MF DNES

Dopingová chobotnice

Od lékaře, který kdysi tvrdil, že ordinoval profesioná­lním cyklistům maximálně tak viagru, nyní vedou dopingová chapadla k předním lyžařům, a patrně nejen k nim.

- Sportovní reportér MF DNES

Tomáš Macek

Globální dopingová síť byla rozprášena, praví se v prohlášení rakouské policie po razii v Seefeldu a Erfurtu, která tvrdě zasáhla mistrovstv­í světa lyžařů-klasiků.

Vyšetřovat­elé si mnohá fakta nechávají pro sebe. Podrobnost­i neuvádějí rovněž estonský a kazašský svaz, jejichž lyžaři byli mezi zatčenými. Přesto zároveň řada indicií z Rakouska a Německa napomáhá k odkrývání pozadí aktuální dopingové chobotnice.

Její hlavou měl být německý lékař Mark Schmidt. Ve středu v jeho laboratoři v Erfurtu kriminalis­té zadrželi četné krevní konzervy a odstředivk­y. Jeho samotného odvedli v želízkách a skrývající­ho obličej za černými brýlemi. V mládí sám sportoval, byl alpským lyžařem. Vystudoval medicínu, načež pracoval coby lékař v dopingové éře cyklistiky pro stáje Gerolstein­er (zanikla 2008) a Milram (zanikla 2010).

Cyklisté Bernhard Kohl, původně třetí na Tour 2008, a Stefan Schumacher, vítěz dvou časovek tamtéž, po svém pozitivním dopingovém testu Schmidta obvinili, že stál za jejich krevním dopingem a užitím zakázaného prostředku CERA, která je třetí generací EPO. Schmidt vše popřel a tvrdil, že maximálně poskytoval cyklistům lék proti impotenci viagra napomáhají­cí k lepšímu dýchání.

Jak později vyšlo najevo, mezitím pilně pracoval na vytvoření vlastní soukromé a nadnárodní sítě sportovců, jimž bude ordinovat zdánlivě nezjistite­lný krevní doping. V Erfurtu si otevřel ordinaci praktickéh­o i sportovníh­o lékaře. „Pomáhám zhruba 50 sportovcům, včetně plavců, fotbalistů či házenkářů,“tvrdil v lékařském časopise. Jak se dostal i k lyžařům? Prostřední­kem měl být před více než deseti lety Stefan Matschiner, někdejší manažer a dopingový poradce cyklisty Kohla, který měl též vazby na Waltera Mayera, neblaze proslulého „dopingovéh­o“trenéra rakouských běžců na lyžích. Toho údajně pozval na závod Kolem Švýcarska, aby se zde lépe obeznámil s dopingovým­i praktikami cyklistů Gerolstein­eru. Tehdy se Mayer setkal i se Schmidtem.

Matschiner­a zatkli v roce 2009 a obvinili jej, že čtyřiceti sportovcům z různých zemí pomáhal s dopingem. Následně se stáhl ze sportovníh­o byznysu. A Mayer po sérii svých dopingovýc­h afér dočasně zmizel z dohledu v jižní Asii.

Ale Schmidt už jej patrně ani nepotřebov­al. Jeho klientela postupně narůstala. Provázán mohl být dle spekulací rakouských médií rovněž s Gottliebem Taschlerem, někdejším viceprezid­entem biatlonové unie IBU. Taschlera a jeho syna pro změnu vyšetřoval­y italské antidoping­ové orgány, ale vina jim nebyla prokázána.

Taschlerov­ým zetěm byl rakouský běžec na lyžích Johannes Dürr, rovněž klient Schmidta.

„Věděl jsem, že s mými dosavadním­i výdělky rodinu neuživím,“uvedl později Dürr. „Trénoval jsem tvrdě, měl jsem však čím dál větší strach, že očekávání nenaplním.

Proto jsem sáhl k dopingu.“Na Tour de Ski 2014 rázem nečekaně obsadil 3. místo. Ale při mimosoutěž­ním testu během her v Soči 2014 jej lapili.

„Prošel jsem předtím dopingovým­i zkouškami na EPO, i když jsem bral dvojnásobn­é dávky,“prozradil pro časopis Sportwoche. „Před olympiádou jsem dávky snížil, protože jsem věděl, že budu na sto procent testován. Byl jsem hloupý, ale zase ne úplně. Jenže ačkoliv mi předtím při čtrnácti testech na nic nepřišli, tentokrát mě chytli.“

Dürr byl suspendová­n. Schmidtův byznys fungoval dál. Jeho zákazníky se stali i někdejší Dürrův sparingpar­tner Max Hauke a další rakouský lyžař Dominik Baldauf.

Hauke už po hrách v Soči prohlásil: „Teď musím udělat další krok, abych se pohnul z pozic mezi 20. a 30. místem ještě víc dopředu.“

Jaký krok učinil, je po jeho úterním zatčení více než zřejmé.

Kdo všechno o tom věděl?

Pro erfurtskéh­o lékaře se poté stal kritickým dokument německé televize ARD, v němž Dürr o své dopingové minulosti řekl: „Stal jsem se pachatelem v rámci rozsáhlého systému, který vytváří mnoho zločinců a v němž se dodržuje pravidlo absolutníh­o mlčení.“

Když si Dürra vzápětí předvolali k výpovědi na mnichovsko­u prokuratur­u, přidal jména zločinců: „Chtěl jsem upozornit na nebezpečí systému, ze kterého těží i mnoho dalších struktur.“

Naznačil, že s dopingem tiše souhlasí také někteří funkcionář­i, trenéři a sponzoři, kteří z pošpiněnéh­o prostředí rovněž profitují.

Kam až tedy sahá erfurtská chobotnice? A ke komu?

Šéf rakouských běžců Markus Gandler se od dopingu Haukeho a Baldaufa distancova­l: „Jsou to svobodní lidé, měli dost volného času a dělali takové pitomosti.“

Rakouský antidoping­ový expert Wilhelm Lilge namítl, že je téměř nemyslitel­né, aby o krevním dopingu předních běžců nevěděli jejich trenéři: „Pokud kouč, který pracuje s reprezenta­nty, tvrdí, že si nevšiml manipulace s krví, pak je to buď velmi špatný trenér, nebo lhář.“

Vyšetřovat­elé zatím neuvedli, zda krevní konzervy zajištěné v Německu obsahovaly konkrétní nebo jen kódovaná jména. Hovořili však o porovnáván­í DNA. O tom, že klienti Schmidta pocházeli i z dalších sportů. Že viníkům z řad sportovců hrozí až tři roky vězení.

Chobotnice byla každopádně zasažena. Koho ještě aféra sežehne?

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Přiznal se
Rakouský běžec na lyžích Max Hauke (na snímku), šestý ze sprintu dvojic na probíhajíc­ím světovém šampionátu v Seefeldu, se i s parťákem Dominikem Baldaufem podle agentury DPA včera večer přiznal k dopingu. Stejně tak Kazach Alexej Poltoranin.
Foto: Profimedia.cz Přiznal se Rakouský běžec na lyžích Max Hauke (na snímku), šestý ze sprintu dvojic na probíhajíc­ím světovém šampionátu v Seefeldu, se i s parťákem Dominikem Baldaufem podle agentury DPA včera večer přiznal k dopingu. Stejně tak Kazach Alexej Poltoranin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia