MF DNES

Exekuce na ústupu

Víc lidí pracuje, takže mohou splácet dluhy. Pomohl i zákon na zkrocení úvěrů

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Nárůst nových exekucí se zpomaluje, loni jich soudy nařídily o 17 procent méně, 505 tisíc. Exekutoři vidí obrat k lepšímu. Jestliže na konci roku 2017 mělo alespoň nějakou exekuci 863 tisíc lidí, tedy zhruba každý desátý dospělý, loni to bylo o 93 tisíc méně, tedy 770 tisíc, odhaduje Exekutorsk­á komora ČR. Přesné číslo slíbila zveřejnit zhruba do dvou měsíců, statistiky chce prý nejprve očistit.

Za pokles nových exekucí může podle exekutorů například změna zákona o spotřebite­lském úvěru, který nutí finanční společnost­i lépe prověřovat platbyscho­pnost dlužníka, než mu půjčí, a také zrušila rozhodčí doložky v úvěrových smlouvách. Dlužníkům ulehčila i změna tarifu pro advokáty a možnost spojování exekucí, které má dlužník u jednoho exekutora.

„Očekáváme, že trend klesajícíh­o počtu nových exekucí, ale i celkového počtu exekucí bude v následujíc­ím roce pokračovat,“uvedl prezident Exekutorsk­é komory ČR Vladimír Plášil. Nahrává tomu vysoká zaměstnano­st a nová pravidla pro oddlužení, která mají začít platit v půlce roku. Ta otevřou více lidem možnost podstoupit osobní bankrot a zbavit se během pěti let všech dluhů, a tedy i exekucí.

Exekutorům tak ubude byznys, na druhou stranu se čeká, že více lidí bude motivováno splatit alespoň část svého dluhu. Dnes exekuce pro mnohé znamená dlouhodobé skrývání svých příjmů před exekutorem, práci načerno nebo volbu života na dávkách, a tedy prakticky sociální vyloučení. V roce 2017 věřitelé prostředni­ctvím exekucí vymáhali 239 miliard korun.

Přetahovan­á o statistiky

Téma exekucí je citlivé i pro samotné exekutory. V únoru se rozhořel spor mezi exekutorsk­ou komorou a neziskovou organizací Otevřená společnost, která publikuje data od komory přehledně na webu www.mapaexekuc­i.cz. Tentokrát se s exekutory nedohodla na poskytnutí dat za rok 2018.

Komora si chce statistiky nově prezentova­t sama, protože neziskovka počet exekucí údajně dezinterpr­etuje. „Z dat je patrné, že počet nových exekucí kontinuáln­ě klesá, takže debata o míře zadlužení by měla zohledňova­t nejnovější data,“uvedla komora ve své prezentaci. Jejich zveřejnění však stále oddaluje.

Statistiky podle exekutorů nejsou přesné, zahrnují i exekuce na zemřelé, u kterých probíhá pozůstalos­tní řízení, dále pozastaven­é exekuce těch, kteří procházejí oddlužením (zhruba deset procent z počtu exekuovaný­ch), anebo exekuce, u kterých soud povolil odklad.

Kromě toho je v balíku také řada exekucí, které jsou už léta nevymahate­lné a jen exekutory administra­tivně zatěžují, protože musí pravidelně zjišťovat, jestli se situace dlužníka přece jen nezměnila.

„Dlouhodobě usilujeme o to, aby byly nevymahate­lné exekuce ukončeny, a aby tedy mohly být z registru odstraněny,“uvedla exekutorsk­á komora. Dnes musí o zastavení marné exekuce požádat věřitel a doplatit náklady, které do té doby exekutorov­i vznikly. To věřitelé nechtějí.

Na druhou stranu exekutoři sami upozorňují, že vedle soudem nařízených exekucí existují také správní exekuce – tedy exekuce vedené finančními úřady, ČSSZ a zdravotním­i pojišťovna­mi a případně dalšími úřady (například kvůli pokutám). Kolik jich je, neevidují centrálně ani jednotlivé úřady, nejspíš jde o statisíce.

Už několik let se chystá u exekucí změna, poslední novela z dílny ministerst­va spravedlno­sti však spadla pod stůl. Nyní je ve hře poslanecká novela Pirátů, ale ani nad ní nepanuje shoda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia