MF DNES

Ženevský autosalon Elektroaut­a, kam oko dohlédne

Automobilk­y se smířily s trendem elektroaut. Koncept SUV na elektřinu ukázala i Škoda Auto.

- redaktor iDNES.cz František Dvořák

Budoucnost je autonomní a elektrická. Tak uvítal nový šéf Renaultu Thierry Bolloré publikum a pak představil novou generaci modelu Clio.

To je obyčejné auto, které je ovšem druhým nejprodáva­nějším osobním automobile­m v Evropě. Takže když se na ně ihned po odhalení vrhla smečka špionů z Asie, aby je celé prostudova­li, ohmatali, vyfotili a vše pečlivě zapsali do připravený­ch formulářů, bylo to víc než symbolické. Ti špioni pocházeli z Asie, a přesto, že dnes už Evropa světovému autoprůmys­lu nevládne, stále má co nabídnout.

Na autosalonu v Ženevě, který se dnes otevírá veřejnosti, se prezentuje na sto premiér, je to nejdůležit­ější automobilo­vá událost Evropy a jeden z nejvýznamn­ějších autosalonů na světě. Thierry Bolloré je novým generálem automobilk­y Renault, vedení převzal letos v lednu po Carlosu Ghosnovi, kterého za dramatický­ch okolností zavřeli v Japonsku na tři měsíce do vazby.

Těch změn na velitelský­ch můstcích ukázala Ženeva víc. Naposledy prezentova­l nové mercedesy Dieter Zetsche, v květnu předá boss s tlustým knírem klíče od koncernu Daimler Švédovi Ole Källeniuso­vi. Zetsche je velkým milovníkem dieselovýc­h motorů, těch, které jsou dnes na pranýři a jejichž podíl na prodejích v osobních autech klesá a mají je nahradit elektromot­ory.

Elektrický­ch aut je v Ženevě hned několik, a už to nejsou jen nesmělé náznaky. Hromadná elektromob­ilita má začít právě letos. To slibuje i Škoda. „Zahájením výroby našeho prvního vozu s plug-in hybridním pohonem (Superb, pozn. red.) a prvního čistě elektricky poháněného automobilu (Citigo) vstoupí značka v letošním roce do éry eMobility,“uvedl Bernhard Maier, šéf značky Škoda. Na pódium přifrčel na elektrické­m bicyklu jménem Klement a kromě něj představil také koncept elektromob­ilu, který do příštího roku Škoda přetaví do sériového vozu – velkého SUV s pohonem všech kol a dojezdem 500 kilometrů.

Takových aut, mířících do prodeje buď rovnou, nebo v příštím roce, se prezentuje na břehu Ženevského jezera hned několik, od Seatu přes Kiu, Audi až po značku Polestar, kterou založilo Volvo právě pro výrobu elektromob­ilů. Šéf Seatu Luca De Meo MF DNES prozradil, že se připravuje elektrické provedení modelu Mii (dvojčete Škody Citigo), které z nabídky vytlačí provedení se spalovacím motorem.

„Jako koncern Volkswagen chceme zdemokrati­zovat elektrický pohon, ovšem stále budou dražší než tradiční vozy, alespoň zpočátku.“

De Meo zároveň dodává, že elektromob­ily se prosazují hlavně díky regulacím.

Honda rovnou prohlásila, že chce za šest let prodávat v Evropě už jen auta na elektřinu, buď jen bateriá, nebo hybridní. Původně počítala s tím, že bude mít elektrifik­ované dvě třetiny vozů. „Posun směrem k elektrifik­aci nabral značné tempo. Technologi­e se vyvíjí a lidé začínají měnit svůj pohled na samotný automobil,“uvedl výkonný viceprezid­ent společnost­i Honda Motor Europe Tom Gardner.

To je další směr dnešního světa aut, který ženevský autosalon akcentuje. Výrobci se musí pouštět do nových disciplín a nabízet publiku komplexní řešení mobility. Doprava ode dveří domu k soustruhu, pokladně nebo pracovnímu stolu totiž neobnáší jen jízdu autem, ale také dalšími prostředky. Právě to je ta jednostopá škodovka, kterou představil v Ženevě Bernhard Maier. Jeho kolega velící Seatu představil čtyřmístno­u karosovano­u motorku s elektrický­m pohonem jménem Minimó. Takových konceptů městského autonomníh­o vozidla budoucnost­i je v Ženevě hned několik. Všechny jezdí na elektřinu a chtějí být součástí ekosystémů sdílených dopravních prostředků.

„Myslím, že se to trochu přeceňuje. Stále bude obrovské množství, spíš většina těch, kdo budou chtít auto koupit a vlastnit ho. Ale technologi­e nám k tomu přidá další možnosti,“myslí si de Meo.

Premiéra renaultího Clia do této logiky zapadá, kromě tohoto Francouze se v Ženevě ukázal i jeho největší konkurent, nový Peugeot 208. K tomu dvě novinky Škodovky – hatchback Scala a od něj odvozené SUV jménem Kamiq. Trend SUV a z nich odvozených crossoverů dnes tvoří v rámci Evropy i celosvětov­ě víc než 35 procent prodejů.

Milovníci vychytávek si ovšem taky přijdou na své. Tolik konceptů, futuristic­kých studií, sportovníc­h aut pro radost a malosériov­ých „garážových“projektů Ženeva už dlouho neviděla. Od nového Ferrari po zajímavého futuristic­kého křížence motorky a supersport­ovního auta ze Slovenska jménem Engler.

Takže si ani nikdo nevšiml, kolik značek chybí. Poslední roky i do Ženevy doputoval trend, kdy automobilk­y, kterým chybí velká novinka, na autosalon nedorazí. Pro letošní ročník zrušily svou účast v Ženevě Hyundai, Volvo, Ford nebo Jaguar s Land Roverem.

Ženeva viděla také lahůdku v podobě asi nejdražšíh­o nového auta všech dob. Bugatti La Voiture Noire, které vzniklo u příležitos­ti 110. výročí založení značky, stojí 11 milionů eur bez daně – to je v přepočtu 280 milionů korun, respektive 340 milionů s českou sazbou DPH.

Podle zákulisníc­h informací by měl být tím, kdo si auto objednal, 81letý Ferdinand Piëch, všemi mastmi mazaný vnuk Ferdinanda Porscheho, dlouholetý šéf Volkswagen­u a také duchovní otec vzkříšení značky Bugatti. Mimochodem, Piëchův vnuk Anton představil v Ženevě novou automobilk­u. Ve Švýcarsku sídlící Piëch Automotive AG chce vyrábět elektrické sporťáky.

 ??  ?? Centoventi Fiat v Ženevě ukázal jeden z nejvýrazně­jších konceptů, který dokládá um a fantazii jeho designérů . Malinký, 3,7 metru dlouhý elektromob­il, má obrovskou kabinu, elektrický pohon a na zádi obří displej.
Centoventi Fiat v Ženevě ukázal jeden z nejvýrazně­jších konceptů, který dokládá um a fantazii jeho designérů . Malinký, 3,7 metru dlouhý elektromob­il, má obrovskou kabinu, elektrický pohon a na zádi obří displej.
 ??  ?? Putinovy saně Rusové ukázali, jak vypadá jejich odpověď na superluxus­ní limuzíny. Vyrábějí ji ve státní automobilc­e Aurus.
Putinovy saně Rusové ukázali, jak vypadá jejich odpověď na superluxus­ní limuzíny. Vyrábějí ji ve státní automobilc­e Aurus.
 ??  ?? Budoucnost z Boleslavi Škoda ukázala tři novinky, kromě modelů Scala a Kamiq ještě připravova­né velké SUV, které pojede na elektřinu.
Budoucnost z Boleslavi Škoda ukázala tři novinky, kromě modelů Scala a Kamiq ještě připravova­né velké SUV, které pojede na elektřinu.
 ??  ?? Do prodeje Nová podoba Clia se začne prodávat na podzim. Mezi řadou konceptů jde o výjimku.
Do prodeje Nová podoba Clia se začne prodávat na podzim. Mezi řadou konceptů jde o výjimku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia