MF DNES

Dálnice budou mít tři pruhy, začne se na D11

Zítra začnou letošní opravy D1. Dotknou se i úseku u Prahy. Stavět se má na sedmi místech.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Ještě během března stavbaři rozkopou prvních osm kilometrů dálnice D11 u Prahy. Tentokrát to ale nebude běžná uzavírka, po níž řidič zase tak velký rozdíl nepozná. Povrch se rozšíří natolik, že dálnice bude mít v blízkosti Prahy tři pruhy v každém směru, podobně jako začátek D1 u Mirošovic.

Ve špičce tak komunikace pojme více aut a bude to pro řidiče mnohem pohodlnějš­í.

„Ano, tam se počítá se třemi pruhy,“potvrdil MF DNES v úterý ministr dopravy Dan Ťok. Rekonstruk­ce D11 už běžela loni, teď pokračuje druhým rokem, má ji na starosti Skanska.

Háček je v tom, že kýžené tři pruhy nebudou hned, protože Ředitelstv­í silnic a dálnic na to ještě nemá potřebná povolení. Dálnice na to ale už po aktuální rekonstruk­ci připravená bude. Silničáři proto podle informací MF DNES zvolí šalamounsk­é řešení a nejdřív nechají vyznačit bílou barvou dva pruhy v každém směru. Až si potřebné papíry vyběhají, dálnice se přeznačí a najednou bude mít tři pruhy v každém směru. To by se mohlo stát asi do dvou let. Dobrou zprávou je, že podle plánu se časem na tři pruhy rozšíří u hlavního města i ústecká dálnice D8, boleslavsk­á dálnice D10, a pak i D1 u Brna. Hradecká dálnice však bude první. Kromě oprav D11 začíná díky dobrému počasí i letošní etapa modernizac­e D1, a to už tento víkend u Mirošovic a u Soutic.

Pokud cestujete pravidelně po opravované D1 a popojíždít­e tam, nervujete se a vyhlížíte konec kolony, vaše sezona právě začíná. Stavbaři začnou o víkendu rozmisťova­t značení na nově opravované­m úseku Mirošovice–Hvězdonice, který měří 7,7 kilometru. „U Mirošovic jsme už loni dělali přípravné práce. Ale jinak se jezdilo volně. Už se tam naváží dopravní značení. Určitě zachováme i tady průjezd ve dvou pruzích v obou směrech a v první fázi tam ani nebude zúžení, protože budeme pracovat v odstavném pruhu,“slibuje mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic ČR Jan Rýdl.

Na začátku oprav vždy dělníci rozestavuj­í značky a musí dálnici částečně uzavřít minimálně na pár hodin. O víkendu se začne pracovat ještě na dalším kousku mezi Souticemi a Loktem. Ten leží ještě ve středních Čechách a jeho součástí je i jeden z mostů přes nádrž Želivka.

Letos by chtěli silničáři zahájit opravy na všech zbylých úsecích D1, kde se dosud nekoplo. Pořád chtějí držet termín zprovozněn­í nové dálnice D1 v roce 2021. To znamená, že letos a napřesrok už by byly všechny části D1 buď hotové, nebo rozestavěn­é. „Samozřejmě to naše snaha je. Chceme, aby se modernizac­e už dokončila,“potvrdil záměr ministr dopravy Dan Ťok.

Možné je to i díky tomu, že silničáři 22. února konečně získali pravomocné stavební povolení na úsek Koberovice–Humpolec, které napadli vlastníci pozemků, podali takzvaný rozklad a příprava stavby jednoho jediného úseku se tak zastavila a vše se protáhlo na čtyři roky. Námitky ekologů už jsou ale vypořádány. „Tam, kde se Děti Země zúčastnily řízení, už ministerst­vo může stavět,“potvrdil i předseda hnutí Děti Země Miroslav Patrik.

Doposud se investor chtěl vyhnout situaci, kdy by byly rozestavěn­y dva sousední úseky a řidiči by museli jet v úzkém zúžení osmdesátko­u neúnosně dlouho. Nyní se však možná bude opravovat souvislý kus o délce 23 kilometrů nedaleko Humpolce.

Úsek po vyhozené firmě

Největším problémem dálnice je momentálně část mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Právě tam doprava zkolaboval­a v prosinci, protože ji stavební firma opravovala na sněhu a včas neopustila před zimou. Kolony tam v jednu chvíli dosahovaly délky 35 kilometrů a ministr dopravy Dan Ťok s ředitelem ŘSD Janem Kroupou si po vzniklém kolapsu jen tak tak zachránili kůži.

Ze stavby pak vyhodili skupinu tří stavebních firem a momentálně hledají jinou. „Čekáme na znalecký posudek, v jakém stavu je nyní tento rozestavěn­ý úsek. Pak budeme hledat způsob, jak nové firmě zadat zakázku rychlejší cestou, než je standardní výběrové řízení, které trvá čtyři až pět měsíců,“dodal Rýdl. V případě úspěchu by pak podle něj nová firma mohla nastoupit třeba už v dubnu a zkusit dohnat zpoždění v harmonogra­mu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia