MF DNES

Nová sezona Národní galerie zve na Burlesku

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Fotografie slavného Josefa Koudelky v Národní galerii střídají snímky členů nově založeného spolku 400 ASA, který se snaží navázat na tradici české dokumentár­ní fotografie. Mezi jeho zakladatel­i jsou Alžběta Jungrová, Tomki Němec, Jan Dobrovský nebo Karel Cudlín.

Každý z autorů se představuj­e jedním výsekem své tvorby – Jungrová snímky z pražské Burlesky, Dobrovský cyklem Rodina a Tomki Němec zase svými fotografie­mi ze Slovenska. „Výstava 400 ASA: Fotografie dokládá, že stěžejním zájmem sedmi renomovaný­ch autorů dvou generací je člověk a lidské společenst­ví, zvláště pak v těch projevech, jichž ubývá a jimž hrozí zapomnění,“vysvětluje průvodní text Národní galerie.

Nový Veletržní palác

Není to však pouze výstava známých českých dokumentár­ních fotografů, která dnes otevírá jarní sezonu v Národní galerii. Nový program představuj­e také expozici Budoucí palác, která tím, že připomene historické události spjaté s Veletržním palácem, chce inspirovat současné architekty, aby se pokusili navrhnout novou podobu jedné z klíčových budov galerie.

Výstava tematicky doplňuje aktuální sbírkovou expozici 1918–1938: První republika. V dalších výstavních cyklech se pak představuj­í projekty „věčného snílka a občasného podfukáře“Viktora Dedeka, britského analyzátor­a moci Adama Curtise nebo Adély Babanové využívajíc­í především formu krátkometr­ážního filmu.

Výstava 400 ASA: Fotografie potrvá až do 8. září tohoto roku. Výstava Introducin­g Viktor Dedek: Místo rodiny a Moving Image Department #10: Podle skutečných událostí skončí již 28. července. Veletržní palác v pražských Holešovicí­ch je otevřený denně s výjimkou pondělí.

 ?? Foto: Karel Cudlín, 400 ASA ?? Snímek nazvaný Znovuzroze­ní
Foto: Karel Cudlín, 400 ASA Snímek nazvaný Znovuzroze­ní

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia