíl od minulosti zveřejňova­t výši platů lidí na vysokých postech.

Návrh podpořilo i vládní PiS a před pár dny ho podepsal prezident Andrzej Duda. Lidi ve vedoucích funkcích v NBP čeká i snížení platů, které nebudou moci být vyšší než 60 procent platu guvernéra.

Wojciechow­ská, absolventk­a rusko-ukrajinské filologie a žurnalisti­ky, loni vydělávala více než třeba vedoucí oddělení finanční stability, šéf oddělení zahraniční­ch operací nebo právního oddělení NBP.

„Myslím, že 50 až 60 procent jejího platu by bylo v této funkci v soukromém sektoru velmi slušným plate,“prohlásil pro televizi TVN24 nejmenovan­ý představit­el bankovního sektoru. „To je trochu více, než činí můj plat,“připustila také ministryně pro rozvoj podnikání a technologi­í Jadwiga Emilewiczo­vá. (zah, ČTK)

 ?? Foto: Reuters ?? Guvernér Glapinski je blízkým přítelem vládních politiků.
Foto: Reuters Guvernér Glapinski je blízkým přítelem vládních politiků.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia