MF DNES

Nemusíme rušit kontroly masa z Polska

- Alžběta Šimková zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Bruselu

Po středečním setkání ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana s evropským komisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukait­isem v Bruselu rozhodla Evropská komise, že Česko prozatím nemusí rušit mimořádná opatření vůči dovozu masa z Polska. Ta zavedla česká Státní veterinárn­í správa před dvěma týdny poté, kdy byla v polském masu zjištěna přítomnost bakterie salmonely. Česko a Polsko dostaly nově dva týdny na to, aby celý problém vyřešily. Poté se 18. března sejdou k vyhodnocen­í situace oba státy společně s představit­elem Evropské komise.

Ještě do středy to však vypadalo, že si komise hodlá stát za svým a ministr Toman bude odjíždět z Bruselu s tím, že se kontroly musí neprodleně zrušit. Dokonce se počítalo i se zařazením tohoto bodu na včerejší jednání výboru komise, kde by zástupci členských států hlasovali, jak dále ohledně českých opatření postupovat. Důvodem požadavku pro ukončení kontrol bylo, že podle Evropské komise mimořádné testy polského masa porušují zásadu volného pohybu zboží na jednotném trhu, a tedy i platnou evropskou legislativ­u.

Problém je na polské straně

Takové stanovisko komise zastávala až do středy. Postoj přehodnoti­la poté, kdy spolu v Bruselu dvě hodiny jednali ministr Toman a komisař Andriukait­is. Podle zákulisníc­h informací byli oba na jednání velmi dobře připraveni, což české straně nahrálo. Esem v rukávu ministra Tomana pak byla zpráva české veterinárn­í správy, která téhož dne odpoledne informoval­a o dalším zadržení polského kuřecího masa nakaženého salmonelou v celkovém objemu čtyř tun. Šlo tak už o třetí případ během posledních dvou týdnů.

Toto zjištění už zneklidnil­o i samotnou komisi, která poté rozhodla, že dá oběma zemím lhůtu na vyřešení této záležitost­i. Hlavní apel však směřoval na polskou stranu, po které komise požaduje, aby udělala jasná opatření a dala záruky, že zamezí dalšímu šíření salmonely. České straně pak prozatím ponechala právo na mimořádné kontroly.

Tlak české strany

Kromě dobré přípravy prý pomohla české straně i aktivita europoslan­ce Jiřího Pospíšila, který jakožto člen výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebite­le podal minulý pátek sérii dotazů k evropské komisi. V nich žádal o vysvětlení, proč je na celou situaci nahlíženo jinak než v České republice a kolik závadného masa lze považovat za zdraví nebezpečné.

„Ve své interpelac­i odkazuji na článek 36 Smlouvy o fungování Evropské unie, který umožňuje členským státům omezit pohyb zboží na jednotném trhu, jestliže je takové rozhodnutí odůvodněné například ‚ochranou zdraví a života lidí‘, což podle mého názoru 700 kg hovězího masa se salmonelou splňuje,“vysvětlil Pospíšil.

 ?? Foto: ČTK ?? Prozatím vítěz Evropská komise uznala argumenty ministra Tomana. Kontroly polského masa jsou do 18.3. v kompetenci českých úřadů.
Foto: ČTK Prozatím vítěz Evropská komise uznala argumenty ministra Tomana. Kontroly polského masa jsou do 18.3. v kompetenci českých úřadů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia