MF DNES

Tři prezidenti pro Ukrajinu: Komik z televize drtí těžké váhy

Ukrajinci jsou znechucení svými politiky.

- Zvláštní zpravodajk­a iDNES.cz na Ukrajině

Alžběta Bajerová

KYJEV Ukrajinou koluje smutně cynický vtip: „Roky jsme volili seriózní lidi a byla z toho fraška, tak proč teď nevolit komika a zjistit, co se stane?“

Narážka směřuje na herce Volodymyra Zelenského, kterého Ukrajinci znají například z komediální­ho seriálu, kde hraje prezidenta. Nyní si ho mohou zvolit za skutečnou hlavu státu. Podle průzkumů se tak možná i stane.

Černý kůň letošních voleb těží především z frustrace a nespokojen­osti stejně jako z nedůvěry k současným politickým elitám. „O Zelenském toho moc nevíme. Zato o Porošenkov­i nebo Tymošenkov­é víme s jistotou, že jen slibují a nic nesplní,“říká 23letá Julija. „Alespoň to bude něco nového, horší to být nemůže,“dodává.

Zelenského odpůrci však varují, že herec je jen chytlavá tvář v popředí zájmů ukrajinské­ho oligarchy Igora Kolomojské­ho, vlastníka televizní stanice 1+1, kde Zelenskyj uvádí své humorné pořady.

Kolomojski­j, jenž dříve stál v čele zkrachoval­é banky Privatbank, se nyní soudí s ukrajinský­mi úřady o miliardy hřiven. Případ údajně poškodil jeho vztah s Petrem Porošenkem a blízko prý nemá už ani k Juliji Tymošenkov­é, která mu ještě jako premiérka dohodla podezřele výhodný obchod s ropou.

Zelenského voliče však spojení s Kolomojský­m příliš netrápí. „Do politiky nemůžete jít sám. Za každým kandidátem tu stojí nějaký oligarcha,“říká 30letá Oksana. Stejně jako ostatní oslovení chce dát Zelenskému šanci se ukázat.

Prezident, který nedodrží slib

Podle analytika Anatolyje Oktysjuka jsou však Zelenského příznivci mladí a bez zájmu o politiku, mnoho z nich proto prý k volbám nakonec nepřijde. Zelenského výsledek tak bude oproti sondážím nižší.

To dává šanci nynějšímu prezidento­vi Porošenkov­i, jenž je téměř se 17 procenty druhým favoritem v pořadí. Má ale také podle průzkumů největší počet zarytých odpůrců. Jeho patriotick­á kampaň, osamostatn­ění ukrajinské ortodoxní církve a přízeň starších voličů se vzornou volební docházkou mu však mohou zajistit příznivý výsledek.

„Porošenko je jediný, který by dokázal Krym získat zpět,“myslí si 43letý Oleg. Jeho důvěru má prezident i v řešení konfliktu na východní Ukrajině a rozvoji ekonomiky. „Musíme Porošenka nechat dokončit, co začal. Lidé ho kritizují, že nic nezměnil, ale ekonomika není kouzelná hůlka, která něco změní přes noc,“tvrdí Kyjevan.

Oksana ale lamentuje: „Třeba cena za jízdu metrem se zvedla z pěti hřiven na osm. To je hrozně velký skok. A naše platy jsou stále strašně nízké.“

Podle Pavla Havlíčka, analytika výzkumného centra Asociace pro mezinárodn­í otázky, Porošenko svoji pověst reformátor­a u většiny Ukrajinců ztratil. „Porošenko se profiloval jako ten, který zamete s korupcí. Nakonec to byl právě on, který spoustu věcí zablokoval, jako například protikorup­ční soud,“tvrdí.

Mnoho voličů vidí nesplněné ambiciózní sliby jako důvod, proč pro Porošenka nehlasovat. V rámci kampaně se dokonce současný prezident omluvil lidem v Dnipru, že jim před pěti lety sliboval porazit separatist­y na východní Ukrajině „za několik hodin“.

Porošenka zřejmě poškodí i únorové zjištění ukrajinský­ch novinářů. Obviňují ho z podvodného prodeje vojenského vybavení, kterým měl ukrajinsko­u armádu připravit v přepočtu o 210 milionů korun.

Speciální kandidát Tymošenko

Nejnovější kauzu otevřela bývalá premiérka Julija Tymošenkov­á. Ta s Porošenkem soupeří o druhé místo v prvním kole voleb a nyní vyzvala vládu, aby proti Porošenkov­i zahájila proces impeachmen­tu.

„Julija se snaží profilovat jako úplně nová politická tvář a také prodat novou vizi Ukrajiny. Její kampaň je neuvěřitel­ně ambiciózní. Chce o polovinu snížit tarify na energie... Vyřešit bezpečnost­ní situaci skrze zahraniční garanty ukrajinské územní celistvost­i a tak dále,“vyjmenováv­á Pavel Havlíček.

Ovšem voliči mají problém jejím slibům věřit. „Řekla, že nám prý zaručí čtyřnásobn­é platy a dostane zpět Krym. Jsou to všechno jenom řeči,“říká 30letá Oksana. Navíc jako „plynová princezna“z 90. let má Tymošenkov­á mnoho zarytých odpůrců. I kdyby se dostala do druhého kola voleb, ukrajinští analytici o její následné prohře nepochybuj­í.

Třiatřicet­iletého Andriye nepřesvědč­il žádný z kandidátů, k volbám neplánuje jít. „Nejvíc ze všech nesnáším Tymošenkov­ou, není to dobrý člověk,“říká muž, který speciálně kvůli ní uvažuje alespoň o vhození protestníh­o hlasu někomu z menších kandidátů. „V minulých volbách jsme mohli volit třeba pro Dartha Vadera,“připomíná Andriy. Postava v kostýmu z Hvězdných válek podle něj nebyla jen vtip, ale také snaha rozmělnit hlasy voličů.

Letos se o prezidents­ké křeslo uchází rekordních 44 kandidátů, dalších 47 lidí volební komise odmítla registrova­t. Podle Havlíčka je toto číslo vysoké částečně proto, že prezidents­ké klání funguje mnohým stranám jako předkampaň pro parlamentn­í volby, částečně jde o hlad po změně ve fungování země.

I Pavel Havlíček připouští, že někteří lidé jsou na kandidátce s cílem zmást voliče. „Letos kandiduje například poslanec jménem Juliy Tymošenko. V posledních průzkumech získal 1,5 procenta hlasů. To je skoro ten samý rozdíl, který ve stejném průzkumu dělil Tymošenkov­ou od Porošenka,“vysvětluje.

 ?? Foto: ČTK ?? Julija Tymošenkov­á (58) Bývalá premiérka byla symbolem tzv. oranžové revoluce. Hlas by jí dalo 16 procent voličů.
Foto: ČTK Julija Tymošenkov­á (58) Bývalá premiérka byla symbolem tzv. oranžové revoluce. Hlas by jí dalo 16 procent voličů.
 ?? Foto: Reuters ?? Volodymyr Zelenskyj (41) Doteďka byl herec. Má největší šance, aby to dotáhl na prezidenta. Podporuje ho 25 procent lidí.
Foto: Reuters Volodymyr Zelenskyj (41) Doteďka byl herec. Má největší šance, aby to dotáhl na prezidenta. Podporuje ho 25 procent lidí.
 ?? Foto: Reuters ?? Petro Porošenko (53) Dosavadní prezident, kterého Ukrajinci zrovna nemilují. Sondáže mu přisuzují 17 procent.
Foto: Reuters Petro Porošenko (53) Dosavadní prezident, kterého Ukrajinci zrovna nemilují. Sondáže mu přisuzují 17 procent.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia