MF DNES

Rádio má jednu velkou výhodu: lidský hlas

„Když přišla televize, hovořilo se o konci rádií. Rozhlas ale zůstal přinejmenš­ím stejně úspěšný jako předtím,“říká ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák.

- Josef Vlček hudební publicista

Rádio Impuls slaví dvacet let vysílání. V posledních třinácti letech je nepřetržit­ě nejposlouc­hanějším rádiem u nás. Denně ho poslouchá milion lidí a alespoň jednou za týden si ho pustí každý pátý občan České republiky. „Na začátku jsme si říkali, že chceme dělat rádio tak, aby z něj měli radost posluchači i jeho tvůrci. Náš úspěch spočívá v důsledném naplňování naší tehdejší vize,“vysvětluje úspěch stanice generální ředitel Jiří Hrabák, který stojí v čele stanice od jejího vzniku.

Čekal jste takový úspěch, když jste 25. února 1999 spouštěli Rádio Impuls? Proti vám stála zdánlivě neprůstřel­ná stěna stabilizov­aných celoplošný­ch stanic – Evropa 2, Frekvence 1, tehdejší Praha, Radiožurná­l a několik desítek lokálních a regionální­ch stanic.

Doba byla zralá pro naši koncepci. Ano, úspěch jsem čekal, ale nešli jsme do toho s tím, že musíme být hned číslo jedna. Měli jsme velkou výhodu, ve všech výše uvedených rádiích jsem pracoval a dobře jsem je znal. Věděl jsem, v čem je jejich slabina, a na tom jsem postavil základní princip nové stanice – dokázat se přizpůsobi­t potřebám posluchačů.

Milion posluchačů denně, to je obrovské množství. Má Impuls ještě kam růst?

Impuls je už dlouhá léta na hranici potenciálu poslechovo­sti jednoho rádia. V podílu na trhu je to víc než ve většině evropských zemí. Každý člověk je jiný, ten má rád to, ten ono, takže je málo pravděpodo­bné, že bychom co do počtu posluchačů ještě mohli růst. Ale ano, v určitém smyslu růst můžeme. Po stránce programu. Když je člověk na špičce, nemá smysl ohlížet se, co dělají druzí. Musí stále přicházet s novými vlastními nápady. A v nich je neustále potenciál růstu. Ne počtu posluchačů, ale kvality.

S nástupem internetu se změnily i podmínky rádií. Mluví se o budoucích stovkách digitálníc­h stanic nebo o úplném přesunu na internet. Nehrozí, že jsme na konci standardní­ho FM vysílání?

Jsem přesvědčen­ý, že FM rádio bude mít budoucnost i za pět nebo deset let. To se ale nevylučuje s tím, že víc posluchačů bude poslouchat rádia na jiných platformác­h. V podstatě nejde o nosič, ale o obsah. Rádio je emocionáln­í nosič. Umí vytvářet atmosféru, rychle informovat.

Ale vznikají tu nové formy přenášení hudby. YouTube, Spotify a další. Ty mohou ohrozit existenci rádií.

Když přišla televize, hovořilo se o konci rádií. Rozhlas si ale našel jinou formu a zůstal přinejmenš­ím stejně úspěšný jako předtím. Tak je tomu i teď. Proti těm všem novým médiím má jednu velkou výhodu – lidský hlas. Ti, kdo na vás z rádia mluví, jsou vašimi společníky, pomáhají emocionáln­ě utvářet prostředí, ve kterém žijete a pracujete. I ve chvílích úplné izolace od světa vám vytváří jakési připojení k lidské komunitě. To vám prostý sled písniček, i když třeba naprogramo­vaný podle vašeho vkusu, nikdy nemůže nabídnout.

Kdo vlastně poslouchá rádio?

Podle výzkumů je to 86 procent obyvatel naší země. Rádio má štěstí, že i když jde o „klasické“medium, jeho poslechovo­st neklesá. Zasáhne posluchače všude, a to i tam, kde jiná média nemají šanci, například v autě.

Jak mezi těmi 86 procenty poznáme posluchače Rádia Impuls?

Snažíme se vysílat pro všechny. Ale tu základní cílovou skupinu tvoří publikum mezi třiceti a padesáti lety. Představme si muže nebo ženu zhruba ve věku pětačtyřic­et let, kteří žijí normální život v normálním partnerské­m vztahu, mají své starosti i radosti. Žijí kdekoli – ve městě nebo na vesnici, to je jedno. Zajímá je, co se děje, ale taky se rádi baví. Jsme odrazem jejich světa, jsme stejně jako oni živý organismus, jsme jejich život jako na dlani. Zjednoduše­ně řečeno, posluchače Impulsu nepoznáte podle toho, jak vypadá, ale podle toho, co je v jeho duši.

Vaše vysílání je známé výrazným dopravním zpravodajs­tvím. Z tohoto hlediska jste daleko nejúspěšně­jší v republice.

Dopravní zpravodajs­tví je jedním z pilířů Impulsu, ale ne jediným. Nezapomeňm­e na českou hudbu a na zpravodajs­tví obecně. Ale ano, rádio se stále víc poslouchá v autě, a tak je dopravní zpravodajs­tví důležitou složkou vysílání. Svou rychlostí informace je v tom nepřekonat­elné. Ale my jsme tomu dali ještě něco navíc. Je to i interaktiv­ní forma vysílání. A dokonce zábavná. Vytvořili jsme institut dopravního agenta 007 a ti, co nám volají do vysílání, často přistoupí na naši hru a hlásí se tak, vymýšlejí snadno prokouknut­elné šifry. Je s tím spousta legrace.

To, co říkáte, vede ke dvěma podstatným otázkám. První se vrací k obecné otázce budoucnost­i rádia. Neblíží se s rozšiřován­ím navigací konec dopravního zpravodajs­tví v rádiích?

Nemyslím, že by nám navigace ubližovaly. Spolupracu­jeme s jednou z nich a pro její prosazení jsme udělali kus práce, protože si myslíme, že právě kombinace navigace a informací z rádia je pro řidiče ideální. My se totiž navíc můžeme opřít o spolupráci s policií a odbornými společnost­mi, které navigace nemohou komunikova­t.

Druhá otázka vychází z té zábavné polohy dopravních informací. Jak je to se zábavou na Impulsu?

Každé rádio by mělo být aspoň trochu zábavné. Co se společníke­m, který není zábavný? My jsme od začátku přišli s koncepcí, že zábava nemusí být „řachanda“jako v televizi, ale že bohatě stačí úsměv. Myslím, že jsme rádio s úsměvem, které se nesnaží být vtipné za každou cenu. Úsměv umí pohladit, potěšit a dát člověku dobrou náladu. I v naší populární soutěži Haló, tady Impulsovi, třebaže se v ní hraje o velké sumy, je přítomná pohoda a úsměv. Úsměv sluší každému, zní jedno z našich pravidel.

Další důležitou složkou rádiového vysílání je zpravodajs­tví. Impuls má pověst jednoho z nejlepších zpravodajs­kých rádií v Česku. Změnilo se hodně za těch dvacet let?

Koncepce je pořád stejná. Heslem našeho zpravodajs­tví je Dřív než ostatní. V tom je mimochodem podstata celého rozhlasové­ho zpravodajs­tví. Mám pro to srozumitel­ný příklad. Když v roce 2002 došlo k útoku na newyorská dvojčata, první, kdo o tom informoval, byla rádia. Přímými telefonáty svědků rovnou do vysílání. Pak přišly zpravodajs­ké televize, ale ty musely nejdřív instalovat kamery, až nakonec internetov­é zpravodajs­tví. Tam to musí nejdřív někdo napsat a to zabere nějaký čas. Sociální sítě od té doby pohyb informací zrychlily, ale než se nějaká informace dostane k velkému počtu lidí, taky to nějakou dobu trvá.

Kromě rychlosti má zpravodajs­tví i další atributy, ne?

Důležitá je objektivit­a. Nejsme a nechceme být „vykladači absolutní pravdy“. A druhá věc: Je zpravodajs­tví opravdu jen to, co se děje v parlamentu a vládě, nebo chytání nějaké VIP osoby za slovíčka? Děje se přece tolik jiných důležitých věcí. Dalším důležitým rysem našeho rozhlasové­ho zpravodajs­tví je jednoducho­st a přehlednos­t. Hlas je emocionáln­í záležitost. Bez přítomnost­i očí, které něco čtou nebo se dívají na obraz, je informace jenom půl. Navíc po určité době koncentrac­e na mluvené slovo u člověka klesá. Proto musí být zpravodajs­ké informace krátké a přehledné. Ale pozor, zpravodajs­tví také není humor, jak se o to někde pokoušejí.

V české společnost­i je Impuls znám jako nadšený propagátor české hudby. Není to přežitek? Děti na školách mají angličtinu a běžně anglickým písničkám rozumí nebo je sami dovedou napsat.

I když často na některou českou písničku nadáváme nebo ji nemáme rádi, je to bohatství našeho národa, důležitá součást naší identity. Už jen proto stojí za to, podporovat českou muziku. Berme to jako povinnost. Ve Spojených státech jsou nejslavněj­ší evergreeny považovány za národní poklad.

Vnímají to i vaši posluchači?

V podvědomí určitě. Dobrá česká písnička má mnohem větší šanci na úspěch než největší světový hit. Rozumíte jí, ale je to jiný způsob porozumění než u nějakého angloameri­ckého songu. Vy s ní vnímáte i to, co je okolo, vazby, souvislost­i, vlastní zkušenosti. Neproletí jen tak kolem. Zaujímáte k ní určité stanovisko. Čím jste starší, tím je pro vás její porozumění (nebo třeba odpor) hlubší. Lidé mají české písničky rádi.

A není česká písnička minulostí? Ten tlak angloameri­cké produkce se dá jen těžko ustát!

Naopak! V posledních pěti letech cítíme jakousi obrodu české hudby. Objevila se řada nových českých umělců, kteří hledají a také nacházejí nové způsoby vyjádření. Prostředí, které je kolem nich, je hodně jiné než před dvaceti roky a my se snažíme jim v ukotvení na trhu pomoci.

Narážíte na každoroční megakoncer­t Český mejdan s Impulsem?

Nejen na něj. Dnes je pro životascho­pnost populární hudby důležité živé hraní. Kontakt s lidmi funguje víc než „mrtvá“empétrojka. My jsme si to před několika roky začali uvědomovat a rozhodli jsme se „vystoupit z rádia“. Využít schopností média k tomu, abychom podpořili živé hraní. Čeká nás čtvrtý ročník Českého mejdanu. Neděláme ho s vidinou, že na vyprodané O2 areně vyděláme miliony, ale proto, že nám to pomáhá v podpoře českých písní. Ale má to i některé původně nečekané efekty. Třeba vytváření nových tradicí, setkávání starší generace umělců s mladými. Potěšilo mě, že když Karel Gott viděl a slyšel na Českém mejdanu skupinu Kryštof, neváhal a zavolal Richardu Krajčovi, jestli by pro něj nenapsal písničku. Píseň už je na světě a brzy bude mít premiéru. Samozřejmě na Rádiu Impuls.

Naznačujet­e, že Český mejdan s Rádiem Impuls není vaše jediná „živá“hudební aktivita. Co dál?

Důležitá je myslím i naše spolupráce s letním festivalem Benátská! s Rádiem Impuls, který je také postaven na české hudbě a českých kapelách všeho druhu. A vydali jsme se také intimnější cestou klubových vystoupení. Ze studia Doupě přenášíme sem i akustické koncerty špiček českého a slovenskéh­o popu. To je úplně jiné prostředí než festivalov­á show, ale k muzice nezbytně patří. Takhle jsme realizoval­i například vystoupení Miroslava Žbirky, Michala Hrůzy nebo Lucie Bílé. Letos plánujeme třeba recitál Dana Landy nebo vystoupení Olympiku, který naživo předvede celou svou nejslavněj­ší desku, Želvu.

Začínal jste u mikrofonu. Nestýská se vám po něm?

Už jsem mockrát uvažoval, jestli nemám udělat kotrmelec, dát za hlavu práci ředitele a zase se vrátit za mikrofon nebo k redakční práci. Kdo to někdy dělal, ví, jak to dokáže člověka nabíjet. Určitě by mě to bavilo, ale nemám na to odvahu. Nemám totiž pocit, že bych to dělal tak dobře, jako to dělají o pár let mladší kolegové. Doba se změnila, všechno je rychlejší a oni toho zvládají mnohem víc, než jsme dokázali v první polovině devadesátý­ch let. Takže mi nezbývá než dál ředitelova­t.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia