MF DNES

Slavia zaskočila Sevillu

Slavia se nezalekla. Přežila sevillské peklo, a tak naděje na čtvrtfinál­e Evropské ligy žije.

- David Čermák reportér MF DNES v Seville

Zakroutil hlavou, tvář mu zkřivila bolest a rukavice naštvaně zahodil skoro až na tribunu. Jako bývalý sparťan se těšil, jak zase po čase poměří síly se Slavií, ale takhle si Tomáš Vaclík úvodní osmifinále Evropské ligy určitě nepředstav­oval. A jeho Sevilla také ne.

Ještě ani nedoběhl celý první poločas, a Vaclík už po vystřídání ledoval v kabině poraněný bok. Narazil si ho o tyč, když inkasoval na 2:2.

Tohle se nečekalo

A když za stejného stavu zápas skončil, stadionem Ramóna Sáncheze Pizjuána zněl ostrý pískot proložený až nenávistný­m řevem. Tohle se nečekalo!

Sevilla je sice z formy, z posledních deseti zápasů vyhrála jediný, ale domácí utkání v Evropské lize proti soupeři z Česka, to měla být jasná záležitost. Chvíle, která krizové období utne. I místní noviny před zápase v titulcích naléhaly: Začněte už vyhrávat!

Jenže hrdá Sevilla, pětinásobn­ý vítěz soutěže, se zase musela sklonit.

Palec nahoru pro Slavii, která boj se soupeřem, nabitým velkými jmény, zvládla bravurně. Přitom se musela prát sama se sebou, od začátku se jí všechno sypalo.

Dva hlavní příkazy trenér Trpišovský v kabině do omrzení opakoval, hráčům se měly zarýt hluboko do paměti.

Zaprvé: ustát začátek zápasu! Zadruhé: neztrácet míče v přechodové fázi!

„Úvod musíme zvládnout a hrát aktivně. Nenecháme se zahanbit,“plánoval záložník Tomáš Souček.

Časomíra odkrojila pětadvacet vteřin a plány byly v prachu.

Vinu nesl právě Souček: seběhl si pro přihrávku ke gólmanu Kolářovi, jenže na záda mu už dýchal dobíhající útočník Ben Yedder. Souček zazmatkova­l, míč posunul na obsazeného Krále a rychlý útok Sevilly zakončoval sám Ben Yedder.

Souček naštvaně máchl rukou, vyslechl si zblízka připomínky od spoluhráče Stocha a před poločasem mu trenéři Trpišovský s Houšteckým promlouval­i do duše: Nevadí, zapomeň, hraj dál!

Neveděl, že střílí na bránu

V tom je současná Slavia možná nejsilnějš­í – máloco ji rozhodí, ze všech lapálií se rychle otřese. Když proti Genku chyboval brankář Kolář, tým to neuzemnilo, ale nakoplo. V Seville se scénář opakoval, navíc se ke slávistům výrazně přiklonilo i štěstí.

Vyrovnání přinesla tečovaná rána Stocha, která se snesla za zkoprněléh­o Vaclíka. Na další gól Munira zase odpověděl Král, který ani nevěděl, že zakončuje: míči spíš uhýbal, ten ho trefil do ramene a obloučkem zapadl k tyči.

Za výkon v prvním poločase si ale Slavia gólové odměny zasloužila. Nezalezla, byla odvážná, favorita zaskočila i sestavou. Kouč Trpišovský sice vynechal klasického útočníka, ale obranářsko­u taktiku nezvolil a hbité trio Masopust–Stoch–Zmrhal domácím dokázalo zatopit.

Trpišovský koučoval první půli v červené bundě, do druhé navlékl modrou – a i výkon Slavie se proměnil. Sevilla hosty přimáčkla, do vápna létal centr za centrem, na výborného gólmana Koláře šli domácí dvakrát sami, jednu gólovou situaci jim vzal sporně odmávaný ofsajd.

Zatímco v Genku slávisté jasně kralovali, v Seville proti výrazně těžšímu soupeři poznali, jak štěstí je krásná věc.

Možná platí, že peníze si za něj člověk nekoupí, ale k postupu do čtvrtfinál­e Evropské ligy pomoct rozhodně může: zapeklitou partii má Slavia po včerejšku nečekaně dobře rozehranou.

Odveta je za týden.

 ??  ??
 ??  ?? Šťastná trefa II. Od Krále se míč odrazil do branky, Vaclík se při zákroku zranil a musel střídat. Foto: 2x Reuters
Šťastná trefa II. Od Krále se míč odrazil do branky, Vaclík se při zákroku zranil a musel střídat. Foto: 2x Reuters
 ??  ?? Šťastná trefa I. Stochova rána byla tečovaná, Vaclík neměl nárok.
Šťastná trefa I. Stochova rána byla tečovaná, Vaclík neměl nárok.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia