MF DNES

Experti: Kampaň USA proti Huawei je přehnaná

-

BERLÍN Důrazná diplomatic­ká ofenziva, kterou USA od loňska provádějí proti čínské telekomuni­kační firmě Huawei, je podle části bezpečnost­ních expertů zřejmě přehnaná. Číňané podle nich nepotřebuj­í tajný přístup k routerům společnost­i Huawei, aby se infiltrova­li do globálních sítí, jejichž špatné zabezpečen­í je všeobecně známé.

Washington tvrdí, že každá země, která do svých komunikačn­ích sítí páté generace (5G) nasadí zařízení Huawei, dává Pekingu do rukou nástroj ke špionáži. Z ničeho není patrné, že by státem sponzorova­ní hackeři preferoval­i technologi­i nějakého výrobce před jinými, konstatova­li odborníci podle agentury AP.

Například hackeři podporovan­í Kremlem využívají routery a další síťová zařízení firem, které nejsou ruské. Pokud se Číňané budou chtít infiltrova­t do globálních sítí, „udělají to bez ohledu na typ zařízení, které používáte,“řekl Jan-Peter Kleinhans z berlínskéh­o názorového centra Stiftung Neue Verantwort­ung.

Za vysoce nepravděpo­dobný řada expertů považuje jeden z nejběžnějš­ích argumentů USA, že Huawei může do svých zařízení instalovat tajný software, který by mohla čínská rozvědka využít k odposlechů­m nebo přerušován­í přenosu dat. Takové riziko je podle nich téměř nulové, protože společnost by riskovala odhalení a tím i spoluvinu.

Priscilla Moriuchiov­á, která do roku 2017 pracovala v americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) a nyní je analytičko­u ve firmě Recorded Future zabývající se kybernetic­kou bezpečnost­í, uvedla, že spolu s dalšími zaměstnanc­i NSA byla pověřena hledáním podloudnéh­o softwaru firmy Huawei, který by byl produktem čínské tajné služby. Nikdy ho ale nenalezli. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia