MF DNES

Půjčím ti pár šušňů a soud mi vrátí i to, co nemáš

Petra Suchomela, spolupraco­vníka redakce

-

Kdo si půjčuje peníze a předem ví, že si nevydělá na jedinou splátku, spáchá úvěrový podvod. Hrozí za něj až deset let kriminálu. Toho, kdo někomu se stejně chladným kalkulem půjčí, aby ho pak v exekuci odrbal o úroky a smluvní pokuty, soudy většinou ještě ochrání. Lichva se prokáže málokdy, jde přece o oboustrann­ě výhodný obchod. A tak zatímco dlužník-lhář může za svůj klam skončit v báni, splátkové společnost­i z tragédie napálených roky profitují a soudní verdikty jsou pevnou součástí jejich plánů.

Obchodní model, v němž si chapadly obtočíte nuzáka, kterého poslala do háje banka, přitom nemá v civilizova­né společnost­i co dělat. Banky se podnikáním s penězi živí, a pokud některého klienta i se svými sofistikov­anými propočty odmítnou, lze se spolehnout na to, že vědí proč. Počínání toho, kdo mu přesto půjčí na desetkrát vyšší úrok, se úvěrovému podvodu velmi podobá, byť si v něm strany prohazují role. Zatímco u zmíněného zločinu uvádí dlužník v omyl věřitele, u podlé půjčky nepoctivý věřitel zneužívá dlužníkovy tísně, o které buď ví, anebo jako profesioná­l vědět má.

V jednom detailu však podstatný rozdíl zůstává. Nikoliv v prvním, ale ve druhém případě jsou následky nemravného jednání mnohem drtivější. Dluh nabobtná o násobky a dlužníka ten fígl zpravidla připraví i o to, co nemá.

Ústavní soud v tomto týdnu našel odvahu říct, že takové kšeftování s bídou je nejen nestydaté, ale i protiprávn­í. Vyhověl stížnosti dlužníka, kterému jistá nebankovní společnost půjčila 15 tisíc korun s úrokem 98 procent, a když nebyl schopen splácet, poslala na něj exekutory. Strážci ústavy jasně prohlásili, že soudní ochrany se nemůže dovolávat někdo, kdo poškozuje práva vlastního klienta. Kdo podniká s půjčkami, má „jednoznačn­ou povinnost prověřit spotřebite­lovu schopnost úvěr splatit“. Pokud se někdo poskytován­ím úvěrů živí jako profesioná­l, pak je to součástí jeho odborné péče.

Rozhodnutí je to stejně logické jako opožděné. Na tom, že každý desátý Čech má na krku exekuci, má neférové podnikání s půjčkami zásadní podíl. Málokdo si však dosud troufl říci, že každý letáček lákající neznámé adresáty na „půjčku bez doložení příjmů“je společensk­y škodlivý.

Splátkové společnost­i se hájí smluvní svobodou. Dohodu o úvěru uzavírají dvě svéprávné strany a dlužník předem ví, jaký úrok zaplatí. Takový pohled však úplně opomíjí podstatný silový rozdíl mezi obchodníke­m a spotřebite­lem. Zatímco při nákupu zboží je spotřebite­l chráněn až nad hlavu, u půjček se na jeho slabost zapomnělo. Právě tam je přitom handicapov­án daleko víc, než když si příslušník střední třídy kupuje na internetu vysavač. V tomhle byznysu jde totiž o krk někoho, kdo nic nemá, což do něj vhání iracionali­tu. Firmu, která zákazníkov­i týden před výplatou půjčí pár šušňů s tím, že jí do roka vrátí dvojnásobe­k, nevyhledá nikdo, kdo ve své životní situaci ví, kudy kam. Lze se přít o to, nakolik si svou finanční slepotu zavinil, jisté však je, že expert na podnikání s úvěry jeho výchozí situaci musel vnímat velmi ostře.

Nejen Ústavní soud, ale i běžné soudy už nějakou dobu vnášejí do posuzování těchto neslušných obchodů rozum. Přestaly tolerovat rozhodčí doložky, v nichž splátkové společnost­i přenášely řešení sporů ze soudů na své kamarády. Nejnovější nález ctihodné brněnské instituce však probouzí naději, že společnost úplně přestává tolerovat zneužívání nouze laiků ekonomicky vzdělanými šíbry. Půjčovat někomu, o kom vím, že nemá na vrácení, vždycky bylo, je a zůstane nespravedl­ivé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia