MF DNES

8 + 1 důvod, proč poslat dítě na letní tábor

- — Lenka Brdková

Nový svět

Letní tábory jsou pro mnoho rodičů jediným řešením nepoměru mezi jejich dovolenou a dvouměsíčn­ími prázdninam­i. Dobře vedený tábor však může dítěti i vám přinést další benefity.

Samostatno­st a sebeobsluh­a

Obvykle chováme děti jako v bavlnce, na táboře si budou muset spoustu věcí obstarat samy. Třeba vyprat špinavé ponožky, ustlat postel, uklidit pokoj či stan nebo pomáhat v kuchyni. Už i to, že dítě nic neztratí a přiveze z tábora zpátky všechny věci, lze považovat za úspěch.

Spolupráce a tolerance

Dětí bez sourozenců je stále více, a i když ve škole musí vycházet se spolužáky, na táboře budou s ostatními dětmi 24 hodin denně. Spolu vstávají, jedí, hrají si a večer se ukládají ke spánku. Dítě tak bude muset přestat myslet jen samo na sebe, naučí se být ohleduplné a všímavé k ostatním. Bude se muset naučit dělat spoustu věcí v týmu s různě starými jedinci a pochopí, že jeden může celému týmu výhru získat, ale také pokazit.

Konfrontac­e

Dítě na táboře pozná, že lidé jsou různí a dívají se na svět různýma očima. Vykročí ze své sociální bubliny a pozná děti pocházejíc­í z jiného prostředí. Naučí se vyslechnou­t názor druhých a před ostatními naopak obhájit ten svůj.

Pozná, co všechno k životu nepotřebuj­e

Tábor není pětihvězdi­čkový hotel s výkonnou wi-fi. Váš internetov­ý „závislák“tak dost možná zjistí, že přežít se dá i bez toho, že bude celý den online. Stejně tak možná zjistí, že se obejde bez vany, že večeře je i chleba s marmeládou, že místo koly se dá pít voda a že jídlo z ešusu chutná stejně dobře jako z talíře.

Pohyb

Ne že by se děti na táboře za celý den neposadily, ale i tak bude mít většina z nich na táboře násobně více pohybu než po celý školní rok. Zpevní se jim tělo, zlepší koordinace a vyzkouší si aktivity, které dosud dost možná viděly jen v televizi nebo na internetu.

Bude venku

Většina táborových aktivit se odehrává venku v přírodě na čerstvém vzduchu. K tomu především v případě městských dětí není co dodat.

Nové znalosti a dovednosti

Oškrabat brambory, sbírat v lese borůvky, vzít do ruky pilu, postavit stan, sbalit spacák. Poznat jedli od smrku, buk od dubu a kopretinu od heřmánku. To je jen pár věcí, které se dítě na táboře naučí, a některé z nich se mu budou do života hodit.

Překonání odloučení

Je docela možné, že se dítěti bude na táboře stýskat po rodičích. Stesk je přirozený a patří k životu. Odloučení ale bude mít omezené trvání a naučit se překonat určité nepohodlí či zvládat své emoce také není na škodu.

Bonus pro vás: Budete mít čas sami pro sebe

Každý rodič miluje své děti a chce pro ně to nejlepší. Zapomínat byste ale neměli ani sami na sebe. Využijte čas, kdy bude váš potomek na táboře, a užijte si pár chvil jen ve dvou.

 ?? Foto: MAFRA ?? Dítěti prospěje, když se bude muset o sebe postarat v kolektivu různě starých jedinců.
Foto: MAFRA Dítěti prospěje, když se bude muset o sebe postarat v kolektivu různě starých jedinců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia