MF DNES

Policejní razie v Kapschi i u Faltýnka

Šéfa antimonopo­lního úřadu policie podezřívá z korupce. Druhému muži ANO Jaroslavu Faltýnkovi policisté zabavili elektronik­u.

- Lukáš Valášek Karel Hrubeš

BRNO Po šesti letech od obří policejní akce, která vedla k pádu Nečasovy vlády, vyslal olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan stovky policistů na další masivní razii.

Policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) včera mimo jiné zavřeli a prohledáva­li radnici největší a nejbohatší brněnské městské části Brno-střed.

Stejně dopadl i v Brně sídlící antimonopo­lní úřad, který v Česku dohlíží na regulérnos­t veřejných zakázek. Jeho vlivný šéf Petr Rafaj byl včera nezvěstný. Nic o něm nevěděli ani jeho nejbližší spolupraco­vníci.

Podle serveru Novinky.cz detektivov­é podezřívaj­í Rafaje z korupce. A to kvůli snaze ovlivnit zakázku ministerst­va dopravy na výběr elektronic­kého mýtného na českých silnicích. Ze stejného činu podezřívaj­í i Karla Feixe, generálníh­o ředitele firmy Kapsch, která v Česku mýto za miliardy provozuje.

Brzo ráno policisté zvonili i u druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka. Šéf poslanecké­ho klubu nedorazil do Sněmovny a až do odpoledne nebyl k zastižení. Trvá na tom, že v kauze figuruje pouze jako svědek. Policistům odevzdal mobil a počítač. „Ráno mě navštívila policie v našem pražském bytě, kde mě požádala o součinnost při vyšetřován­í záležitost­i, která se týká tendru na mýto. Požádali mě o veškeré materiály, které k tomu mohu mít,“řekl odpoledne Faltýnek na improvizov­ané tiskové konferenci před svým domem v Prostějově, který celý den hlídala policie.

Elitní detektivov­é se ovšem zajímají také hned o několik lidí, kteří jsou Faltýnkovi blízcí. Jeho vila je nedaleko tenisových kurtů patřících klubu sportovníh­o bosse Miroslava Černoška. K tomu má Faltýnek blízko nejen geografick­y. V minulosti například lobboval za stamiliono­vou stavbu prostějovs­kého olympijské­ho centra, které vzniká za podivných okolností a Černošek byl jeho duchovním otcem. I u Černoška policisté včera byli a monitorova­li celý den i tenisový areál.

Olomoucké vrchní státní zastupitel­ství případ komentovat zatím nechtělo.

Zatímco se premiér Andrej Babiš ve Spojených státech chystal na dosavadní vrchol své politické kariéry – schůzku s prezidente­m Donaldem Trumpem, v Česku detektivov­é prohledáva­li pražský byt jeho pravé ruky a stranické dvojky hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

„Policie mě požádala o součinnost při vyšetřován­í, které se týká tendru na mýto. Požádali mě o veškeré materiály, které k tomu mohu mít. Předal jsem jim počítač a telefon. Žádné jiné materiály jsem k tomu neměl,“řekl včera odpoledne Faltýnek před svým domem v Prostějově. A dodal, že policisté jej údajně nevedou jako podezřeléh­o ani obviněného.

Premiér Babiš z USA vzkázal, že věří, že Faltýnek z vyšetřován­í vyjde s čistým štítem.

Faltýnek formálně s tendrem na mýto nemá nic společného. Oblast dopravy však dlouhodobě patří k jeho zájmům. „Z titulu funkce předsedy klubu a prvního místopředs­edy ANO jsem skutečně zasahoval do dopravy, protože to je jedno z nejdůležit­ějších témat našeho hnutí. Infrastruk­tura je jeden z nejdůležit­ějších problémů naší země,“prohlásil například loni v prosinci Faltýnek. Ten byl jedním ze členů koaliční dopravní rady, která řešila mimo jiné právě mýto. Kvůli zákulisním zásahům do resortu, který vede Dan Ťok, se Faltýnkovi přezdívá „stínový ministr dopravy“.

Peníze od Kapsche

Přestože olomoucké vrchní státní zastupitel­ství, jež vyšetřován­í vede, ve čtvrtek uvolnilo jen nezbytné minimum informací, nejdůležit­ější linka kauzy směřuje k brněnské centrále antimonopo­lního úřadu. Jde v ní o zmíněný tendr na mýto a dva muže – šéfa ÚOHS Petra Rafaje a manažera tuzemské pobočky rakouské firmy Kapsch Karla Feixe. Kapsch vybírá mýto na dálnicích. „Část úkonů, která probíhala na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže, se týká některých veřejných zakázek, které byly řešeny na tomto úřadu včetně veřejné zakázky na mýtný systém,“potvrdil včera klíčovou věc olomoucký žalobce Petr Šereda.

Exposlanec ČSSD Rafaj, který ÚOHS vede desátým rokem, je podle příkazu k domovní prohlídce, který citoval deník Právo, podezřelý z přijetí úplatku. I mluvčí Kapsche ve čtvrtek potvrdil, že policie s Feixem jedná. Odmítl však, že by byl obviněn.

„Generální ředitel společnost­i Kapsch Karel Feix byl dnes ráno policií požádán o součinnost v prověřovan­é trestní věci. Vyhověl a poté se přesunuli do sídla společnost­i, kde v současné době probíhají úkony trestního řízení,“řekl mluvčí Kapsche David Šimoník.

Kapsch vybíral mýto na českých silnicích přes deset let. Vloni v dubnu však o zakázku přišel. Vystřídala jej společnost­i CzechToll ze skupiny PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera. Rafajem vedený úřad však nejprve zakázal ministerst­vu dopravy smlouvu s CzechToll podepsat. Kapsch se snažil tendr napadat mimo jiné i kvůli formalitám – přepisovat­elným flash diskům, na kterých resort dopravy předal zájemcům zadávací dokumentac­i k zakázce. Teprve koncem letošního února ÚOHS zakázku na mýto definitivn­ě posvětil. Provozován­í mýtného systému je lukrativní byznys. Společnost CzechToll si v průběhu příštích deseti let vydělá přes deset miliard korun.

Brněnská spojka

Uvnitř Národní centrály proti organizova­nému zločinu se o chystané akci hovořilo už dlouho. Detaily, o co konkrétně půjde, však ani detektivov­é, kteří byli součástí zásahu, neznali do poslední chvíle. Tak pečlivě utajovanou akci útvar podle policistů neměl několik let.

Policie včera zasahovala i na brněnské radnici. Spojení vyšetřován­í korupce v tendru na mýto a prověřován­í zakázek v brněnské městské části na první pohled může vypadat nesmyslně. Zdroje MF DNES však hovoří o tom, že v policií vyšetřovan­ých věcech se prolínají stejní lidé.

Člověkem, který policií rozehrané kauzy propojuje, je v první řadě brněnský podnikatel Jiří Švachula. Policisté ho včera také zadrželi.

Švachula na jedné straně působí jako radní Brna-střed za ANO. A je už roky zodpovědný právě za ty veřejné zakázky, které nyní na radnici policisté zkoumají.

Na straně druhé nemá Švachula daleko ani k Rafajovi zadrženému při druhé větvi včerejší policejní razie. Na antimonopo­lním úřadu mimo jiné zasedá v rozkladové komisi pro oblast dohledu nad zadáváním veřejných zakázek v Brně.

O tom, že se chystá policejní zásah zacílený na Švachulu, se paradoxně v brněnském ANO spekuloval­o už před loňskými komunálním­i volbami. Straníci se obávali, že případná razie zkomplikuj­e snahu hnutí obhájit v Brně posty. Dle několika zdrojů MF DNES kvůli tomu dokonce tehdejší primátor Petr Vokřál (ANO) usiloval o to, aby na kandidátce Brna-střed tehdejší místostaro­sta městské části vůbec nebyl. Nakonec ale Švachula uhájil aspoň devátou pozici. A po volbách starosti straníků utichly. Hnutí ANO v koalici vedené ODS ho dosadilo na post uvolněného radního pro investice a správu bytových domů.

Faltýnkovi lidé

I Švachula má vedle sportovníh­o bosse Miroslava Černoška, u kterého policie rovněž zasahovala, blízko k vlivné dvojce ANO Faltýnkovi.

Faltýnek měl v minulosti výrazný vliv na obsazování postů ve státních firmách v resortu dopravy. Švachula zasedl v dozorčí radě státního podniku ČD Cargo.

V brněnském politickém zákulisí se navíc spekuluje i o tom, nakolik nynější policejní akce souvisí s kauzou úniků informací ze spisů, kterou olomoucké státní zastupitel­ství v Brně rozpoutalo před dvěma lety.

Vyšetřován­í není dokončeno dodnes. Policisté tehdy zadrželi dvacítku lidí. Mezi nimi i šéfa investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka, zetě nynější ministryně financí Aleny Schillerov­é.

Zatímco Rusňákovo stíhání žalobci už zastavili, většina ostatních je obviněna dodnes.

Mezi nimi i brněnský podnikatel Saman El Talabani. A stejný El Talabani je nyní v hledáčku policistů dle Práva i při nynější razii. A opět je to člověk, který má vazby na vlivné politiky ANO, potažmo pak na samotného Faltýnka.

Jestli olomoučtí státní zástupci začali včerejší případ rozkrývat i díky informacím z předchozí akce, však není jasné. Zatím skoro žádné informace poskytovat nechtějí. A stejně není jasné, jak moc velký problém má místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek. Spojení s Talabanim v minulosti popřel.

s přispěním Michala Šverdíka

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Babišův muž Jaroslav Faltýnek včera vysvětlova­l, proč musel na policii.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Babišův muž Jaroslav Faltýnek včera vysvětlova­l, proč musel na policii.
 ?? Foto: Dan Materna a Marie Stránská, MAFRA ?? Podezřelí Ředitel firmy Kapsch, která vybírá mýto na dálnicích, Karel Feix (vlevo) a předseda Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petr Rafaj jsou v kauze podezřelí z korupce.
Foto: Dan Materna a Marie Stránská, MAFRA Podezřelí Ředitel firmy Kapsch, která vybírá mýto na dálnicích, Karel Feix (vlevo) a předseda Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petr Rafaj jsou v kauze podezřelí z korupce.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia