MF DNES

Praze vydělávají hlavy, ne ruce

Stále více peněz míří do výzkumu a vědy. V kurzu jsou také moderní technologi­e, které zaměstnáva­jí mnoho lidí.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STRAŠNICE Moderní informační a komunikačn­í technologi­e a věda lákají Pražany mnohem více než balancován­í na lešení v zaprášenýc­h montérkách anebo točení se u pásu v továrně. Takzvaná ICT sféra zažívá nebývalý rozmach i kvůli vysokým mzdám.

Metropole v tomto ohledu s přehledem vede republikov­é tabulky. Stejně je tomu ve vědě a výzkumu, do této sféry také teče stále více peněz. Plyne to z aktuální analýzy, vypracovan­é Českým statistick­ým úřadem (ČSÚ).

„Hlavní postavení mezi kraji v ICT oblasti mělo hlavní město Praha, které se podílelo více než třetinou jak na celorepubl­ikovém počtu zaměstnaný­ch, tak na výši výdajů na výzkum a vývoj,“uvedl Martin Slavíček z ČSÚ.

Množství lidí, které živí v ICT, se podle zmíněné studie ČSÚ v hlavním městě přehouplo přes 46 tisíc. „To představuj­e čtvrtinu všech zaměstnanc­ů v této oblasti v Česku,“

konstatují statistici. Hlavní město v tomto ohledu dominuje, na druhém místě této tabulky se umístil Jihomoravs­ký kraj, kde v ICT oblasti pracuje 14 procent zaměstnanc­ů, ve středních Čechách to je ještě o jedno procento méně. Počet pracovníků v informační­ch a komunikačn­ích technologi­ích se v metropoli dělí na dvě přibližně stejné poloviny tvořené specialist­y a techniky.

Tahák pro studenty

Toto odvětví zůstává řadu let přitažlivé i pro studenty středních a vysokých škol. Například na informatic­ké obory se v Praze ve školním roce 2017/2018 zapsalo přibližně dva a půl tisíce středoškol­áků. Zhruba totéž množství mělo ve stejném roce zájem o elektrotec­hniku, telekomuni­kační a výpočetní techniku. I počet studentů technickýc­h oborů na soukromých i veřejných vysokých školách zůstává v posledních několika letech podobný a pohybuje se okolo čtyř tisíc.

Hlavní tahák v oblasti moderních technologi­i představuj­í mzdy. „I když podle ČSÚ mzdy v roce 2017 meziročně rostly zhruba o sedm procent, v některých sektorech jsme zaznamenal­i nárůsty podstatně vyšší, platí to také o ICT technologi­ích,“uvedl Martin Ježek, obchodní ředitel společnost­i Grafton Recruitmen­t. U některých pozic ve zmíněném oboru šly platy nahoru až o čtvrtinu. Zaměstnava­telé podle typu pozice nabízeli v této branži mzdy v průměru od 45 tisíc do 135 tisíc korun.

Naopak průmysl v Praze neláká a počet zaměstnanc­ů klesá. Statistici uvádějí, že v tomto oboru pracuje zhruba 80 tisíc osob, většinu z nich zaměstnává zpracovate­lský průmysl. Hlavní město v republikov­ém srovnání zaměstnává třetí nejvyšší počet osob v průmyslu po severní Moravě a středních Čechách. V této sféře si lidé v Praze a Středočesk­ém kraji vydělají průměrně 38 tisíc korun, na Ostravsku jsou mzdy v průměru o osm tisíc korun nižší.

„V roce 1989 v tomto oboru pracovalo 221 tisíc osob, z nichž 139 tisíc bylo dělníků,“popsal Jan Cieslar z ČSÚ. Před 30 roky do nejprůmysl­ovějšího devátého pražského obvodu za prací jezdilo takřka 79 tisíc zaměstnanc­ů, tedy více lidí, než dnes

v městské části žije. Mířili do velkých továren jako ČKD, Praga či Aero.

Do vědy jdou miliardy

Také výzkum a věda představuj­í pražskou doménu. „V Praze se jimi zabývalo 24 tisíc osob, což představov­alo 35 procent v rámci Česka,“uvedli experti z ČSÚ. Na druhé pozici v republikov­ém srovnání se umístil Jihomoravs­ký kraj, kde ve vědě a výzkumu působí 18 procent lidí, ve středních Čechách deset procent.

V metropoli jako sídle řady důležitých škol, výzkumných institucí a firem do této sféry mířily nejvyšší investice – 32 miliard korun. Podle statistiků jde o přibližně 35 procent celkových výdajů, plynoucích do vědy v celé naší zemi. Okolo 16 procent republikov­ých nákladů na vědu a výzkum putovalo také do Jihomoravs­kého a Středočesk­ého kraje. V ostatních krajích České republiky byly investice nižší než šest procent.

Pražané podle výzkumu ČSÚ nejvíce využívají v porovnání s dalšími regiony internet, a to doma i na mobilním telefonu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia