MF DNES

V Bílém domě

Premiér Babiš jednal ve Washington­u s americkým prezidente­m Trumpem

- Petr Kolář zvláštní zpravodaj MF DNES v USA

Americký prezident Donald Trump včera přivítal v Bílém domě českého premiéra Andreje Babiše. Trump s manželkou Melanií přijali Babiše s jeho ženou Monikou u jižního sloupoví Bílého domu, společně se přesunuli k jednání do Oválné pracovny.

„Je to pro mě velká čest, Česká republika je skvělá země. Je na tom velmi dobře ekonomicky. Má můj velký respekt,“řekl novinářům na začátku schůzky Trump.

„Je to velmi bezpečná země se silnou armádou. Máme s Českou republikou velmi dobrý vztah,“prohlásil americký prezident.

Poté si vzal slovo český premiér. „Děkuji moc za pozvání do Bílého domu pro mě a moji ženu, je to pro nás čest tu být. Spojené státy nám před sto lety pomáhaly založit stát. Je symbolické, že jsou dnes narozeniny T. G. Masaryka, našeho prvního prezidenta, který byl šťastně ženatý s Američanko­u,“řekl Babiš.

„Připomínám­e si 20 let od našeho vstupu do NATO, naši vojáci se podílejí na boji s mezinárodn­ím terorismem,“řekl premiér.

„Česká republika je skvělá země, malá, ale nádherná. Jsme šestou nejbezpečn­ější zemí na světě. Tento rok oslavujeme 30 let od sametové revoluce. Čeští lidé jsou kreativní, inovativní,“řekl Babiš a připomněl Trumpovi jejich setkání v Bruselu. „Sure (Jistě),“přikývl americký prezident, že si to pamatuje.

Premiér ještě pochválil vztahy Česka s USA. „Naše vzájemné bilateráln­í vztahy fungují, naši investoři investují ve Spojených státech a vytvářejí zde tisíce pracovních míst,“prohlásil premiér a dodal: „V roce 2019 jsem viděl váš projev o stavu Spojených států. Perfektně rozumím vašemu plánu, jak udělat Ameriku opět velikou. Také mám jednoduchý plán, jak udělat velikou Českou republiku.“

Průběh zhruba hodinové schůzky s Trumpem popsal Babiš po jejím skončení na tiskové konferenci.

„Je to velice milý člověk, zajímal se o rozdělení Českoslove­nska. Navštívil ho a má na něj skvělé vzpomínky. Zopakoval jsem pozvání našeho prezidenta Zemana,“řekl Babiš. Podle premiéra by do Česka mohla přijet prezidento­va dcera Ivanka. „Měl jsem možnost se s Ivankou seznámit. Orientuje se na byznys a já jsem ji pozval do České republiky,“uvedl Babiš. Trump se ke své případné návštěvě v Česku podle něj nevyjádřil.

„Bavili jsme se o kybernetic­e, o energetice. Velkým tématem byla Sýrie, je důležité, abychom vyřešili problém uprchlíků. Je tam šest milionů lidí, kteří čekají na návrat domů,“prohlásil český premiér. Americkému prezidento­vi řekl, že USA by neměly zavádět cla na dovoz evropských automobilů, poškodilo by to českou ekonomiku.

„Setkání bylo příjemné a otevřené. Několikrát jsme se zasmáli. Jsem rád, že jsem měl možnost reprezento­vat Českou republiku. Navázali jsme osobní vztah. Americký prezident má velmi pozitivní vztah k České republice,“dodal Babiš.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Přivítání Český premiér Andrej Babiš se zdraví s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem po přivítání v Oválné pracovně Bílého domu.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Přivítání Český premiér Andrej Babiš se zdraví s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem po přivítání v Oválné pracovně Bílého domu.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Politici s manželkami Melanie Trumpová, Donald Trump, Andrej Babiš a Monika Babišová pózují novinářům po příjezdu k Bílému domu.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Politici s manželkami Melanie Trumpová, Donald Trump, Andrej Babiš a Monika Babišová pózují novinářům po příjezdu k Bílému domu.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Před jednáním Pár minut pro novináře před rozhovorem obou státníků. Andrej Babiš si s Donaldem Trumpem vyměnili mnoho kompliment­ů.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Před jednáním Pár minut pro novináře před rozhovorem obou státníků. Andrej Babiš si s Donaldem Trumpem vyměnili mnoho kompliment­ů.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Čekání Prezident Trump s manželkou Melanií vycházejí před Bílý dům přivítat premiéra Babiše s chotí Monikou.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Čekání Prezident Trump s manželkou Melanií vycházejí před Bílý dům přivítat premiéra Babiše s chotí Monikou.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? V Oválné pracovně Monika Babišová a Andrej Babiš v nejznámějš­í pracovně amerických prezidentů.
Foto: Michal Růžička, MAFRA V Oválné pracovně Monika Babišová a Andrej Babiš v nejznámějš­í pracovně amerických prezidentů.
 ?? Foto: ČZUH ?? Dar pro Trumpa Pistole CZ 75 vyrobená ke 100. výročí Českoslove­nska.
Foto: ČZUH Dar pro Trumpa Pistole CZ 75 vyrobená ke 100. výročí Českoslove­nska.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia