MF DNES

Kříž naštval migranty, šel k zemi

Desítky lidí byly zatčeny na řeckém ostrově Lesbos, když vztyčily křesťanský symbol.

- Redaktor MF DNES

Jiří Sládek

ATÉNY Z rozeklanéh­o skalnatého útesu vypadá Turecko na dosah ruky. Je to přes úžinu Egejského moře jen něco přes pět kilometrů.

Výběžek Apelli na řeckém ostrově Lesbos se teď stal místem ostré debaty, kde končí a začíná v Evropě politická korektnost.

Skupina 35 Řeků a Albánců tady vztyčila ocelový křesťanský kříž, aby demonstrov­ali křesťanský charakter ostrova.

Je potřeba vědět, že přes Lesbos, na kterém žije nějakých 80 tisíc stálých obyvatel, prošlo od roku 2015 už nějakých 800 tisíc imigrantů, převážně muslimů z Blízkého východu. Místní už se tu cítí jako menšina.

Řeckými weby i sociálními sítěmi teď proudily záběry mužů, kteří vlekli za pomoci traktoru masivní kříž, aby jej posléze vztyčili na mysu poblíž pobřeží. Zatýkání začalo hned vzápětí. Muži, svorně zpívající řeckou hymnu, putovali za mříže.

Jako oficiální důvod úřady sdělily, že kříž považují za nelegální stavbu na státem vlastněné půdě. „Byl to ilegální počin, který jsme nemohli tolerovat,“řekl místní starosta Spiros Galinos.

Prokurátor následně zahájil vyšetřován­í iniciátorů akce kvůli zbudování „nepovolené stavby“. Navíc v místech, kde se předpoklád­ají vzácné archeologi­cké památky.

Celá kontroverz­e má však delší historii, ta začala už loni v říjnu. Tehdy tu vztyčili místní první kříž, zbudovaný z betonu. Jeho bílá silueta nad mořem měla podle místních připomínat nešťastník­y, kteří se utopili ve zdejších neklidných vodách plných zrádných proudů.

A to se nelíbilo humanitárn­ím aktivistům. Začali si stěžovat, že kříž působí nepříznivě na muslimské imigranty z nedalekého uprchlické­ho centra. Tvrdili, že je křesťanský symbol „obtěžuje“.

Následoval­a akce, masivní kříž našli jednoho dne vyvrácený a poničený. Zatčen nebyl nikdo.

Někteří místní žádají, aby byly kříže zachovány. Říkají, že zahraniční aktivisté se snaží vymazat řeckou identitu ostrova. „Chtějí totálně vymazat řeckou kulturu a připomínky ortodoxní církve,“stěžovali si ve společném prohlášení, citovaném listem Lesbos News.

Zmíněná roztržka na řeckém ostrově je drobnou částí široké debaty, nakolik je v Evropě třeba vycházet vstříc kulturně odlišným imigrantsk­ým komunitám.

Londýnští hostinští si musí zvykat, že věnce půllitrů v blízkém okolí mešit už nikdo nestrpí. Muslimské rodiny si zase stěžují na výuku plavání či debatu o sexu na evropských středních školách. Nelíbí se jim zákazy halal porážek a jako vyslovenou urážku si vykládají křesťanské kříže na školách. A úřady se je snaží nedráždit.

Ústupky zvolily i řecké úřady. „Je to nepřijatel­ný symbol, který připomíná tažení křižáckých vojsk,“argumentov­ali zastánci stržení řeckého kříže.

 ?? Foto: archiv ?? Stržený kříž Původní betonový kříž na ostrově Lesbos někdo zničil. Teď místní čelí obvinění za to, že na místo dali železný kříž.
Foto: archiv Stržený kříž Původní betonový kříž na ostrově Lesbos někdo zničil. Teď místní čelí obvinění za to, že na místo dali železný kříž.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia