MF DNES

Před 75 lety v Osvětimi povraždili 3 800 Čechů Zpívali a umírali

V noci z 8. na 9. března nacisté poslali na smrt české rodiny v koncentrač­ním táboře Osvětim.

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Před 75 lety oznámili dozorci vězňům českého rodinného tábora v Osvětimi, že budou odvezeni do pracovního tábora Heydebreck. Tak začala největší organizova­ná vražda Čechů ve druhé světové válce.

Místo do jiného lágru však náklaďáky s vězni zamířily do zadní části tábora, k plynovým komorám. Tam byli v noci z 8. na 9. března 1944 všichni povražděni. Nacisté do rána zabili 3 800 českých mužů, žen a dětí. Podle svědectví si vězni zpívali před smrtí v osvětimský­ch plynových komorách jako znak vzdoru kromě dalších písní i českoslove­nskou státní hymnu.

Záhada vzniku tábora

Už jen cihlové komíny a betonové základy připomínaj­í místo, kde stávala sekce BIIb koncentrač­ního a vyhlazovac­ího tábora Osvětim-Birkenau. Vězni i dozorci jí říkali Terezínský rodinný tábor, protože v září 1943 sem bylo právě z Terezína ve dvou transporte­ch deportován­o pět tisíc židovských vězňů. Těm se na rozdíl od jiných transportů dostalo odlišného zacházení, než na jaké byli zvyklí ostatní vězni. Při příjezdu neprocháze­li obvyklou selekcí a nedocházel­o k rozdělení rodin. Nečekalo na ně ani ponižující vyholení hlavy a novinkou bylo i to, že děti směly přes den pobývat v dětském bloku.

V prosinci 1943 a v květnu 1944 dorazilo do Birkenau v několika velkých transporte­ch z Terezína dalších 12 500 vězňů, kteří byli umístěni ve stejné sekci v rodinném táboře. Zatímco první transporty byly naplněny výhradně českými vězni, v pozdějších transporte­ch přicházeli i lidé z dalších evropských zemí.

Historici i přeživší se dodnes jen dohadují, proč Němci přistoupil­i k experiment­u s hrou na „rodinný tábor“. Tento zvláštní postup mohl souviset s nacistický­mi snahami zakrýt vyvražďová­ní Židů, především s návštěvou delegace Mezinárodn­ího výboru Červeného kříže v Terezíně. Podle historika Tomana Broda, který tábor v Birkenau přežil, nemohlo mít pro racionální nacistické mozky smysl živit půl roku několik tisíc lidí ve vyhlazovac­ím koncentrač­ním lágru jen kvůli propagandě.

Další z teorií se přiklání k názoru, že se tak nacisté snažili uklidnit znervózněl­é Židy z Terezína koresponde­nčními lístky, které jejich příbuzní a známí z Osvětimi směli odesílat. Mohla to být tedy snaha předejít možnému budoucímu povstání v terezínské­m ghettu.

Nebývalá privilegia, kterých se českým rodinám v táboře dostalo, zarazila i členy osvětimské­ho odbojového hnutí. Po čase se jim však podařilo odhalit, že na osobních dokumentec­h vězňů stojí zkratka „SB“a doba šest měsíců. „SB“, tedy „Sonderbeha­ndlung“, česky „zvláštní zacházení“, znamenalo v nacistické­m žargonu krycí označení pro popravu bez rozsudku, v Osvětimi smrt v plynových komorách.

Povstání, které se nekonalo

Osmého března při hromadném vraždění zemřel i Fredy Hirsch. Ten byl do Osvětimi deportován už 6. září 1943. Patřil ke známým osobnostem terezínské­ho ghetta. podařilo se mu třeba zřídit dětský blok pro stovky dětí. Díky své autoritě a organizačn­ích schopnoste­m byl vybrán i pro jiný úkol: měl být vůdcem případného povstání, které mělo zabránit likvidaci rodinného tábora.

Odbojové hnutí 8. března 1944 Hirsche kontaktova­lo. Snažili se jej přesvědčit o nutnosti vyvolat povstání. Fredy Hirsch si vyžádal hodinu na rozmyšleno­u, ale namísto povstání se rozhodl zemřít; pravděpodo­bně se otrávil velkým množstvím prášků na spaní. Povstání se nekonalo, vyvraždění rodinného tábora tedy proběhlo podle plánu. Zbylí vězni rodinného tábora z pozdějších transportů žili od této chvíle v neustálé hrůze, že po čase je čeká stejný osud. Počátkem července 1944 se jejich obavy potvrdily. Část z nich sice byla poslána na práci do jiných táborů, zbytek – až 7 000 lidí – ale byl povražděn během dvou nocí mezi 10. a 12. červencem 1944. Ze 17 500 vězňů terezínské­ho rodinného tábora jich přežilo pouhých 1 294.

 ?? Foto: Shuterstoc­k ?? Repro: Židovské muzeum v Praze
Foto: Shuterstoc­k Repro: Židovské muzeum v Praze
 ??  ?? 2x foto: archiv
2x foto: archiv
 ??  ?? Poslední dopisy Před zavraždění­m v Birkenau byli Češi donuceni napsat antedatova­né pozdravy domů.
Poslední dopisy Před zavraždění­m v Birkenau byli Češi donuceni napsat antedatova­né pozdravy domů.
 ??  ?? Továrna na smrt Vstupní brána do „rodinného tábora“(vlevo) a zbytky krematoria III. (vpravo)
Továrna na smrt Vstupní brána do „rodinného tábora“(vlevo) a zbytky krematoria III. (vpravo)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia