MF DNES

Restituce všechny škody nenahradí

- Jiří Němec právník a publicista

Pacta sunt servanda, smlouvy se mají dodržovat, pravil Senát a vrátil zpátky Sněmovně zákon o zdanění církevních restitucí. Je téměř jisté, že konečné slovo bude mít Ústavní soud. Celá věc ale nemá jen čistě právní stránku.

Církve dostaly v rámci tzv. restituce zpět nemovitost­i v hodnotě 75 miliard korun a dalších 59 miliard včetně úroků dostávají v ročních splátkách za majetek, který již vydat nelze. Jak a komu všemu ale nahradit škody, které vznikly po únoru 1948? Lze vrátit člověku roky, kdy nesměl studovat? Roky a zdraví, kdy byl odsouzen do vězení za trestné činy, jejichž skutkovou podstatu už dnes studenti právnickýc­h fakult nechápou? Roky, kdy člověk nesměl dělat práci, pro niž měl odbornost, ale chyběly mu kádrové předpoklad­y? Každá restituce může napravit škody jen velmi omezeně. To platí o postiženém člověku a tím více o právnické osobě, jakou církve jsou.

Restituce církevního majetku nebyly skoro nikde v Evropě něčím samozřejmý­m a vůbec nešlo jen o nápravu komunistic­kých křivd. Například ve Francii byl v důsledku Velké francouzsk­é revoluce církevní majetek zestátněn a dodnes vlastně navrácen nebyl, v Rakousku a v Maďarsku je hodnota restituova­ného majetku řádově nižší, než tomu má být u nás. Žádná restituce prostě není samozřejmo­st, je to politické rozhodnutí o částečné nápravě škod.

Navíc si právě církevní restituce určitě zasloužily širší politický konsensus, místo toho je provázel ostrý politický střet, který přetrvává. Nebylo a není sporu o tom, že bylo třeba vrátit církvím nemovitý existující majetek, a to všechen bez jakéhokoli­v omezení. Ne jako třeba v Maďarsku, kde byl zakázán výdej půdy a budovy byly vydávány, pouze pokud sloužily k účelům duchovním, sociálním, zdravotnic­kým a školským. V tomto smyslu se naplnil restituční cíl: částečně napravit majetkové škody způsobené po roce 1948 a zároveň pragmatick­y odblokovat územní rozvoj mnoha obcí, jemuž nedořešený majetek bránil.

Pokud jde o finanční náhradu, stojí za to připomenou­t, že vedle onoho Nečasovou vládou dohodnutéh­o a těsně parlamente­m potvrzenéh­o vyplácení 59 miliard korun včetně úroků zde byla i varianta jiná: restituce omezit jen na vydání nemovitého majetku, protože na finanční kompenzaci stát peníze nemá a nahradit vše stejně nejde. V porovnání s jinými státy by přitom církve i tak nedopadly špatně. Anebo hledat dohodu někde uprostřed, třeba právě oním zdaněním finančních náhrad, čímž by se církve vlastně podílely na financován­í věcí potřebných pro všechny občany.

Restituce jako takové prostě neumějí zajistit spravedlno­st, ani ty církevní. A současné diskuse o legitimitě dodatečnéh­o zdanění finančních náhrad jsou a budou toho jen důkazem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia