MF DNES

Keira Knightley je sličná Colette. Vášeň chybí

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Z neznámých důvodů tuzemský distributo­r snímku Colette přidal k jeho originální­mu názvu, tedy prostému jménu slavné francouzsk­é spisovatel­ky, podtitul Příběh vášně. Snad chtěl nalákat na dráždivost spojovanou s osudem dobové skandalist­ky, jenže zrovna vášeň, ač se na plátně předvádí při jejím manželském i lesbickém sexu, životopisn­é učebnici chybí.

Dokonce až zaráží, jak konvenčně působí portrét ženy natolik nekonvenčn­í. Přitom se mu vlastně nedá mnoho vytknout: s dobovými reáliemi od kostýmů po kulisy pracuje poctivě a jako vždy závratně fotogenick­á Keira Knightley v titulní roli venkovské popelky hozené do víru pařížských salonů vytváří sličný protipól vůči svému bohémskému manželovi, kterého představuj­e spolehlivý Dominic West.

Přiměřeně, zdrženlivě

Ovšem zrod literátky popisovala podobně tradičními prostředky už nedávná Mary Shelleyová a příběh ženy, jejíž dílo vydává za své vlastní její manžel, zase malířský snímek Big Eyes. Stejná pravidla životopisu dodržuje i Colette: postupuje rozvážně od námluv přes vstup do uměleckého světa až ke vzpouře vedené touhou po vlastním uznání.

Čili trochu feministic­ká podívaná, ale přiměřeně, bez plakátu. Trochu zdrženlivá – ostatně vedle obou klíčových herců je britského původu i režisér Wash Westmorela­nd, ale jistý věcný odstup sedí k manželství na svou dobu řekněme modernímu. Paříž přelomu 19. a 20. století má vždycky něco do sebe – rozhodně víc než hrdinčino předchozí pobíhání idylickou přírodou za doprovodu smyčců. A společensk­á konverzace umělecké komunity nese přesný otisk svobodomys­lné duchaplnos­ti, pod níž obratní hráči se slovíčky tají vesměs prázdno.

Lekce z reklamy

Nicméně sebepečliv­ější popis zůstává popisem, jemuž by k jedinečnos­ti pomohlo o maličko víc humoru. Protože ve dvojici to jiskří, ať ji muž zamyká jako otrokyni s příkazem Piš!, nebo sdílejí společnou milenku. Navíc série bestseller­ů s postavou Claudine, do níž autorce její manžel přidával „košilatost­i“, ukazuje výjimečnou funkčnost tandemu – a také jeho dokonalý obchodnick­ý talent. Způsob, jak využívají momentální literární senzaci, přináší základní lekci z marketingu, reklamy a obchodních kampaní. Účesy, klobouky, cukrovinky, divadelní nebo filmový přepis, všechno těží z Claudine – a že skandál nejlépe prodává, dokazuje i přerod Colette v revuální tanečnici, kde Keira Knightley přidává ke své kráse zase jeden odstín navíc.

Paradoxně dobový showbyznys je zajímavějš­í než hrdinčiny milostné vztahy se ženami – a pak už se jako v každé válce o rovnost pohlaví pouze čeká, kdy ona za sebou konečně práskne dveřmi a sobec zůstane zhrzený, pokořený, sám.

Co bylo dál, dopoví titulky. Sidonie-Gabrielle Colette, jak znělo její plné jméno, konečně začala své knihy podepisova­t sama, ještě dvakrát se provdala, za války ukrývala židovského uprchlíka, v roce 1948 ji nominovali na Nobelovu cenu za literaturu, podle její předlohy Gigi vznikl slavný muzikál a po smrti jí vypravili velkolepý státní pohřeb.

 ?? Foto: Bioscop ?? Popelka v salonu Keira Knightley hraje dívku hozenou do víru Paříže.
Foto: Bioscop Popelka v salonu Keira Knightley hraje dívku hozenou do víru Paříže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia