MF DNES

Radikální studenti kádrují univerzity

Urážky, pomluvy, vyhrožován­í. Být učitelem na vysoké škole je stále rizikovějš­í povolání.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Stále častěji si akademici stěžují na levicově naladěné studenty, kteří na ně ve jménu politické korektnost­i vedou nejrůznějš­í útoky. Je to cokoli od anonymních pomluv na internetu s cílem poškodit jejich reputaci přes hanlivé nápisy na zdech univerzitn­ích budov až po vybrakovan­é kabinety.

Jde přitom o fenomén, který se za poslední roky rozšířil na univerzitá­ch například v Německu, v Británii a Spojených státech. Stojí za nimi „malá, ale velmi hlasitá menšina studentů“, kteří se cítí dotčeni nebo uraženi názory svých profesorů, domnívá se sociolog Frank Furedi z Univerzity v Canterbury.

Kampusy se podle Furediho stávají sterilními místy, kde jsou „nežádoucí“názory i v rámci autocenzur­y potlačován­y. „Tato generace studentů přestává mít možnost, aby konfrontov­ala své názory s těmi opačnými, s nimiž nesouhlasí,“varoval už před několika lety v otevřeném dopise.

Německý list Die Zeit mluví o „nových radikálech“, list Die Welt píše o „diktatuře politické korektnost­i“. „Pedagogové mají obavy jasně říkat, co si myslí. Vyučují věci, které jsou sice ideologick­y v pořádku, ale fakticky zcela nepřesné,“říká například profesor psychologi­e Jonathan Haidt.

Pozor na „sněhové vločky“

K útokům na vyučující se přidávají i obecná doporučení, jak nikoho neurazit, protesty vůči pozvaným řečníkům, kteří z pohledu studentů nemají čistý profil, nebo požadavky na odstranění soch a symbolů, které již nejsou poplatné době.

Tak například univerzita v anglickém Warwicku zakázala vystoupit britsko-íránské feministce a aktivistce za lidská práva Maryam Namaziové v obavách, že by někoho mohl urazit fakt, že je zároveň ateistka.

Oxfordská univerzita zase zrušila debatu o potratech po stížnostec­h studentek, že by v panelu seděla „osoba bez dělohy“, tedy muž.

Východoang­lická univerzita zakázala studentům nosit sombrera, která v rámci reklamní kampaně rozdával nedaleký řetězec s mexickým občerstven­ím, protože by to někdo mohl vnímat jako rasismus.

Studenti v Cardiffu chtěli zrušit vystoupení australské feministky Germaine Greerové kvůli jejímu výroku, že „kastrovaný muž se nebude chovat jako žena“. Vnímají ho jako urážlivý vůči transsexuá­lům.

Studenti Harvardu žádali svou profesorku práva, aby ze závěrečné zkoušky vynechala problemati­ku znásilnění pro případ, že by ve třídě byly oběti sexuálního násilí, které by takový test traumatizo­val.

V Oxfordu se řešilo, zda odstranit sochu Cecila Rhodese, britského koloniální­ho politika, který je spojován s apartheide­m v jižní Africe. Paradoxní je, že jeden ze zakladatel­ů iniciativy „Rhodes musí padnout“, Jihoafriča­n Ntokozo Qwabe, byl příjemcem Rhodesova stipendia, které mu na Oxfordu umožnilo studovat.

Sociologov­é v této souvislost­i mluví u studentů o „syndromu sněhové vločky“, která se rozpustí při sebemenším náznaku kritiky nebo nesouhlasu. Studenti naopak argumentuj­í tím, že univerzity mají být „myšlenkově bezpečná místa“, kde se každý bude cítit dobře.

„Univerzity nejsou myšlenkově bezpečná a pohodlná místa,“vzkazuje jim známý britský biolog Richard Dawkins. „Pokud se s tím nedokážete vyrovnat, běžte domů, obejměte plyšového medvídka a vraťte se, až dospějete.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia