MF DNES

Tahle liga je i pro starý

Baroš, Zavadil, Rezek, Limberský... Už dávno by mohli být ve fotbalovém důchodu, místo toho válí

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Vnastavené­m čase si na pravém křídle přehodil míč na levačku, zkontrolov­al pohyb v pokutovém území a na téměř čtyřicet metrů poslal dokonalý centr.

Gól!

Kdybyste nevěděli, že tomu zarostlému impulzivní­mu chlapíkovi s culíkem ve vlasech je čtyřicet let, možná by vám momentka z pondělního ligového zápasu v Opavě nepřipadal­a ničím zvláštní. Jenže ona zvláštní je. A jak! Opakuje se totiž každé kolo. Pavel Zavadil patří k mužům, kteří popírají sportovní zákony. Uprostřed zálohy vyniká kumštem, přístupem, pohybem a hlavně věkem.

Aktuálně je nejstarším hráčem fotbalové ligy.

V historii je dokonce nejstarším střelcem.

I když v lednu prodloužil smlouvu, nevylučuje, že tahle sezona bude poslední. Zároveň cítí, že daleko mladším ročníkům pořád stačí. Ne coby pomocník na posledních deset patnáct minut, aby zdržoval čas, nebo jako mentor, který bažantům poradí. Když je zdravý, patří do základní sestavy. S výjimkou jediného utkání, které vynechal kvůli trestu za žluté karty, hraje od sedmého kola nepřetržit­ě. Od první do poslední minuty.

„Čím jsem starší, tím víc si fotbalu vážím. A čím víc si ho vážím, tím víc mě baví,“říká.

Ligovou premiéru měl v květnu 1999.

Pokud budete rýpat, určitě si všimnete, že nikdy nehrál v reprezenta­ci. Že při zahraniční­ch štacích dosáhl nanejvýš na švédskou nebo izraelskou ligu. Že ani ve Spartě, se kterou získal titul v roce 2003, nevynikal. Jenže Zavadil – a mezi veterány v tom není zdaleka sám – je skvělý motivační prvek, ze kterého by si mladí měli brát příklad. V hodnocení hráčů, které dělá MF DNES ze všech ligových zápasů, se Zavadil drží v elitní čtyřicítce. Průměrná známka 2,58 je hodně zajímavá.

„Když si Zavoš v sedmatřice­ti přetrhal kolenní vazy, hned mě napadlo: A je konec! Jenže on se zařekl, že takhle končit nechce. Kloním se před ním, že se vrátil. Přestál čtvrt roku, kdy většinou jen kulháš a všechno tě bolí. Za deset měsíců byl zpátky a snad ještě silnější,“smeká Jan Rezek z Příbrami, další z ligových vysloužilc­ů.

Veteráni nejsou podržtašky

Ročníků 1981, 1982 nebo 1983 ubývá. Přitom Zavadil se narodil v dubnu 1978.

Pro českou ligu je nesmírně užitečné, že veteráni nekončí. Jsou inspirací. Obohacují.

„Kéž by mladí měli stejný vztah k fotbalu jako my,“tvrdí plzeňský kapitán Roman Hubník, sám ročník 1984.

Čili veterán? Vlastně už ano. Když se během plzeňského tréninku musí na hřišti přemístit přenosné branky, obvykle kouč Vrba zahlásí: „Kdo má nad třiatřicet, nemusí.“

V tu chvíli mají volno pánové Limberský, Bakoš, Petržela, Kozáčik, Hruška nebo právě Hubník. I kvůli tomu můžete o Plzni dokolečka tvrdit, že je přestárlá, ale podívejte se na tabulku. Před víkendovým 23. kolem je druhá, pouhé tři body za vedoucí Slavií. Veteráni navíc nepůsobí jako podržtašky, pořád stíhají. Limberský s Hubníkem jsou nepostrada­telné postavy ze základní sestavy.

A ve výčtu se dá pokračovat. Jen vynecháme brankáře, kteří stárnou pomaleji.

Tomáš Hübschman (1981) nadále patří k elitním defenzivní­m záložníkům v soutěži. V individuál­ním hodnocení MF DNES je pátý nejlepší hráč ligy. Legendární útočník Milan Baroš (1981) s kapitánsko­u páskou motivuje celou Ostravu. Už pětkrát skóroval a spoustu šancí připravil.

Jan Rezek (1982) má stejnou roli v Příbrami. I když by radši hrával jako režisér uprostřed zálohy, na přání trenéra dál kmitá kolem pravé lajny. V Příbrami zároveň vyhlížejí návrat útočníka Miroslava Slepičky (1981), který si v září nešťastně zlomil nohu. Končit se nechce ani obránci Rudolfu Skácelovi (1979), byť v posledních měsících dělá jen náhradníka.

Boleslavsk­ý bourák

Zato špílmachr Marek Matějovský (1981) se v Mladé Boleslavi probudil do exkluzivní­ho jara. Zatím platí: co zápas, to noblesní výkon. „Nechápu, kde to v sobě vzal. On je fakt bourák,“prohlásil mladoboles­lavský brankář Jan Šeda.

Kadlec ve Slovácku, Ďurica v Dukle, Jindřišek v Bohemians, Ljevakovič v Teplicích, Procházka v Ostravě.

A to ještě nemluvíme o hokejové lize, kde se to veterány jenom hemží.

„Obrovskou roli hraje zkušenost, protože si dokážeme vyhodnotit, na co stačíme. Ne běhat kvantum hloupých kilometrů, ale hrát chytře a dělat správné pohyby,“líčí plzeňský kapitán Hubník.

I proto se dá říct, že česká liga je pořád pro staré.

A špatné to není.

Už dnes navečer se v Ostravě roztočí 23. kolo. Online reportáže sledujte na fotbal.idnes.cz.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nejstarší
Na konci dubna bude opavskému Pavlu Zavadilovi 41 let. Na konci podzimní části se trefil proti Slavii a je nejstarším střelcem v historii ligy.
Foto: Profimedia.cz Nejstarší Na konci dubna bude opavskému Pavlu Zavadilovi 41 let. Na konci podzimní části se trefil proti Slavii a je nejstarším střelcem v historii ligy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia