MF DNES

Jak se pozná, že ještě nejsem za klauna?

Příbramské­mu záložníkov­i Janu Rezkovi bude v květnu sedmatřice­t. „Je ostuda mladých, že jim ještě stačím,“říká

- Fotbalový reportér MF DNES

Jan Palička

Manželka s dcerou lyžují na Klínovci, on leží doma na gauči. Pravá noha zafixovaná. Berle položené hned vedle.

Jan Rezek si natrhnul postranní vaz v koleni a marodí. V téměř sedmatřice­ti letech žádný med. „Za měsíc budu zpátky. Ale kdybych fotbal nemiloval, asi to zabalím,“říká kapitán Příbrami.

Už dávno nekope za reprezenta­ci, vlasy má plné bílých proužků: „My dědci už nehrajeme fotbal pro peníze. Baví nás. A je to v podstatě jediná věc, kterou opravdu umíme. Hřiště je odmalička náš domov.“

Jednou nebude. Jste připravený?

Spousta kluků mi potvrdila, že je to šok, ale já se nebojím. Jsem v očekávání, protože chci začít trénovat, takže na hřišti snad zůstanu. Jen s tím rozdílem, že trénování je náročná řehole, zatímco hraní je zábava.

Starší ročníky obvykle konec oddalují. Vy taky?

Baví mě to a hlavně stačím. Nestane se ze dne na den, že nestíháš. Člověk by měl zůstat soudný, a pokud nechce být za klauna, musí se rozhodnout: Končím! Dřív nebo později to stejně udělá trenér, což se kouše daleko hůř.

Co vás v šestatřice­ti motivuje?

Kabina. Její chemie. Cítím ji každé ráno, když otevřu dveře a vidím mladé kluky, jak se chechtají. Některým bych mohl dělat tátu.

Myslíte, že je inspirujet­e?

Spíš vidím, že se málo snaží. Mají talent, veliký talent, ale když jde do tuhého a trénink bolí trochu víc, tak nemáknou. Až na výjimky. Možná mluvím moc staromilsk­y, ale mám srovnání.

Povídejte.

Když jsem jako teenager začínal v Teplicích, byl jsem miminko. Nejmenší, nejmladší. Ale stejně jsem létal vzduchem, když do mě při tréninku zajeli kápové Hunal nebo Rada. A ještě mi dali čoud. Když teď fauluju já, abych třeba trénink vyhecoval, div nedostanu vynadáno. Přijde mi to obrácené.

Upřímně, říkáte si v tréninku o úlevy?

Nejsem na takové manýry navyklý, ale poslední dva roky se hlídám. Tělo už tolik nevydrží a poznám, kdy jsem to přepísknul. Hlavně na konci týdne: kam bych dřív při tréninku vysprintov­al, tak jen vyběhnu, aby se neřeklo.

Trenér to toleruje?

Ví, že domrtva se odevzdám až o víkendu v zápase. Já tvrdím, že tréninky jsou pro nás staroušky bojem o přežití.

Máte časový horizont, kdy už nepřežijet­e?

Ne, ale nechci být na hřišti na obtíž. Teď v zimě mi Pavel Horváth nabízel, jestli bych mu nedělal asistenta u plzeňské juniorky. Skvělá šance pro začátek nového života.

Ale?

Pořád jsem cítil, že můžu hrát ligu. Po mamce mám atletické předpoklad­y a zaplaťpánb­ůh mě dynamika ještě neopustila. Už to sice není žádná hitparáda, ale troufám si říct, že nevypadám trapně. Přitom mi přijde, že je ostuda mladých, když jim stačím. Pavel Horváth nám v Plzni říkával: Pitomci, styďte se, že s váma ještě hraju.

S nadváhou a v osmatřicet­i.

Měl pravdu. I já čekám, až mě mladí vyštípají. Až budou lepší, půjdu.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia