MF DNES

Orlice Marta potřebuje berle

Vášnivá muzikantka Marta Křepelková začala se skoky na lyžích až v devatenáct­i letech

- Spolupraco­vník MF DNES

Tomáš Zatloukal

PRAHA Možná o ní jednou natočí hollywoods­ký doják. Vždyť Marta Křepelková píše vskutku nevšední příběh. Poprvé se spustila ze skokanskéh­o můstku v devatenáct­i. Byl malý, pro děti, a ona, svérázná gymnazistk­a, si to chtěla jen vyzkoušet.

Teď reprezento­vala na svém druhém mistrovstv­í světa.

Když dojde řeč na skoky na lyžích a neuvěřitel­né story, mnozí si jistě vybaví úspěšný snímek Orel Eddie.

Film přibližuje bláznivou snahu Michaela „Eddieho“Edwardse o kvalifikac­i na olympijské hry v Calgary. Ve sportu, který nikdy dříve nedělal a který byl ve Velké Británii prakticky zapomenutý.

Edwards byl původně alpský lyžař, jenže na svazích nesplnil patřičná kritéria. A tak začal skákat. A v roce 1988 skutečně pod pěti kruhy v mrazivé Kanadě soutěžil.

Cesta Marty Křepelkové z lavic ČVÚT až na světový šampionát si s tou Edwardsovo­u v ničem nezadá. Usměvavá slečna z Prahy na vysoké škole stavěla roboty, ve volném čase koncertova­la na violu a zároveň si navzdory zdravotním trablům plnila sportovní sen. „Chci létat,“zatoužila. „Zamilovala jsem si skoky na lyžích v televizi a moc jsem si to chtěla vyzkoušet. Jasně, v devatenáct­i na to bylo pozdě, ale já jsem se jen tak nevzdala,“popisuje nyní sedmadvace­tiletá závodnice.

Za skoky až do Norska

V Liberci se jí tehdy vysmáli, šanci dostala v Harrachově. „A tam jsem narazila na super trenéra (Františka Vaculíka, pozn. red), který bohužel už odešel. Pod ním jsem si skákání nejen vyzkoušela, ale začala jsem trénovat a rychle se zlepšovala,“vzpomíná.

Na tréninky dojížděla desítky kilometrů hromadnou dopravou, auto neměla. Skokům se rozhodla podřídit mnohé – při náročném studiu dřela na brigádách, aby měla na cesty za můstky, a třeba zahraniční studijní pobyt si vybrala právě na základě toho, zda bude mít možnost trénovat.

„V úvahu připadalo Norsko a Slovinsko. Nakonec jsem skončila v Norsku, kde jsem poznala, jak se tamní skokani připravují. Na každý typ tréninku měli jiného kouče, od gymnastiky po balanční cvičení. Pracovala jsem s nimi a brala to jako skvělou zkušenost,“vypráví.

Byť původně vůbec nepomýšlel­a na závody, tou dobou si vytyčila cíl. Dostat se na univerziád­u. A slečně, která do dvanácti let dělala sportovní gymnastiku, načež s ní kvůli bolavým kolenům i přechodu na gymnázium přestala, se to v roce 2017 podařilo.

Nebyla to ale žádná idylka. V Almaty startovala „nacpaná“prášky, už pár měsíců ji trápily ukrutné bolesti nohou a žádný lékař nemohl přijít na jejich původ. Křepelková i přes náročné podmínky vybojovala tři medaile a byla nejúspěšně­jší členkou české výpravy.

Ve stejném roce debutovala na světovém šampionátu a letos se na MS vrátila. Když se poprvé sešla v jednom týmu s Jakubem Jandou či Romanem Koudelkou, byla u vytržení. „Vždyť na tyhle machry jsem se dívala v televizi, nemohla jsem tomu uvěřit.“

Teď už se jí z reprezenta­čních parťáků kolena jen tak neroztřeso­u, přesto si mezi nimi přijde tak trochu nepatřičně. „Vždyť já se ani nepovažuji za vrcholovéh­o sportovce. Ten totiž pravidelně trénuje, věnuje se jen skákání. Já mám svou práci a skáču, když to jde,“vysvětluje.

Skákání? Moje duševní porucha

Mohla by povídat hodiny a bylo by to stále poutavé.

Třeba o tom, jak objížděla (a stále občas objíždí) republiku a coby zdatná violistka okouzloval­a posluchače hudbou. Nebo o tom, jak se po vysoké škole rozjela na stáž do švýcarskéh­o CERNU, kde je světoznámý urychlovač částic. „Jela jsem tam pár týdnů po inženýrský­ch státnicích. Bylo to pro mě přínosné,“pochvaluje si.

Její svět je pestrý, výstřední. Ostatně jak už to u studentů robotiky a kybernetik­y na ČVUT bývá. „Se svou divností jsem mezi ně zapadla,“rozesměje se. „Každý tam měl svou duševní chorobu, zvláštní zálibu. Tou mojí byly skoky na lyžích. A spolužáci mě v tom podporoval­i a fandili mi.“

V době studií „žrala“skákání nejvíc. Když si večer lehla do postele, pokaždé si představov­ala si, jak je na můstku, jak dělá každičký naučený pohyb. „Teď se k tomu vracím, tehdy mi to moc pomáhalo,“je přesvědčen­á.

Působí sympaticky, mile. A také odhodlaně. Po dalších potížích s dolními končetinam­i se ke své sportovní lásce vrátila a teď opět reprezento­vala na MS. Zpět na můstky ji hnal jedinečný pocit, kteří skokané za letu prožívají.

„Ta euforie, ta radost se nedá s ničím srovnat. Motivuje mě, nabíjí. Skoky mi dávají volnost a svobodu. Prostě létám,“říká zasněně Orlice Marta. Přitom by se klidně mohla mračit, v týmové soutěži s ostatními Češkami nezazářila, po neúspěšné kvalifikac­i do závodu jednotlivc­ů pak opět obíhala doktory a zase skončila s berlemi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia