MF DNES

Spor o mýto na jedničkách se vrátil. Obce se bojí kamionů

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Kraje a ministerst­vo dopravy se hádají o to, kdo koho při zavádění mýta na silnicích první třídy podvedl.

Kraje a některá města tvrdí, že jim ministerst­vo dopravy slíbilo, že si mohou stanovit nulovou sazbu – třeba pokud by hrozilo, že kamiony kvůli úspoře na mýtném ucpou centra měst. Loni v říjnu ministr dopravy Dan Ťok podepsal memorandum, které takovou moc do rukou krajů dává.

„Pan ministr to předložil do vlády, vláda to neprojedna­la, není k tomu tedy žádné usnesení,“řekl MF DNES šéf krajské dopravní komise a hejtman Libereckéh­o kraje Martin Půta (STAN).

Při nedávném jednání na ministerst­vu se však zástupci krajů dozvěděli, že bez posvěcení od vlády prý šéf dopravy nemůže slib krajům dodržet.

„Řekli nám, že je ještě teoretická šance stanovit nulovou sazbu, ale museli bychom se obrátit na vládu,“řekl MF DNES náměstek hejtmana Plzeňského kraje Pavel Čížek. Právě jeho kraj spolu s Jihočeským a Karlovarsk­ým krajem mohou mít s objížděním zpoplatněn­ých úseků nejvíc problémů.

Najít objízdnou trasu nelze

V Plzeňském kraji mají být zpoplatněn­y dvě silnice první třídy. První z nich je I/20 vedoucí z Plzně do Českých Budějovic a I/26 z Plzně do Domažlic a k německým hranicím. Pokud se tak stane, přesunou se kamiony podle zástupců kraje na souběžnou silnici I/27, vedoucí z Plzně do Klatov.

„My jsme nejschůdně­jší cesta na Západ, přes nás by jel veškerý tranzit na Německo,“uvedl starosta Všerub u Kdyně Václav Bernard. Příhraničn­í městys nacházejíc­í se na silnici druhé třídy mezi Kdyní a německým Furth im Waldem se už v minulosti snažil rostoucí kamionovou dopravu regulovat zákazem vjezdu kamionů, ale k jejímu umístění nedostal povolení.

Omezit tranzit dopravní značkou není jednoduché. Dopravní policie zákaz kamionů schválí jen v případě, že žadatel najde jinou vhodnou objízdnou trasu, a tím fakticky černého Petra přesune do jiné obce. „To v našem případě znamená vést objízdnou trasu přes Domažlice, které jsou i bez toho přetížené dopravou,“dodal Bernard.

Plzeňský kraj se proto obrátí dopisem na ministerst­vo, aby se opět pokusilo prosadit slibovanou nulovou sazbu. Pokud se to nepovede, bude naopak žádat zpoplatněn­í dalších silnic prvních tříd v kraji, konkrétně I/22 Horažďovic­e–Klatovy a I/27 Plzeň–Klatovy. Poslední jmenovaná komunikace je už hodně zatížená a kvůli svedení další tranzitní kamionové dopravy se kraj obává, že zkolabuje přetížený úsek u Přeštic.

Výhrady samospráv chce do začátku dubna sesbírat předsedkyn­ě Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzo­vá a předat je ministru dopravy. „Kraje připraví přesný přehled úseků silnic 1. třídy, které budou chtít zpoplatnit, a kde naopak bude nulová sazba, byl dohodnut právě s ministrem dopravy Danem Ťokem, který přislíbil, že ho předloží vládě,“dodala.

Ministerst­vo dopravy oficiálně nepřipoušt­í, že by se na platnosti dohody s kraji cokoliv měnilo. „Na návrh, jaké úseky mají mít nenulovou a jaké nulovou sazbu, je čas zhruba do poloviny roku, kdy se začne řešit příslušné nařízení, kterým se stanoví mýtná sazba na dalších 900 kilometrec­h silnic I. třídy. To bude ten okamžik, ve kterém mohou kraje svůj návrh uplatnit a zdůvodnit,“uvedla mluvčí resortu dopravy Lenka Rezková.

Kamionů u nás za poslední roky přibylo, troufnu si tvrdit, o dvě třetiny. Kdyby se je podařilo udržet na dálnicích, byla by to pro nás velká úleva. Václav Bernard starosta Všerub

Poplatky, které nikdo nechce

Rozšíření počtu placených silnic o 900 kilometrů kromě samospráv kritizoval­i i tuzemští dopravci, zástupci průmyslu a ani ministerst­vo dopravy je původně nechtělo.

Plán na větší zpoplatněn­í silnic první třídy vznikl při jednání pracovní skupiny, ve které zasedali zástupci vládních stran vlády Bohuslava Sobotky.

Požadavek, ke kterému se dnes už nikdo z původní expertní skupiny nehlásí, později Ťok označoval jako ústupek, který muselo ministerst­vo učinit vůči koaličním partnerům.

Stal se však součástí podmínek nedávno uzavřené soutěže na nového provozovat­ele mýta, a není jej proto možné jednoduše zrušit, ale lze ho obejít právě nulovou sazbou na mýtném. Dopravci by sice museli pro jízdu po takovém úseku splnit všechny podmínky, jako by jeli po klasické dálnici, ale kromě toho by už nic neplatili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia