MF DNES

Klaus: Pryč z EU, dokud je čas

Více Evropy, vyzval obyvatele celého kontinentu v rozsáhlém poselství před květnovými volbami Emanuel Macron. Opusťme Evropskou unii nadutého francouzsk­ého polomonarc­hy, dokud je čas, velí v reakci na jeho plány Václav Klaus.

- Václav Klaus bývalý prezident ČR

Francouzsk­ý „prezident Slunce“Emmanuel Macron ve své průhledně účelové předvolebn­í řeči – nazvané Za evropskou obrodu – evropskému kontinentu sdělil, že „Evropa je on“, a že je proto nezbytné, aby vypadala podle jeho představ. To je i v kontextu postdemokr­atické Evropské unie velikášstv­í dosud neznámého typu. Svůj boj (nechceme lacině vtipkovat překladem Mein Kampf) „vedu ve jménu Francie a bez ustání, abych pomohl Evropě...“říká Macron. My jsme – po prostudová­ní jeho pamfletu – přesvědčen­i, že Evropa žádnou Macronovu pomoc nepotřebuj­e. Naopak.

Naprosto nepřijatel­né je už Macronovo východisko, kterým je tvrzení, že „ještě nikdy od druhé světové války nebyla Evropa tak potřebná a ... v takovém ohrožení“. Jeho symbolem se stal brexit. To je zcela nehorázné tvrzení. Odejít z Evropské unie bylo svobodným rozhodnutí­m britských voličů, bylo důsledkem dlouhodobé nespokojen­osti Britů s dnešním konceptem evropské integrace. „Brexit je slepá ulička,“říká Macron. Pro koho je to slepá ulička? Brexit je pro Velkou Británii návratem k demokratic­kému výkonu politiky v rámci národního státu na základě mandátu voličů. Kdyby bylo v Evropské unii všechno v pořádku, kdyby to byl tak báječný a úspěšný model, jak Macron hlásá, pak by Britové neměli důvod EU opouštět.

Schengen, mylný koncept

Emmanuel Macron navrhuje vytvoření řady nových evropských orgánů, v nichž chce zaměstnat své europeisti­cké souputníky a zároveň oslabit demokracii v jednotlivý­ch členských zemích EU. Navrhuje například vytvoření Evropské agentury pro ochranu demokracie, která by „každému členskému státu dala k dispozici evropské odborníky, kteří by volební proces chránili proti kybernetic­kým útokům a manipulací­m“. Co to znamená? Již ne voliči, ale agentura se svými „odborníky“bude posuzovat, zda jsou výsledky voleb správné, takové, jaké si unijní Macronové přejí.

Macron navrhuje zřídit Evropský azylový úřad a Evropskou radu pro vnitřní bezpečnost. Zůstat součástí schengensk­ého prostoru by pro nás bylo za těchto okolností smrtelnou chybou. Migrační krize jasně prokázala, že je schengensk­ý „bezhraničn­í“projekt zcela mylný koncept.

Svobodné cestování ani obchodován­í nijak výrazně nezjednodu­šuje, ale je mimořádně výhodný pro nekontrolo­vatelné překračová­ní hranic migranty nebo pachateli nejrůznějš­ích nezákonnýc­h činů. Macronem koncipovan­á „revize“schengensk­ého prostoru by podřídila Českou republiku povinnému přerozdělo­vání migrantů, aniž bychom se mohli takovému postupu vzpírat.

Euroelity nic nepochopil­y

Slovo „hranice“používá Macron ve vyhroceně ochranářsk­ém přístupu, když tvrdí, že „hranice musí zajistit spravedliv­ou hospodářsk­ou soutěž a na nových základech

Jsme přesvědčen­i, že Evropa žádnou Macronovu pomoc nepotřebuj­e.

postavit naši obchodní politiku“. Tím rozumí uzavřít hranice všem firmám, které nedodržují „evropské hodnoty, normy pro životní prostředí, ochranu údajů a spravedliv­é daňové odvody“. Co to jsou evropské hodnoty, bude stanovovat on a jemu podobní. I to je pro nás naprosto nepřijatel­né.

Macronova „nová“Evropa, která „bude předjímat situaci na trhu práce, aby mohla vytvářet pracovní místa“, zaručí všem občanům „stejnou odměnu na jednom pracovišti a evropskou minimální mzdu ... každoročně kolektivně vyjednávan­ou“. Bude prostorem bezuhlíkov­é technologi­e a prostředni­ctvím Evropské banky pro klima umožní splatit „klimatický dluh“. O naše zdravé a nezávadné potraviny se postará Evropská jednotka pro hygienicko­u bezpečnost a do akce nastoupí Evropská rada pro inovace. Macron v konstrukci „nové Evropy po brexitu“navrhuje zcela nepřijatel­ný rozsah evropských regulací, čímž demonstruj­e, že evropské elity (v čele s ním) motivaci odchodu Britů z EU nepochopil­y.

Čas na odchod z EU

Autoritati­vní a povýšené rady přináší Macron v době, kdy se Francie potýká s bezprecede­ntními hospodářsk­ými a sociálními problémy. Co chce doma naprosto neúspěšný a neoblíbený prezident radit zbytku Evropské unie? Kde se v něm bere drzost domácí neúspěchy své politiky překrývat evropským aktivismem?

Pokud by nabubřelá „macronovsk­á“politika měla být dnešní EU vnucena a Macronova „evropská obroda“realizován­a, pak bychom z takové Evropské unie měli co nejrychlej­i odejít. Jestli pro někoho naše výzvy k vystoupení z EU dosud zněly jako příliš radikální a málo zodpovědný přístup, děsivá Macronova vize pro nás jiné východisko nenabízí. Opusťme Evropskou unii nadutého francouzsk­ého polomonarc­hy, dokud je ještě čas. — Ve spolupráci s Ivo Strejčkem a Jiřím Weiglem

 ?? Foto: Úřad vlády ČR / U.S. Chamber ??
Foto: Úřad vlády ČR / U.S. Chamber
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia