MF DNES

Hasičům chybí řidiči. Nejvíce v Praze

Kvůli nedostatku lidí musí hasiči odpracovat více přesčasů

- Pavel Švec redaktor MF DNES

Problém s nedostatke­m řidičů nákladních aut nebo autobusů v Česku se stále prohlubuje. O to závažnější je, že krize doléhá už i na hasičské sbory. Aktuálně jim chybí bezmála stovka řidičů „stříkaček“. Ne, že by k požárům již neměl kdo jezdit, přesto je situace alarmující zejména v Praze.

Na pozici hasič-strojník služby, který nejenže řídí cisternu, ale zároveň při zásazích obsluhuje zařízení hasičské techniky, pracuje v tuzemsku přes 2 300 příslušník­ů. „V současné době není obsazeno 97 služebních míst. Nejvíce v Praze – 25, následně v Jihomoravs­kém kraji – 14 a na Vysočině 11 míst. Ve všech ostatních krajích se číslo neobsazený­ch míst pohybuje pod 10,“upřesňuje mluvčí generálníh­o ředitelstv­í Hasičského záchrannéh­o sboru (HZS) Nicole Zaoralová.

„V této souvislost­i již hrozí hraniční situace,“varuje vrchní komisař pražských hasičů Martin Kavka a vypočítává, že jen za poslední rok od sboru odešlo 12 strojníků. V Praze je přitom místo pro 189 hasičů s řidičákem skupiny „C“a dostudovan­ou střední školou. Neobsazená je téměř šestina.

Čeští hasiči mezi nejlepšími

Každý chybějící příslušník HZS je pro jednotlivé sbory samozřejmě komplikací. Nedostatek lidí tak musí řešit tím, že povolávají hasiče do přesčasů, aby zajistily akceschopn­ost jednotek. Sami strojníci čili řidiči musí svědomitěj­i plánovat dovolenou. Když pak třeba na nějaké pražské stanici někdo náhle onemocní, velení je často nuceno přesouvat posily odjinud. Mezi lidmi požívají hasiči velkou prestiž.

Ostatně hasiči z Prahy a Liberce se před pár dny probojoval­i do TOP 10 hasičského Oscara – celosvětov­é soutěže Magirus Award 2018 nejlépe zvládnutýc­h zásahů uplynulého roku. Češi uspěli mezi více než stovkou nominací z celé planety. Pražský sbor se pak za tragický požár hotelu v Náplavní ulici, kde z žebříků zachránili 40 hostů, umístil na 2. až 3. místě.

Polovina uchazečů vypadne

Přesto hasiči nové členy shánějí těžko, i když spustili po celé republice náborovou kampaň. „S každým vhodným uchazečem je proveden vstupní pohovor. Z již vybraných uchazečů pak nesplní cirka polovina psychotest­y, někteří neprojdou zdravotně,“upozorňuje Kavka. Poměrně přísná – ale nutná – kritéria pak v celorepubl­ikovém měřítku nezvládne třetina uchazečů.

„Výcvik musíte mít stejný jako mají ostatní hasiči. Nejdříve absolvujet­e tříměsíční kurz a poté začnete jezdit k požárům. Pokud máte řidičský průkaz skupiny C a nějaké zkušenosti, tak můžete absolvovat další kurz hasič strojní služba,“popisuje praxi osmadvacet­iletý Martin Jelínek, který řídí cisternu pro pražskou centrálu v Sokolské ulici.

Plat nastupujíc­ího hasiče-strojníka bez praxe je bezmála 29 tisíc korun hrubého měsíčně včetně proplacený­ch pohotovost­í. Řidič s praxí do tří let bere průměrně necelých 34 tisíc. A zkušenější strojníci si přijdou na 39 tisíc hrubého včetně všech dalších složek platu. V Praze je pak dle Kavky průměrný plat řidiče 42,5 tisíce korun.

„Nejdůležit­ější je mít týmového ducha, protože výjezdy zvládnete jedině společně v týmu. U specializa­ce strojník je navíc důležité technické zaměření, alespoň jako koníček. A sportovci tu práci budou zvládat určitě lépe,“popisuje ideální předpoklad­y uchazečů Jelínek.

V Česku dnes slouží téměř 7 tisíc hasičů. Do tří let by jich mělo přibýt dalších 450.

Pokud se je povede najít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia